Καλησπέρα,

τις τελευταίες 10 μέρες βλέπουμε την κορύφωση του πολέμου μεταξύ της Εuroleague και του Bertomeu με τον Παναθηναικό, με αφορμή τα …. σχόλια του ιδιοκτήτη της ομάδας DPG στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram. Ακούστηκε μέχρι και άμεση αποχώρηση της ομάδας από τη Λίγκα (το “άμεση” βέβαια δεν διευκρινίζει αν θα είναι την επόμενη σεζόν ή τον επόμενο μήνα), άσχετα αν ο DPG είπε πως συνεχίζουμε  (φαντάζομαι μέχρι το καλοκαίρι).

Εγώ πιστεύω πως την επόμενη χρονιά η ομάδα δε θα παίζει στην Euroleague αλλά όποιος πιστεύει πως ο DPG θα φύγει μόνος του, πλανάται οικτρά. Υπάρχει μια ομάδα από 5 έως 9 ομάδες (με σίγουρες τις Anadolu Efes, Maccabi Olympia Milan(0), CSKA και από κοντά τις Malaga, Real, Baskonia, Κhimki) που έχουν ενώσει τις φωνές τους με το DPG, διαμαρτυρόμενες για πάρα πολλά όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της εταιρίας Euroleague. Να σημειωθεί πως οι 5 αυτές ομάδες προέρχονται από το block της FIBA που το 2002 ενώθηκε με τις ομάδες της Euroleague και όπως φαίνεται, οι διοικήσεις τους ποτέ δεν χωνέψανε το γεγονός πως αναγκαστήκανε να φύγουν από τη FIBA.

Πάμε να δούμε όλους τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν οι ομάδες με την παρούσα διοίκηση της Euroleague

-Διαιτησία. Παρότι προφανής ο λόγος για αρκετές ομάδες (η Μίλαν έστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαιτησία με τον αγώνα με τους gay-rous), σας διαβεβαιώ πως οι επιδόσεις των Lamonica, Pukl κοκ είναι το κερασάκι στην τούρτα. Απλά είναι κάτι που εκνευρίζει αρκετά αρκετούς προέδρους, που βλέπουν ομάδες όπως ο gay-ros που ούτε ξοδεύουν αρκετά χρήματα ούτε παίζουν θεαματικό μπάσκετ (όπως πχ οι Real, CSKA) να ευνοούνται σκανδαλωδώς. Δλδ είσαι ο Βατούτιν ή ο Πέρεθ, ξοδεύεις 40 εκατομμύρια δολλάρια να φέρεις παικταράδες που φέρνουν κόσμο στα γήπεδα και προβάλλουν το προιόν και βλέπεις την ομάδα σου να αδικείται για να πάρουν νίκες ομάδες που παίζουν αργά, σε χαμηλό τέμπο και με πολλά φάουλ. ‘Ομως ρε παιδιά, έχουμε ξαναπεί πως έτσι σκοτώνεις το ίδιο σου το προιόν.

-Διαμάχη με τη FIBA. Αρκετές ομάδες διατηρούν καλή σχέση με την ομοσπονδία στη χώρα τους (πχ Milanο, CSKA) και διαφώνησαν σφόδρα με την πολιτική σύγκρουσης της Euroleague με έναν θεσμό που σέβονται. Επίσης, υπάρχει σε αρκετές χώρες και πίεση από τις πολιτικές αρχές (πχ Ρωσία) προς τις ομάδες να πάρουν το μέρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να αναβαθμίσουν το προφίλ της χώρας τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ο Bertomeu αγνόησε επιδεικτικά τις ενστάσεις τους ως προς το πως διαχειρίζεται την κόντρα με τη FIBA, κάτι που δεν άρεσε καθόοοολου σε αρκετές ομάδες.

-Διαφάνεια στον τρόπο αποφάσεων. Η Μόσχα και το Τελ Αβίδ ζητάνε εδώ και έτη τη διοργάνωση ενός f4 στην πόλη τους (που θα αποφέρει και έσοδα στις ομάδες που έχουν ως έδρα το γήπεδο τους), στη λογική πως έχουν πάνω από 12 έτη να διοργανώσουν f4. Παρόλα αυτά, η Euroleague είδαμε να διοργανώνει f4 σε χώρες έξω από κάθε μπασκετική λογική (2 φορές Λονδίνο) και να διοργανώνει 2 f4 στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να πάρει η ομάδα των 2 κύριων χορηγών το τρόπαιο. Πιστέψτε με, δεν άρεσε σε αρκετά μεγάλα πορτοφόλια της διοργάνωσης αυτός ο τρόπος λειτουργίας.

-Διαφάνεια στα οικονομικά. Ελάχιστες ομάδες έχουν εικόνα του πόσα έσοδα έχει η διοργάνωση, από που προκύπτουν και με ποιους όρους. Επί της ουσίας, οι ομάδες παίζουν σε μια διοργάνωση που βγάζει λεφτά εξαιτίας τους και αρνείται να τους πει πόσα είναι αυτά τα ποσά. Επιπροσθέτως, κυκλοφορούν διάφορες φήμες για ενίσχυση του Ερυθρού Αστέρα από την Ευρωλίγκα, κάτι που είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και 100% παράνομο. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες η Ευρωλίγκα έχει αρνηθεί σθεναρά να εμφανίσει με λεπτομέρειες τα οικονομικά της στοιχεία. Να σημειωθεί πως αυτή η αιτία αποτελεί τον παλαιότερο λόγο κόντρας της οικογένειας Γιαννακόπουλων με τον Bertomeu (από το μακρινό 2002).

-Τρόπος καθορισμού των συμμετεχόντων στην Euroleague. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ξεκάθαρη και καταγεγγραμένη λογική ως προς το ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στην Euroleague. Την 1η χρονιά είδαμε ιστορικές ομάδες όπως η Malaga να αποκλείονται με το έτσι θέλω από τον Bertomeu για να συμμετάσχει η τότε ομάδα του χορηγού (Νταρουσάφακα), με αποτέλεσμα απολαυστικές εικόνες διαμαρτυρίας στον ισπανικό νότο με χαρτονομίσματα δολλαρίου που απεικονίζαν τη φάτσα του Καταλανού.  Οι wild cards δίνονται δίχως καμία απολύτως λογική, βλέπουμε ομάδες σάκους του μποξ (πχ Βαλένθια) να συμμετέχουν και να μη συμμετέχουν ομάδες με μεγάλα μπάτζετ όπως η 3η ομαδα της VTB League. Παρόμοια κατάσταση αναμένουμε και του χρόνου, με τον Καταλανό να έχει προαποφασίσει πως μια θέση στη λίγκα θα καταλάβει η Βιλερμπάν, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει το γαλλικό πρωτάθλημα. Αποτέλεσμα είναι αρκετές ομάδες που συμμετέχουν σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα από το ελληνικό να γκρινιάζουν στις ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο (κυρίως σε Ιταλία, Ισραήλ, Ρωσία)  πως δέχονται η Ευρωλίγκα να μη λειτουργεί αξιοκρατικά.

-Μηδενική ευελιξία και απαγόρευση σε γενικευμένη συζήτηση για αλλαγές. Οι CSKA και Real έχουν ζητήσει την κατάργηση του f4 και το να βγαίνει ο πρωταθλητής από σειρά αγώνων best-of-5 όπως στο ΝΒΑ. Ανεξαρτήτως του γιατί το ζητάνε, ο Bertomeu αρνείται ακόμα και να το θέσει σε συζήτηση στη γενική συνέλευση. Μπορούμε να συζητάμε καιρό για το αν αυτή η αλλαγή θα κάνει καλό ή όχι στο άθλημα όμως ο τρόπος που αντιδρά η Euroleague δεν είναι σοβαρός. Δλδ οι δύο ομάδες με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία του αθλήματος, που ματώνουν κάθε καλοκαίρι οικονομικά και με τεράστια ιστορία σου ζητάνε να συζητηθεί το θέμα στη γενική συνέλευση και συ τους το απαγορεύεις; Μιλάμε για μια δικτακτορική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε μια…κοινοπραξία (υποτίθεται) ομάδων. Στην τελική, τι ακριβώς θα πάθει μακροπρόθεσμα η Ευρωλίγκα αν το εφαρμόσει για 2-3 έτη πιλοτικά και αν δεν αρέσει στις ομάδες, να το ξαναλλάξει;

-Μηδενική παρουσία οράματος. Η αύξηση του salary cup στο ΝΒΑ και οι αυξημένοι προυπολογισμοί στην CBA οδήγησαν αρκετές ευρωπαικές ομάδες να χάσουν τόσο νεαρούς Ευρωπαίους παίκτες στους οποίους είχαν επενδύσει (για ελάχιστα λεφτά αφού τα buy outs του ΝΒΑ δεν επιτρέπεται να είναι άνω των 800 000) όσο και καλούς Αμερικάνους που προτίμησαν τα λεφτά της κινέζικης λίγκας. Η αντίδραση της EUroleague ήταν απλά ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ απέναντι σε αυτή την απειλή, κάτι που εξόργισε αρκετές μεγάλες Ευρωπαικές ομάδες: Δεν ήταν μόνο ο Παπαδόπουλος της ΚΑΕ που γκρίνιαξε αλλά μέχρι και η …σπάνια ομιλούσα διοίκηση της Ρεάλ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν 4-5 πολύ σοβαροί λόγοι που κάνουν αρκετές ομάδες της Euroleague να πιστεύουν πως το καλοκαίρι καλό θα είναι να φύγουν από την Ευρωλίγκα. Το πόσες θα είναι είναι άγνωστο αλλά σίγουρα μια απώλεια 5-6 ομάδων τύπου Παναθηναικός, CSKA, Maccabi, Malaga, Khmiki, Milan θα πονέσει αρκετά τον Bertomeu. Ειδικά αν συνδυαστεί με γενικευμένη διάσπαση όπου ολόκληρα εθνικά πρωταθλήματα (πχ Ρωσίας, Ισραήλ, Ιταλίας) καταλήξουν στη FIBA. Προσωπική μου αίσθηση είναι πως βλέπουμε το τέλος της Euroleague όπως την ξέρουμε: Είτε θα παραχωρήσει τη διοίκηση ο Καταλανός και θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές είτε η κοινοπραξία θα διαλυθεί.

ΥΓ.1 Mike James, Adrian Payne και ολικό lifting σε μια ομάδα που μέχρι στιγμής είναι…4η, 1 νίκη πίσω από τον 2ο της διοργάνωσης. Τολμηρές αλλαγές που θα δούμε αν θα δικαιώσουν όσους τις αποφάσισαν. Η ομάδα προσθέτει αθλητικότητα και δύναμη πυρός εις βάρος ενός πιο…εγκεφαλικού μπάσκετ. Προσωπικά δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σε αυτή τη…μεταμόσχευση αλλά σας θυμίζω το εξής: Το αν θα τερματίσουμε 3οι, 4οι, 5οι ή 6οι δεν παίζει τόσο ρόλο όσο σε τι φόρμα θα είμαστε στα play offs. Γιατί και πέρσυ κάναμε 4 σερί δύσκολες νίκες και μετά είδαμε τη …σκούπα στο ΟΑΚΑ.

ΥΓ2. Πάνε σχεδόν 10 μέρες από τότε που ο πρώην της Κοκκίνου τραμπούκισε έναν ΑΡΔ, βιαιοπραγώντας εναντίον του. Ούτε η ΕΣΗΕΑ έβγαλε ανακοίνωση, ούτε είδαμε τους φιλιππικούς εναντίον του όπως στην περίπτωση του Παππά, ούτε άρθρα για το χαρακτήρα του. ‘Ακρα του τάφου σιωπή για να μη θίξουμε τα …την ομάδα όλων των Ελλήνων, τα….”καλά παιδιά” προέδρους τους και τους ΑΙΠΕΙΣΤΟΙΜΩΝΑΙΣ. Αν σας ξαναβρίσουν όμως οι παίκτες του ΠΑΟ, θα ξανακαταγγείλετε το σύμπαν σιχαμεροί υποκριτές, Φαρισαίοι, πληρωμένοι ρουφιάνοι, καραγκιόζηδες και θα γράφετε ποτάμια από πομφόλυγες για το λαικισμό του πλήθους.

ΥΓ3. Ο ενας Ντυπον ήταν στη Μαδρίτη και συζητούσε με τον Πέρεθ. Επειδή δεν τους κόβω να συζητούσαν για ναυτιλιακά και τους….Tremell Darden & Othello Hunter, εικάζω πως ήδη έχουν ξεκινήσει και από τις 2 μεριές προσπάθειες να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο συμμάχους στον εμφύλιο που έρχεται-τουτέστιν μοιάζει λίγο με την αποστολή …έμπιστου του αυτοκράτορα σε Δούκα εξέχουσης σημασίας προκειμένου να τον πείσει να μην συμμαχήσει στο στρατό των στασιαστών.