Ως γνωστόν, αυτήν την εποχή οι ομάδες δίνουν κάποιους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας. Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, οι αγώνες αυτοί είναι κυρίως για να πειραματιστούν οι προπονητές σε διάφορα σχήματα και συστήματα και να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για τις ομάδες τους. Εξάλλου, οι περισσότεροι έχουν κάνει την άποψή τους για τα δυνατά και τα τρωτά σημεία του φετινού Παναθηναϊκού και εμείς απλά θα κάνουμε λίγο υπομονή για να αρχίσουμε να βγάζουμε πιο σαφή συμπεράσματα.. Ως εκ τούτου, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές των κανονισμών που θα ισχύσουν φέτος και κυρίως οι εξελίξεις στο θέμα της κλειστής λίγκας που θέλει να δημιουργήσει ο Μπερτομέου (και η απαξίωση των γενικών συνελεύσεων της ULEB από τον Καταλανό δικηγόρο..)

Ο (αιφνιδιασμένος) Πορτέλα έκανε την δική του πρόταση για μια λίγκα “ανοικτού κώδικα” με τη συμμετοχή ομάδων από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με τη δημιουργία προκριματικών γύρων.. Απ’ότι φαίνεται έχουμε μια διχοτόμηση στις τάξεις της ULEB (μετά από την διάσπαση του 2000 μεταξύ FIBA και ULEB). Νομίζουμε πάντως πως η ιδέα μιας “κλειστής λίγκας”, σε συνδυασμό και με την σταδιακή εξομοίωση των κανονισμών (μαζί με την οικονομική υπερίσχυση του Ευρώ) είναι ο μοναδικός τρόπος να προσεγγίσει κάπως η Ευρώπη το ΝΒΑ (όσο και αν υποβαθμιστούν τελείως τα Εθνικά Πρωταθλήματα). Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρξει σχεδιασμός και υιοθέτηση πρακτικών που θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό (π.χ. σάλαρι καπ, ντραφτ) και να μην επικρατήσει η προχειρότητα.. Εξελίξεις τον Οκτώβριο..

P.S. Είναι αστείο να υπάρουν κανονισμοί (όπως η διάταξη σχετικά με το ημικύκλιο) που δεν θα ισχύουν στις εγχώριες διοργανώσεις..