Καλημέρα Κύριοι,

ο νεος ΠΑΟ φαίνεται πως θα αρχίσει τη σεζόν καλαθόσφαιρας με την εξής στελέχωση:

Guards: Σλούκας, Guy, Grant, Vildoza

Wings: Grigonis

FW: Παπαπέτρου, Bo Cruz, Μαντζούκας, Καλαιτζάκης (;)

Big men: Μήτογλου, Lessort, Balcerowski

Η ομάδα επιθετικά έχει όλα τα εχέγγυα για να πετάει. Εχει τους ball handlers που θέλει ο Αταμάν στα guards με καλό FG% και ικανότητα να ακουμπούν την μπάλα παντού, έχει τα FW που θα ανοίξουν από μακριά την ομάδα, έχει τα μεγάλα κορμιά που θα τελειώσουν τη φάση μέσα από τη ρακέτα αλλά και από τη γραμμή της βολής και έξω. Επίσης έχει και τα παιδιά να πάρουν το rebound για 2ες επιθέσεις ή να τελειώσουν σε προσωπική φάση μέσα από drive. Δε θα μπω σε τεχνικές ανούσιες λεπτομέρειες τύπου ο Grant έχει τον κορμό να τελειώσει τη φάση μετά από επαφή γιατί πλέον έχω καταλήξει πως δεν βοηθούν πραγματικά κάπου.

Θα αργήσει λίγο να δέσει αλλά τα πολλά παιχνίδια εγγυώνται πως κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας βέλτιστος τρόπος λειτουργίας στην επίθεση, έστω και για ομάδα 1ου έτους.

Ωστόσο για να δούμε πόσο μακριά θα πάει η ομάδα τα ερωτήματα είναι άλλα:

  1. Ποιο θα είναι το κλίμα στα αποδυτήρια;
  2. Ποιος θα παίξει άμυνα στα FW;

Πάμε στο 1: Ο Αταμάν είναι γνωστός …Ατάμπεης στις σχέσεις του με τους παίκτες. Φωνάζει, τους βγάζει στη σέντρα δημόσια, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, δεν είναι και το δείχνει πως δεν θέλει να γίνει ποτέ φίλος τους. Η ομάδα είναι καινούργια, δλδ οι παίκτες δεν ξέρουν ούτε τον οργανισμό ούτε ο ένας τον άλλον και δεν ξέρουν με ποιον ταιριάζουν και πώς, τόσο εντός γηπέδου όσο και εκτός. Θα υπάρξουν συγκρούσεις στο νέο περιβάλλον. Πώς θα τις διαχειριστούν τόσο οι παίκτες όσο και ο Ατάμπεης; Θα δέσει η ομάδα ή θα σκοτωθούν οι μισοί με τους άλλους μισούς; Το γεγονός πως έκατσε στον Ατάμπεη η φάση στην Εφές για κάποια έτη δε σημαίνει πως δεν είχε σφαχτεί στις άλλες μισές ομάδες με τους παίκτες του. Αυτό βλέπω το περνάμε δίχως πολύ συζήτηση όμως το κλίμα στα αποδυτήρια είναι ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ για το να πάει η ομάδα μέχρι τέλους.

2. Η ομάδα έχει φυσικά και δυνατά κορμιά στα guards και στη ρακέτα. Ωστόσο υπάρχουν και τα FW, όπου ίσως χρειαστεί να πέσει…ξύλο σε παιδιά άνω των 2 μέτρων και εκτός ρακέτας προκειμένου να σταματήσουν να σκοράρουν. Ναι οκ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αμυνθείς αποτελεσματικά εκτός της προσωπικής άμυνας, από τακτικές τύπου “σκοράρω άρα καθυστερώ την επαναφορά και μετά πιέζω την μπάλα” έως ζώνες. ‘Εστω πως όλα αυτά τα σπάει ο αντίπαλος προπονητής σε καλή ομάδα. Σε παίκτη τύπου Bogdanovic (σειρά 2016-2017 κακή ώρα) ποιος θα ρίξει το ξύλο; Ποιος θα βγάλει έναν αντίστοιχο …Donsic εκτός ζώνης με physical game σε σειρά play off ή σε knock out και ας αποβληθεί με 5 φάουλ σε 15 λεπτά; Ο Παπαπέτρου μπορεί αλλά είναι Ε-Ν-ΑΣ. Μετά θα πρέπει να σου βγει ένας εκ των Καλαιτζάκη ή Μαντζούκα. Θεωρώ πως ο Grant θα θυσιαστεί στα guard και ο Gregonis παρά το μήκος του, δεν έχει ούτε το πακέτο ούτε την πνευματική συγκέντρωση για να αφοσιωθεί στο ρόλο του…αναλώσιμου μελανιασμένου.

‘Ολα τα άλλα (ρόλοι, ευστοχία, λειτουργικότητα κοκ) βρίσκονται με την υπάρχουσα στελέχβση. Τα παραπάνω ερωτήματα είναι για μένα τα κυρίως βασικά.

Αυτά για να θέτουμε τη συζήτηση επί των πραγματικών θεμάτων και όχι σε σαχλαμάρες τύπου “παιζει ο Αταμαν μια επίθεση με κεντρικό pick n roll με τον Μήτογλου και τον Vildoza να σκρολάρει από αριστέρα και τον Guy να δέχεται συνεχόμενα σκριν πριν πάρει την μπάλα ” που απλά είναι ΤΜΙ δίχως να απαντούν σε ερωτήματα.

Τέλος ένα σχόλιο για την Επίσημη Αγαπημένη:
Αποκλείστηκε η Εθνική με 20 πόντους από τη Λιθουανία δίχως τους μισούς σταρ και διαβάζουμε μπράβο και πολύ καλά πήγε και φοβερό κοουτσάρισμα από τον Ιτούδη και υπέρβαση τα παιδια. Ξεφτυλίκια από ανθρώπους που νομίζουν πως βοηθούν την Εθνική αλλά δεν κάνουν καλό στην ομάδα-εκδούλευση πουλάνε, ηθελημένη ή άθελα τους. Δεύτερος αποκλεισμός που μας έβαλαν στα καλάθια οι αντίπαλοι από την περιφέρεια, δεν το θίγουμε και πουλάμε παπάτζα πως δεν μπορούσε ο Ιτούδης με αυτή τη στελέχωση. Εκτός του ότι η στελέχωση επιλέχθηκε από τον Ιτούδη και αν δεν είχε FW να παίξουν ξύλο στη ρακέτα είναι δικό του θέμα (δεν αγγίζω ΚΑΝ τα guards), είναι γελοίο που δε συζητάμε πως όποτε αφήνουμε τα τρίποντα σε αντιπάλους αυτοί τα βάζουν λες και παίζουμε το 1994 μπάσκετ (και τότε στα f4 τα έβαζαν και βρίζαμε Σέρβους-Κροάτες-Λιθουανούς). Ας άλλαζε τρόπο άμυνας. Δεν κάνει ο άνθρωπος, πάμε παρακάτω, να φέρουμε καλό προπονητή να φύγει το σύστημα του Βαζελακόπουλου. Ωπ μισό, τώρα έχουμε….αξιοκρατία, έτσι σκατό gay-ροι;

ΥΓ. Στο ποδόσφαιρο η ομάδα είναι γεμάτη αλλά εκτός από 9ρι, η ομάδα θέλει και playmaker. Θα σκάσει ο Perez, έχουμε 3 διοργανώσεις πια. Και να μείνει κανείς να μιλάει ελληνικά, έτσι Ιβάν;

Edit: ΥΓ2. Πάει ο ενας Καλαιτζάκης, να δούμε αν θα μείνει ο δεύτερος γιατί η σεζόν έχει παιχνίδια και θες παίκτες…