Κάθε χρόνο ο Φλεβάρης είναι ιδιαίτερος μήνας για τον Παναθηναϊκό. Είναι η εποχή που η ομάδα αφήνει πίσω την «κοιλιά» των προηγούμενων μηνών και αρχίζει να ανεβάζει στροφές μέχρι το Final Four και τους τελικούς του πρωταθλήματος. Συνήθως ο Δεκέμβρης και ο Ιανουάριος ήταν οι μήνες με τις χειρότερες εμφανίσεις μέχρι περίπου τα μέσα Φλεβάρη. Κι εκεί ξεκινούσε η …ανάσταση. Ο «κύκλος» αυτός ήταν σχεδόν στάνταρ τα προηγούμενα χρόνια και μας είχε γίνει συνήθεια.

Φέτος όμως τι γίνεται; Είναι γεγονός ότι η ομάδα με εξαίρεση δύο-τρία παιχνίδια όπως αυτά με την Ολύμπια, την Βαλένθια και τον Ολυμπιακό δεν έχει δείξει εμφανής ημάδια κοιλιάς. Καθαρίζει εύκολα όλα τα ματς και το μεγαλύτερο μέρος του κάθε αγώνα κάνει προπόνηση. Τι συμβαίνει λοιπόν; Δεν έχει βγει φέτος το πλάνο του Ζοτς; Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς… Ας το αναλύσουμε:

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός έχασε μόνο ένα παιχνίδι, αυτό με τον Ολυμπιακό. Όσοι παρακολουθούσαν αυτό το blog θα θυμούνται ότι η ανησυχία είχε διατυπωθεί από την κλήρωση κιόλας για το συγκεκριμένο παιχνίδι λόγω της χρονικής στιγμής που έπεφτε και πάντα σε συνδυασμό με το ότι ο Παναθηναϊκός προετοιμαζόταν για ευρωλίγκα (άρα δεν θα ρίσκαρε το πρόγραμμα φορμαρίσματος/ντεφορμαρίσματος για το συγκεκριμένο παιχνίδι) ενώ ο Ολυμπιακός προετοιμαζόταν για πρωτάθλημα οπότε το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν κομβικό άρα θα ήταν πιο έτοιμος. Τελικά ο Ολυμπιακός κέρδισε αλλά ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο λόγος ήταν καθαρά το φορμάρισμα των ομάδων; Με τις απουσίες και τις ατυχίες που είχε ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη ότι στα υπόλοιπα παιχνίδια η ομάδα μοίρασε 40άρες και 30άρες.

Την ίδια περίπου περίοδο ο Παναθηναϊκός έκανε και στην Ευρωλίγκα «εκτός προγράμματος» ενώ κάποιους θεωρητικά εύκολους αγώνες τους κέρδισε με την ψυχή στο στόμα. Και πάλι όμως τερμάτισε πρώτος στον όμιλο, έκανε μεγάλες νίκες σε σκορ και όλη αυτή η πορεία έγινε μέσα σε ένα σκηνικό αλλεπάλληλων τραυματισμών που δεδομένα θα επηρέασε τον (όποιο) αγωνιστικό ρυθμό.

Οπότε τελικά σε τι φάση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός όλο αυτό το διάστημα; Ήταν σε φάση ντεφορμαρίσματος που δεν φάνηκε έντονα λόγω του χαμηλού επιπέδου του ελληνικού πρωταθλήματος και της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας (παρά μόνο στα πραγματικά δύσκολα ματς τα οποία έχασε); Ή μήπως ήταν σε φάση καλής αγωνιστικής κατάστασης η οποία «σαμποταρίστηκε» από τους πολλούς τραυματισμούς που ήταν η αιτία να χάσει κάποια παιχνίδια και να κάνει εμφανίσεις όπως η χτεσινή του πρώτου ημιχρόνου;

Το μέλλον θα δείξει αλλά στην δική μας λογική ο Ομπράντοβιτς αποκλείεται να άλλαξε το …πλάνο του, που μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια τις περισσότερες φορές τον δικαίωσε. Βεβαίως μπορεί οι τραυματισμοί να έχουν πάει όλο το πρόγραμμα λίγο αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένουμε (ακόμα) καλύτερο πρόσωπο στους επόμενους μήνες. Τα πρόσωπο που θα φέρει την ομάδα στην Βαρκελώνη ανεξαρτήτως της ομάδας που θα βρει απέναντί της στο ΤΟΡ 8 (ακόμα κι αν είναι η –περσινή- Μπαρτσελόνα) και βεβαίως το πρόσωπο που θα κάνει το αναμενόμενο στο ελληνικό πρωτάθλημα δίνοντας το μάθημα που πρέπει στους υπερφίαλους νεόκοπους του λιμανιού.