‘Ολα τα πράγματα στη ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Όπως φαίνεται, η ΚΑΕ ΠΑΟ και ο Παναθηναικός ως σύλλογος βλέπει ένα τεράστιο κεφάλαιο να κλείνει.

Ο DPG αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Παναθηναικό. Είχε ακουστεί πριν κανά δύο έτη πως η ξαδέρφη του (η κόρη του Θανάση) τον πίεζε να μειώσουν την έκθεση/αποχωρήσουν από την ΚΑΕ ΠΑΟ και όπως φαίνεται το σκηνικό με τους…καλοθελητές της θ13 λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων/αφορμή αποχώρησης. Ωστόσο δεν είναι ο πρώτος που ανακοινώνει πως αποχωρεί λόγω των …οπαδών στο σύλλογο.

Σε αντίθεση με τους πολλούς που πιστεύουν πως οι Βαρδινογιάννηδες έφυγαν από την ΠΑΕ λόγω των οπαδών, εγώ διαφωνώ. Ουδέποτε τέτοιοι “παίκτες” στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δε φεύγουν μονάχα λόγω μερικών…σουβλατζήδων. Πάντα υπάρχουν κι άλλα στη μέση. Το 2008 είχε διαφανεί πως θα φτιαχνόταν ένα γήπεδο στο Βοτανικό, είχε αρχίσει η παγκόσμια κρίση, πιστεύω πως οι Βαρδινογιάννηδες στην πολυμετοχικότητα είδαν ευκαιρία να επωμιστούν κι άλλοι το οικονομικό βάρος. ‘Οταν η κρίση στην Ελλάδα φαινόταν πως θα ερχόταν με άγριες διαθέσεις το 2010 ενώ παράλληλα το γήπεδο βάλτωνε, οι Βαρδινογιάννηδες βρίσκοντας αφορμή από τους ούγκανους, αποφάσισαν να κόψουν την οικονομική αιμορραγία προς την ΠΑΕ και φύγανε. Οι …καπεταναίοι που μείνανε πηδήξανε και αυτοί από το καράβι γιατί ήταν Αφράγκοβιτς και όλοι ξέρουμε μετά πώς κατέληξε το πράγμα (ΚΑΡΑΦΛΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΨΟΦΑ).

Λίγο πολύ έχουμε το ίδιο και εδώ: Το γηπεδικό της ΚΑΕ ΠΑΟ βαλτώνει (είτε μιλάμε για ΟΑΚΑ είτε για Βοτανικό), η οικονομική κρίση του κορονοιού είναι εδώ ενώ η “κλειδοκράτορας” των οικονομικών του ομίλου θέλει να σταματήσει η αιμορραγία προς την ΚΑΕ ΠΑΟ. Επομένως, πιστεύω πως εδώ έχουμε το ίδιο φαινόμενο-είδε πως το πράγμα δεν πάει πουθενά ο DPG και έφυγε.

Πιστεύω πως μέσα του το σκεφτόταν καιρό τώρα-για αυτό και έφερε δύο καψούρες του στα πράσινα, τον Langford & τον Fredette. ‘Ηθελε να τους δει να παίζουν στην ομάδα ώστε να κάνει την καύλα του πριν φύγει. Φυσικά αυτό δείχνει και τι προγραμματισμό είχε η ομάδα, ασχέτως αν βρήκε και τις 2 φορές προπονητή (Pascual & RG) να συμφωνεί μαζί του (ΚΑΚΩΣ).

Από εκεί και μετά, η 8ετία DPG είχε τα πάνω της και τα κάτω της: Από τη σκούπα το 2013 στο σκηνικό με το Λαρισαίο, από το πούλμαν και τη σκούπα από το gay-ro στις σκούπες του 2017 και την 30ρα στη Ρεάλ. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που βλέπαμε τα τελευταία 2 έτη: Μια μίζερη μετριότητα, αδυναμία της διοίκησης της ΚΑΕ (όχι μόνο του DPG) να βασίσει την πορεία της ομάδας σε σοβαρό προγραμματισμό και να προστατέψει την ηρεμία της ομάδας. Η ΚΑΕ ζούσε τα τελευταία έτη μια καλύτερη εκδοχή των 3 ετών πλανών της Καραφλής Κατσαρίδας: Κάθε δύο έτη (το λιγότερο), αλλάζαμε ομάδα. Μια του 2012-2014, μια του 2014-2015, μια του 2015-2016, μια του 2016-2018 και μια του 2018-2020. Το πλάνο δεν ολοκληρωνόταν ποτέ και πολλές φορές βλέπαμε μια καταστροφική δύναμη, μεγεθυμένη από το φακό του Instagram, να καταβροχθίζει κάθε προσπάθεια ηρεμίας στην ομάδα. Αυτή η μετριότητα που βασάνισε τον ΠΑΟ τα τελευταία 8 έτη ήταν ξεκάθαρα το απότοκο των κυκλοθυμικών τάσεων του προέδρου ιδιοκτήτη της και της αδυναμίας του να προσφέρει ένα σταθερό και γόνιμο περιβάλλον στο σύλλογο.

Επιπροσθέτως, αυτές οι ατελείωτες παλίρροιες συναισθημάτων του DPG κουράσανε πολύ κόσμο. Μια από αυτές βλέπουμε και τώρα-φυγή από τα πάντα με αφορμή…σουβλατζήδες, γκρίνια για το οτι τον πολεμάνε όλοι λες και δε στηρίχθηκε από τον κόσμο με 10000 διαρκείας (και ακριβά!) σε περιόδους κρίσης, λες και δεν λατρεύθηκε στο Instagram, λες και δεν αποθεώθηκε στο γήπεδο. ‘Ενα παράπονο δίχως λόγο από τη μεριά του παρότι ο κόσμος έβαλε τον οβολό του ακόμα και στο Athens alive, δίχως εγγυήσεις, δίχως μεγάλους επιχειρηματίες, δίχως καμπάνιες. ‘Ωρες ώρες φαινόταν σαν ένα παιδί που δε χόρτασε αγάπη.

Σε αυτό το σημείο, για μένα δεν έχει νόημα να παρακαλάμε το DPG να φύγει. Αν θέλει να φύγει, ας φύγει γιατί και να μείνει θα βγάζει μια ακόμα μεγαλύτερη κυκλοθυμικότητα και γκρίνια. Αυτή τη στιγμή για μένα έχει σημασία ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ. Το πάθημα με την Καραφλή Κατσαρίδα όπου η Παναθηναική Συμμαχία (ή πως σκατά λεγόταν) παρέδωσε τις μετοχές του Τζίγγερ στον Αλ Αφούζ είναι ΝΩΠΟ. Και μη διανοηθεί να γράψει κανείς το “Ο ΠΑΟ είναι μεγαλύτερος από κάθε DPG” γιατί είδαμε και τι συνέβη στο ποδόσφαιρο, πόσο…πρόθυμοι ήταν οι επιχειρηματίες να αναλάβουν την ΠΑΕ.

Πρέπει επομένως να εξασφαλιστεί πως όχι απλά δε θα γίνουμε…Μίλγουολ όπως θέλουν κάποιοι ανάπηροι αλλά πως θα έρθει άνθρωπος με όραμα, διάθεση και αγάπη για το τριφύλλι. Κάποιος που να θέλει να πανηγυρίσει ευρωπαικά με την ΚΑΕ ΠΑΟ και να έχει και την οικονομική ισχύ, δίχως να εκβιάζεται από παράσιτα. Κάποιος που δε θα πέφτει στο επίπεδο τους και κάποιους που θα προσφέρει ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ. Φυσικά εννοείται πως τα 25 εκατομμύρια είναι ανέκδοτο (με 50 εκατομμύρια αποκτήσανε τον έλεγχο στον Ελλάκτωρα οι Καλλιτσάντσηδες πετώντας έξω Μπόμπολα-Κούτρα) και η ΚΑΕ ΠΑΟ δεν πρέπει να παραχωρηθεί με αντίτιμο τόσο υψηλό αλλά με ένα συμβολικό τίμημα. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον DPG, δλδ να μην παραδώσει την ΚΑΕ σε κρετίνους. Αλλιώς, θα έχει μεγάλη ευθύνη ο ίδιος και για τα πεπραγμένα τους.

Τώρα κάτι τελευταίο, έχουμε εκλογές σε λίγες ημέρες στον ΑΟ. Καλώ τον κόσμο να ψηφίσει μαζικά οιαδήποτε αντίθετο από την πλευρά των ΜπαλτακοΜιχαλαριοσουβλατζήδων. Οιονδήποτε. Στο ερώτημα “ποιος θα είναι αρκετά ηλίθιος και αρκετά ΠΡΟΔΟΤΗΣ για να υπογράψει παραχώρηση Λεωφόρου για έναν Βοτανικό στο νοίκι και δίχως σοβαρές εμπορικές χρήσεις”, φαίνεται η απάντηση να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αποθέωναν τον ΑΛ Αφούζ μιλώντας για χρυσά γράμματα, οι ίδιοι άνθρωποι που έβαφαν κάγκελα, οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν τον Κινέζο όταν ο Αλ Αφούζ πήγε να ρίξει την ΠΑΕ κατηγορία και οι ίδιοι άνθρωποι πέρσυ που έκαναν πουτάνα το ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Για όλα τα παραπάνω εννοείται πως η αποψή τους είναι πως φταίει ο….Τζίγγερ (εσχάτως και ο DPG). Γήπεδο στο Βοτανικό δίχως σοβαρές εμπορικές χρήσεις με κόστος 100 εκ. σημαίνει πως το γήπεδο θα αποπληρωθεί από τα εισιτήρια και τον προυπολογισμό της ΠΑΕ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προυπολογισμό του αγωνιστικού τμήματος.

‘Ενας ΠΑΟ που θα πληρώνει ένα 100 εκατομμυρίων γήπεδο που δε θα το γεμίζει είναι καταδικασμένος εσαεί στην μετριότητα, προς μεγάλη τέρψιν πρεζέμπορων-κουμπάρων και τα συναφή. Αν αφήσουμε να βγει πρόεδρος στον Ερασιτέχνη φέτος άνθρωπος που δεν αποδεδειγμένα αγαπά το σύλλογο (όχι,το να μοιράζει εφημεριδάκι για να έχουν ζεστό νερό αθλητές ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ), κηδεύουμε το σύλλογο σε 3 διαφορετικά τμήματα. Είναι κομβικής σημασίας η εκλογή προέδρου στον ΑΟ που θα πρέπει να φροντίσει μεταξύ άλλων ΚΑΙ τον προυπολογισμό του τμήματος του ΠΑΟ ΑΟ. Παρεπιπτόντως, ΚΑΙ σε αυτό έχει ευθύνη ο DPG, αφού επιβάλλεται να βρει άνθρωπο με οικονομική ευμάρεια για να τρέξει τον ΑΟ στη θέση του. Αυτά τα “αποχωρώ ηττημένος” εγώ δεν τα υπολογίζω. Η άτακτη από τη συντεταγμένη υποχώρηση καθορίζουν ΠΟΛΛΑ για την επόμενη μέρα του πολέμου. Και θα καθορίσουν πολλά για την επόμενη μέρα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ως σύλλογο-η πανιωνιοποίηση δυστυχώς είναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.

Αυτά και ο Θεός Βοηθός με όσα θα δούμε.

ΥΓ. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει στα σοβαρά τι ακριβώς προσφέρουν οι οργανωμένοι το 2020 στο σύλλογο; Ποια είναι η θετική τους προσφορά; Στην ίδια κατεύθυνση, αν ρωτήσω τους υπόλοιπους οπαδούς του ΠΑΟ αν η συνεισφορά των οργανωμένων είναι θετική ή αρνητική, τι πιστεύετε πως θα απαντήσουν; Γιατί;

ΥΓ2. Θελω να μου πείτε εναν σοβαρο λογο για να συμφωνησουν οι υπολοιποι της Euroleague σε συναινετικό διαζυγιο με την ομάδα που φέρει τα περισσότερα έσοδα στην διοργάνωση μέσω του τηλεοπτικού συμβολαίου. Γιατί εγώ δε βλέπω πως θα πάμε στη FIBA διχως να πληρώσουμε τη ρήτρα.

ΥΓ3. Κείμενο για τον Καλάθη όταν υπογράψει Βαρκελώνη.