Δεσποινίδες, Κυρίες, Κύριοι,

Ο προπονητής της ομάδας Pitino έδωσε συνέντευξη και είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Θέλω να εστιάσουμε στα ακόλουθα:

α. Θα έστηνε την ομάδα γύρω από τον Καλάθη, με αρκετούς σουτέρ. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε την αυξημένη χρήση του τριπόντου ως επιθετικό όπλο, κάνοντας αναφορά στο προπονητικό παρελθόν του.

β. Η άμυνα με αλλαγές δίνει επιθετικά rebounds στον αντίπαλο & κάνει τους παίκτες τεμπέληδες.

γ. Δεν δικαιολογούνται οι παίκτες εκτός έδρας να έχουν εντελώς διαφορετικά ποσοστά σε σουτ και ριμπάουντ.

δ. Δεν έχει κατορθώσει να περάσει την άμυνα που θέλει στους παίκτες.

ε. Ο νέος Παναθηναικός πρέπει να υπηρετεί τις αρχές καλή άμυνα, ριμπάουντ, καλά σκριν, καλές πάσες.

στ. ‘Αφησε ένα παράθυρο ανοικτό για να μείνει & επίσης φωτογράφησε το Σλούκα ως τον παίκτη που θα ήθελε στον ΠΑΟ.

Με βάση τα παραπάνω και δίχως να κρίνω σε 1η φάση αν είναι ορθά ή λάθος, δίχως να εστιάζω στο αν μείνει ή δε μείνει ο Pitino (προσωπικα τον προτιμώ 1000 φορές από Ιτούδη, Μπαρτζώκα, Radοnjic κοκ. αλλά δεν πιστεύω πως θα τον κρατήσει o DPG γιατί πολύ απλά ΜΙΛΑΕΙ), θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το πως θα γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς.

Θα πάμε σε ένα μοντέλο Xavi Pascual 2017-2018-δλδ με έμφαση στους πολλούς σουτέρ (Rivers, Lojo, Denmon, Singleton, Leka), ακόμα και αν δεν υπάρχει ορατός 2ος play maker στην ομάδα; ‘Η θα πάμε σε ένα μοντέλο RG 2016-2017 όπου υπήρχαν μεν οι σουτέρ (Nichols, Rivers, Singleton, Feldeine) αλλά δώθηκε έμφαση στο playmaking σε διαφορετική θέση από το 1 (Μπουρούσης) ώστε να δημιουργούνται ανισορροπίες στην άμυνα του αντιπάλου; Με βάση όσα είδα από τον Μπουρούση την προηγούμενη χρονιά, από τον Πρίντεζη στον gay-ro, από τον Αγιόν στη Ρεάλ και από τον Bogdanovic τις επόμενες, τείνω να πιστεύω πως θεωρητικά η 1η στελέχωση ήταν ορθότερη (αλλά και αρκετά πιο δύσκολη να εφαρμοστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Ο Pitino ωστόσο όπως φαίνεται προτιμά έναν 2ο combo guard που μπορει να παιξει με ευκολια το pick n roll (ο Denmon δεν ήταν τέτοιος, είναι όμως ο James-ειδικά της 2ης χρονιάς).

Στα σίγουρα φαίνεται πως

1. πρέπει να υπάρχουν αρκετά περισσότεροι σουτέρ από ό,τι φέτος (τουλάχιστον 4 καλοί σουτέρ με ποσοστά άνω τοτ 40% ακόμα κι αν είναι μονοδιάστατοι),

2. πρέπει να έρθουν τουλάχιστον 2 καλοί screeners για τις θεσεις 4/5 (ο Singleton δεν ήταν τέτοιος) και

3.πως πρέπει να επενδύσουμε στην άμυνα μας και όχι στην επίθεση.

Επίσης, έχω μια ερώτηση για τους αναγνώστες καθαρά θεωρητική: ‘Εστω πως έχετε προυπολογισμό απεριόριστο για έναν παίκτη. Σε ποια θέση θα ρίχνατε τα λεφτά; Σε 2ο άσσο, πχ combo guard με καλό playmaking τύπου James, Wanamaker; Σε wingman playmaker τύπου Bogdanovic; Σε σέντερ όπως ο Vessely ή ο Ayon (διαφορετικού τύπου 5ρια αλλά όλοι τους κυρίαρχοι);

Περιμένω τις απόψεις σας.