Ποιος θα το έλεγε ότι ένα δημοσίευμα του Στέφανου Χίου θα γινόταν αφορμή να ανοίξει πιο έντονα από ποτέ το θέμα του ντόπινγκ στο μπάσκετ.

Χτες ο γνωστός δημοσιογράφος δημοσίευσε στο site makeleio.gr ένα άρθρο στο οποίο με περίσσεια ωμότητα έριχνε κεραυνούς κόκκινης και πράσινης απόχρωσης προς κάθε κατεύθυνση. Διαβάζοντάς το αρχικά ο μέσος αναγνώστης σίγουρα θα ψέλλισε «α, καλά! Κλασικός Χίος». Μην κρυβόμαστε, το ίδιο κάναμε κι εμείς. Όμως φευ! Φαίνεται τελικά ότι (αυτή τη φορά τουλάχιστον) αυτό που αρχικά φάνταζε σαν ένα προβοκατόρικο, προκλητικό και υπερβολικό κείμενο γραμμένο χάρην …αναμπουμπούλας και μερικών κλικς παραπάνω τελικά είχε χτυπήσει …φλέβα! (το πιάσατε το υπονοούμενο παιάνες μου!)

Απόδειξη η άμεση αντίδραση του Δ. Γιαννακόπουλου ο οποίος με αφορμή ότι ένιωθε (και όχι άδικα ίσως) πως το άρθρο άφηνε αιχμές για την ομάδα του ζήτησε επιτακτικά την άμεση και έντονη επέμβαση των αρμόδιων οργάνων από τον πρώτο κιόλας τελικό για έλεγχο ντόπινγκ σε όλους τους αθλητές και μάλιστα όχι μόνο ούρα αλλά και αίμα! Τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ευρέως την είδηση και σήμερα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κοινοποίησε το αίτημά του επισήμως με επιστολή προς τον ΕΣΑΚΕ, την ΕΟΚ και το ΕΣΚΑΝ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο αντίθετα επικρατεί μια μάλλον περίεργ&µn; σιωπή. Ο επίσημος Ολυμπιακός (οι αφοί Αγγελόπουλοι δηλαδή) μέχρι τώρα δεν έχουν τοποθετηθεί στην πρόταση του Παναθηναϊκού. Μόνο μέσω των γνωστών «κύκλων» αιωρούνται κάτι ψίθυροι για «πάγια θέση του Ολυμπιακού υπέρ του έλεγχου ντόπινγκ». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Η απορία που γεννιέται διαβάζοντας αυτή την «τοποθέτηση» είναι μία: Αφού είναι πάγια θέση του Ολυμπιακού λογικά πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι, έστω και αργά. Γιατί δεν βγαίνουν να εισπράξουν τις δάφνες τους αποδεχόμενοι πανηγυρικά τον έλεγχο σε ούρα και αίμα για όλους τους παίχτες; Γιατί αν δεν το κάνουν τότε μάλλον κάτι υπάρχει εδώ… Άλλωστε το ότι κάποιοι (δεν θα πω όλοι) οι παίχτες του Ολυμπιακού δείχνουν «αφύσικη» σωματική ενέργεια δεν είναι ψέματα ούτε μυστικό. Ούτε χρειάζεται να είναι κανείς μυημένος στα μυστικά του αθλητισμού για να το καταλάβει. Οι τύποι είναι ντούρασελ, συνεχίζουν όταν οι άλλοι σταματούν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά του επιτελείου αλλά μπορεί να οφείλεται και σε «εξωτερικές» βοήθειες. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Είναι γεγονός πάντως πως όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, κάθε ώρα που περνάει και οι Αγγελόπουλοι δεν τοποθετούνται αυξάνει και ο βαθμός υποψίας.

Τι θα γίνει τελικά με το αίτημα του Παναθηναϊκού; Μόνο το ΕΣΚΑΝ ξέρει. Απ’ότι διαβάζουμε (γιατί τον νόμο δεν τον γνωρίζαμε κι από …χθες, τώρα ότι μαθαίνουμε) το ΕΣΚΑΝ έχει το δικαίωμα να διατάξει αυτό που ζητάει ο Παναθηναϊκός. Η τελευταία αλλαγή του νόμου που ποινικοποιεί το ντόπινγκ του το επιτρέπει. Πρόβλεψή μας όμως είναι ότι χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού δεν θα τολμήσει να το κάνει. Αν ο Ολυμπιακός δεν βγει επισήμως να δηλώσει ότι συντάσσεται με την πρόταση του Παναθηναϊκού τότε προφανώς ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙ η ομάδα του λιμανιού να γίνει ο έλεγχος. Άρα θα έχουν δεχθεί οι υπεύθυνοι και τις αντίστοιχες πιέσεις. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο είναι για όποιον κλιθεί να πάρει την τελική απόφαση να «πρωτοτυπήσει» κινδυνεύοντας να δει την επόμενη μέρα το όνομά του να λοιδορείται από τους κόκκινους κονδυλοφόρους ως «πιόνι του Παναθηναϊκού». Και πόσο εύκολο είναι για έναν Υπουργό ή Υφυπουργό αθλητισμού να κατηγορείται ότι «κάνει τα χατήρια του Παναθηναϊκού»; Φοβάμαι λοιπόν ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση από τον Ολυμπιακό τελικά το ΕΣΚΑΝ θα πάει στην «ασφαλή» λύση: Έλεγχο σε όλους τους παίχτες (στο όνομα της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος) αλλά ότι γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή ΜΟΝΟ ούρα . Και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα έχει κάνει το χατήρι του Ολυμπιακού ο οποίος θα βγει από αυτή την ιστορία λαβωμένος μεν ως προς την αξιοπιστία του αλλά με τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Ο μόνος τρόπος για να βγει καθαρός ο Ολυμπιακός είναι να δεχτεί τον έλεγχο σε ούρα και αίμα και να βγουν καθαροί και οι παίχτες του.

Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξέρουμε όλοι ότι βλέπουμε ένα καθαρό πρωτάθλημα που κερδίζει ο καλύτερος και όχι ο πιο «φουλαριστός».

Το επίμαχο δημοσίευμα είναι αυτό εδώ:

http://www.makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17599:-qq-&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2