Δημόσια θέση πήρε σήμερα ο Ομπράντοβιτς στην υπερανάλυση που λαμβάνει χώρα από προχτές με όσα ακούγονται και γράφονται σχετικά με την διαιτησία του αγώνα με τον Πανιώνιο σε μια από τις σπάνιες φορές που βγαίνει να μιλήσει για τέτοια θέματα καθώς συνήθως δεν ασχολείται με την γκρίνια των δεύτερων.

Τώρα όμως φαίνεται ότι κάτι τον ανάγκασε να βγει και να πει αρκετά πράγματα και σε αρκετά έντονο ύφος. Τί μπορεί να είναι αυτό; Μπορεί να είναι απλά η ανυπόφορη γκρίνια που ακούγεται από το κόκκινο στρατόπεδο; Μήπως η πιπίλα των αντικειμενικών κόκκινων δημοσιογράφων τύπου Δράμαλη που έχουν ξεσαλώσει από την αρχή του πρωταθλήματος; Να τον έχουν ενοχλήσει οι δηλώσεις του Γιαννάκη για τον ΕΣΑΚΕ με όλα όσα το timing τους υπαινήσεται; Μήπως όλα αυτά να έχουν επηρρεάσει και τους παίχτες;

Προσωπικά δε νομίζω ότι είναι κάτι απο τα παραπάνω. Μπορεί να έχουν παίξει κάποιο ρόλο αλλά δε μπορεί να είναι η πραγματική αιτία. Μου φαίνεται απίθανο ο Ομπράντοβιτς να αντιδρούσε στην κλάψα του Γιαννάκη και του Μανουσέλη, όσο δύσκολο μου φαίνεται οι παίχτες να έχουν επηρρεαστεί από τις ασυναρτησίες των δημοσιογράφων.

Πιστεύω λοιπόν ότι με τις δηλώσεις αυτές ο Ομπράντοβιτς σηκώνει το γάντι, ανεμίζει προκλητικά την ζώνη του πρωταθλήτη στον αέρα και προσκαλεί τον αιώνιο να έρθει να την πάρει στο ρινγκ. Έτσι προσπαθεί να μετατρέψει την πίεση προς τα έξω του Ολυμπιακού σε πίεση το εσωτερικό του. Όσο πιο πολύ φωνάζει ο Ολυμπιακός τόσο θα αυξάνει η πίεση μέσα στην ομάδα του λιμαιού.

Θεωρητικά λοιπόν τον Παναθηναϊκό τον συμφέρει η διατήρηση της πόλοσης αυτής και η κορύφωσή της στους τελικούς. Αν το πετύχει θα έχει “αναβαθμίσει” την χρονιά σε κομβικής σημασίας για τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα στο τέλος της αν ο Παναθηναϊκός βρεθεί ξανά πάνω από τον αντίπαλό του η ένταση και η πίεση στον χαμένο Ολυμπιακό να είναι τέτοια που θα τον συνθλίψει αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει από την αρχή. Αντίθετα για τον Παναθηναϊκό οι ανοχές είναι πολύ μεγαλύτερες αν -ω μη γέννητω- βρεθεί δεύτερος οπότε οι όποιοι τριγμοί θα αποροφηθούν σχετικά ανώδυνα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ομπράντοβιτς (copy / paste από το sport.gr):

“Αν μια ομάδα κυριάρχησε στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο ήταν ο Παναθηναϊκός. Το ότι μετά τόσους τίτλους τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει πολύς κόσμος που δεν του αρέσει να βλέπει τον Παναθηναϊκό δυνατό, δεν είναι πρόβλημα μας. Έχω ένα μήνυμα για όλους όσους είναι εναντίον μας. Θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο σε κάθε αγώνα. Θα πολεμήσουμε! Γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας του Παναθηναϊκού και όλοι το ξέρουν αυτό. Όλοι πρέπει να το λάβουν υπ’ όψην τους. Και είναι μήνυμα και για τον κόσμο μας να βρίσκονται κοντά μας, γιατί όλοι θα είναι εναντίον μας.

Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό για εμάς. Δεν διαβάζω εφημερίδες. Υπάρχουν όμως και η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αν κάποιος μιλά για μία και μόνο απόφαση διαιτητή σε έναν ολόκληρο αγώνα, δεν θέλω να συζητήσω. Στα 11 χρόνια που είμαι εδώ, δεν μιλάω για την τελευταία άμυνα, ή την τελευταία επίθεση, για το τελευταίο σφύριγμα, γιατί πιστεύω ότι ένας αγώνας είναι 40 λεπτά. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει ότι κάνει μια ομάδα για 40 λεπτά, ας μιλήσουμε για μια απόφαση. Η απόφαση ήταν σωστή. Ο κανονισμός αυτό λέει. Ποιος θέλει να μιλήσει; Όλοι περιμένουν να μιλήσουν εναντίον του Παναθηναϊκού.

Αν θέλεις να μιλήσεις για έναν αγώνα, θα πρέπει να μιλήσεις από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο Για το πώς έπαιξαν οι δύο ομάδες, για μπάσκετ. Σε κάθε παιχνίδι θα βρεις άσχημα σφυρίγματα. Αν είναι να μιλάμε για ένα σφύριγμα, άιντε… Αριβεντέρτσι!

Κάθε φορά λέμε ότι ο κανονισμός είναι ίδιος είτε βρισκόμαστε στο πρώτο, είτε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο κανονισμός είναι κανονισμός για όλους και σε κάθε λεπτό. Δεν θέλουν να μιλήσουμε για το πως κάθε φορά που ο Πέκοβιτς έπαιρνε την μπάλα, έβαζε εύκολο καλάθι ή ότι ο Σπανούλης έπαιξε 35 λεπτά ή για το πώς παίξαμε άμυνα, για το πώς σταματήσαμε τον Καλαμπόκη που έβαλε 28 πόντους την περασμένη εβδομάδα ή για το πως ο Σαρούνας έπαιξε μετά από έναν μήνα ως ηγέτης παρά το ότι είχε πρόβλημα στον ώμο του. Δεν είναι θέμα αυτό έτσι;

Το μήνυμά μου προς όλους είναι ένα: Να προσέχετε όταν μιλάτε για τον Παναθηναϊκό! Και όταν ο Παναθηναϊκός παίζει άσχημα θα το πω εγώ πρώτος όπως έγινε και πέρυσι. Θα πω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός άξιζε να πάρει τη νίκη σε αυτόν τον αγώνα. Οπότε θα πω όχι μαλ…ς! Και μην με ρωτάτε γιατί συμβαίνει αυτό τώρα. Έχετε την εμπειρία να ξέρετε γιατί. Εδώ και 11 χρόνια ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα. Ολοι προσπαθούν να βρουν κάτι.. Αλλά το ραντεβού είναι στο γήπεδο. Για όλους. Εκεί θα τους περιμένουμε. Πρόσωπο με πρόσωπο. Ας παίξουμε μπάσκετ. Εκεί τους περιμένουμε όλους. Όχι στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες. Στο γήπεδο.. Εκεί θα δω ποιος είναι έτοιμος να μας νικήσει. Η αλήθεια είναι πικρή… Πολύ πικρή… Έτσι δεν λέτε στα ελληνικά; Και μην αρχίσετε τώρα να γράφετε και να λέτε πάλι ότι μιλάω ελληνικά!”