Καθώς τον άλλο μήνα αρχίζουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και καθώς πλέον έχει περάσει αρκετός καιρός από τις καλοκαιρινές μεταγραφές, έφτασε η ώρα για μια ψύχραιμη πρώτη αποτίμηση και για κάποιες πρώτες σκέψεις για τον φετινό Παναθηναϊκό..

Είναι δεδομένο ότι πέρισυ η συνύπαρξη Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδη δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού (ως γνωστόν) ο Γιασικεβίτσιους είχε συνηθίσει να έχει τα ηνία σε όσες ομάδες είχε αγωνιστεί στην Ευρώπη (και όχι να αποτελεί απλώς ένα συμπλήρωμα). Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.. Σε σχέση με πέρισυ απομακρύνθηκε ο Ουίνστον (ο οποίος όμως δεν είχε και ιδιαιτερες “απαιτήσεις” επιθετικά) και αποκτήθηκαν οι Νίκολας και Κέτσμαν (ο Σάκοτα δεν πιάνεται, ενώ δεν ξέρουμε που ακριβώς θα χωρέσει ο Βεργίνης). Απ’οτι μας έχει δείξει μέχρι τώρα ο Νίκολας είναι παίκτης ρυθμού, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειάζεται αρκετή ώρα τη μπάλα στα χέρια του, ενώ τα ενδεχόμενα “μέσα-έξω” του Ομπράντοβιτς ίσως τον να αποσυντονίσουν. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι χρειάζεται ομοιόμορφη κατανομή στους χρόνους συμμετοχής, αφενός γιατί (όπως είναι λογικό) ο Διαμαντίδης έχει αρχίζει να εμφανίζει κάποια σημάδια κόπωσης, ενώ (όπως είδαμε και στην Εθνική Ομάδα) τα 35λεπτα του Σπανούλη από ένα σημείο και μετά λειτουργούν εις βάρος της ομάδας.. Θα είναι κρίμα πάντως να επαναληφθουν φαινόμενα παραγκωνισμού παικτών όπως πέρισυ.. Γενικά, η κατανομή των ρόλων στην περιφέρεια θ’αποτελέσει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες..

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος που θέλει πολλούς παίκτες (π.χ. Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Μπατίστ, Μίντλετον) να βελτιώνονται κατακόρυφα την δεύτερη χρονιά που δουλεύουν με τον Ομπράντοβιτς. Ευελπιστούμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και με τον Περπέρογλου (ο οποίος από το δεύτερο μισό της περισυνής χρονιάς είχε ανεβάσει κατά πολύ την απόδοσή του). Η απόκτηση του (ρολίστα) Κέτσμαν μας ξένισε κάπως, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με διάφορες δηλώσεις του παίκτη (ο οποίος ήταν σαν μην το πίστευε καν ότι ενδιαφέρθηκε γι’αυτόν ο Παναθηναϊκός). Το καλό με τον Κέτσμαν είναι ότι επειδή η μεταγραφή του πέρασε (όπως αναμενόταν) σχετικά στα ψιλά, ο κόσμος δεν έχει υπέρογκες απαιτήσεις από αυτόν, οπότε αυτό ίσως να τον απελευθερώσει.. Παρότι αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν ισχυρές ένστάσεις για τον ρόλο του “τριαριού” στο σύγχρονο μπάσκετ, εμείς έχουμε αναφέρει τη θέση μας: θέλουμε τον Περπέρογλου δίπλα σ’έναν παίκτη που να κάνει τη διαφορά, γιατί δεν είμαστε ομάδα παραγωγής παικτών, χρειαζόμαστε έτοιμους παίκτες υψηλού επιπέδου. Εξάλλου, οι ομάδες που κατέκτησαν τα τέσσερα Ευρωπαϊκά είχαν μια κοινή συνιστώσα στο “3”.. Ουίλκινς, Μποντιρόγκα (εις διπλούν) και Σισκάουσκας..

Σε ότι αφορά τους ψηλούς, η αλήθεια είναι ότι ο Πέκοβιτς είναι το πρώτο πεντάρι αρκετά υψηλών προδιαγραφών που αποκτούμε από την εποχή του Ρέμπρατσα. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο θα δέσει στο μπάσκετ που αρέσκεται να παίζει εδώ και πολλά χρόνια ο Ομπράντοβιτς (και το οποίο δεν περιλαμβάνει βαριά κορμιά, αλλά ελαφριά σχήματα). Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε και παλαιότερα: ο κάθε παίκτης μπορεί να γίνει υπερπολύτιμος ή ν’αχρηστευθεί, αναλόγως με το πως αξιοποιείται.. Ως παραδείγματα θ’αναφέρουμε τους (εμφανέστερα κατώτερους ποιοτικά) Γιαβτόκας και Πρκάτσιν, των οποίων οι πρόσφατες εμφανίσεις με τις Εθνικές τους ομάδες δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση με αυτές που έκαναν όταν έπαιζαν στον Παναθηναϊκό.. Από την άλλη, ο (τεσσάρι με κινήσεις τριαριού) Φώτσης ταιριάζει γάντι στα αγωνιστικά πλάνα του Ομπράντοβιτς. Αίσθησή μας πάντως είναι ότι έπρεπε να αποκτηθεί ένας ακόμα παίκτης για ρεζέρβα..

Εν κατακλέιδι, θα έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε το μοίρασμα του χρόνου συμμετοχής μεταξύ των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους και Νίκολας, καθώς επίσης και τα διάφορα “αντισυμβατικά” σχήματα του Ομπράντοβιτς (όπως με τον Νίκολας ή τον Φώτση κατά συνθήκη στο “3”), ή την ενδεχόμενη ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Πέκοβιτς και Μπατίστ και άλλα τέτοια.. Και φυσικά, μακάρι αυτές οι πρώτες σκέψεις να μείνουν απλά σκέψεις και να μην γίνουν προβληματισμοί..

P.S.1 Υποθέτουμε ότι η υπόθεση Ντελφίνο δεν προχώρησε και για λόγους ισορροπίας στο μπάτζετ, αλλά όπως είδαμε ο τύπος μπορεί χαλαρά να πάρει μια ολόκληρη ομάδα στις πλάτες του..

P.S.2 Όλα τα παραπάνω μπορεί ν’ανατραπούν αν προχωρήσει η υπόθεση Μπατίστ και αποκτήσουμε έναν επιπλέον παίκτη..