Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την τελευταία πενταετία και ο ρόλος των προπονητών έχει γίνει πιο σύνθετος. Τα πολλά παιχνίδια στην Ευρωλίγκα απαιτούν πλήρες ρόστερ, με παίκτες που καλύπτουν δύο και τρεις θέσεις, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τις ελλείψεις του άλλου. Η στελέχωση, λοιπόν, είναι ένα από τα απαραίτητα κομμάτια του πάζλ για μια επιτυχημένη σεζόν. Η δημιουργία του ρόστερ απαιτεί γνώση α) της αγοράς β) του τι απαιτούν οι επιταγές των καιρών.

Όσον αφορά πρώτο σκέλος, ζητείται από ένα τεχνικό επιτελείο να διαθέτει εμπειρία, υψηλό κίνητρο για διαρκές ψάξιμο της αγοράς και φυσικά ταλέντο, ώστε να μπορεί να διακρίνει στοιχεία σε παίκτη που το κοινό μάτι ή οι υπόλοιποι προπονητές δεν βλέπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιπτώσεις Γκιστ και Λάσμε, τους οποίους ήθελε ο Πεδουλάκης από την πρώτη μέρα. Γυρολόγοι ήταν και οι δύο με μοναδικό εμφανές προσόν τα αθλητικά τους χαρακτηριστικά. Ο Πεδουλάκης όμως, είδε στοιχεία που οι υπόλοιποι δεν βλέπαμε και έφτασαν αυτή τη στιγμή, ο μεν να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και ο δε, να διαπραγματεύεται επταψήφια ποσά συμβολαίου.. Φυσικά, αναντίρρητος είναι ο ρόλος των μάνατζερ και οι σχέσεις με αυτούς, καθώς και το μπάτζετ μίας ομάδας. Από άλλο ράφι ψωνίζει ο Ομπράντοβιτς και από άλλο ο Τζόρτζεβιτς..

Οι επιταγές των ημερών δείχνουν σαφή προτίμηση στα “αθλητικά προσόντα”. Το μοντέλο Ίβκοβιτς με “γρήγορο πεντάρι” έχει υιοθετηθεί πια από τους περισσότερους προπονητές.. Ενδεικτικά: Ομπράντοβιτς (Ούντοχ, Βέσελι), Ίβκοβιτς (Τάιους, Ντάνστον), Ιτούδης (Χάινς), Πασκουάλ (Λαουάλ), Μπαρτζώκας (Σίνγκλετον), Λάσο (πρόσφατα πρόσθεσε Ντουρ και Λίμα), Σφαιρόπουλος (Χάντερ, Γιανγκ), Αταμάν (Λάσμε, Ντόρσεϊ). Τα “γρήγορα πεντάρια” προσφέρουν σε έναν προπονητή, πέραν της αθλητικότητας στη θέση του center, τη δυνατότητα πολλών και διαφορετικών αντιμετωπίσεων του αντίπαλου pick n roll και παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Γιατί απουσιάζει ο ΠΑΟ από τη λίστα αυτή;

Ο Σάλε ερχόμενος στον Παναθηναϊκό δήλωσε “απολύτως έτοιμος” για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Ήταν όμως; Προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω αν είναι καλός προπονητής ή όχι. Αφενός έχουμε δει μικρό δείγμα της δουλειάς του συνολικά (κυρίως αυτό της εθνικής Σερβίας) και αφετέρου είναι στον Παναθηναϊκό λίγους μόνο μήνες. Αυτό που πιστεύω πάντως είναι πως, όντας φρέσκος σε τόσο μεγάλα καράβια, δεν είναι καλός μάνατζερ. Στελέχωσε με λανθασμένο τρόπο το ρόστερ (κυρίως το πρόβλημα στο 5), γεγονός που δεν του επιτρέψει να αναδείξει τη καλή δουλειά που (ενδεχομένως) κάνει. Όπως είπαμε παραπάνω όμως, η στελέχωση ίσως είναι σημαντικότερη των προπονητικών ενστίκτων και ταλέντου.

Σε σημερινή συνέντευξη ο Στηβ δήλωσε: «Και τυφλός να είσαι, βλέπεις το λάθος του Παναθηναϊκού». Έχει άδικο; Ο Παναθηναϊκός φέτος αδυνατεί να βρει ρυθμό γιατί δεν βρίσκει εκείνο το πεντάλεπτο που θα τον κάνει να ξεφύγει στο σκορ. Αιτία αποτελεί το γεγονός πως είναι μονίμως ευάλωτος στην αντιμετώπιση του pick n roll από τη θέση ‘5’. Στο παιχνίδι με τον Αστέρα, όπως και στο πρόσφατο με τον Ολυμπιακό, ήταν εμφανές ότι οι Ραντούλιτσα και Κούζμιτς είχαν στοχοποιηθεί. Αν δεν άλλαζε την άμυνα στο ΣΕΦ, βάζοντας στην ίδια πεντάδα Φώτση και Γκιστ, δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάληξη..

σάλε

Έλλειψη εμπειρίας ή αλαζονεία από τον Σάλε; Το σίγουρο είναι πως το λάθος του το πληρώνουμε ως τώρα και είναι επιτακτική η ανάγκη απόκτησης παίκτη στη θέση του center. Οι αλλαγές μεσούσης της σεζόν αναμφισβήτητα αποτελούν πισωγύρισμα σε θέματα χημείας και ισορροπιών αλλά κάποιες φορές είναι επιβεβλημένες. Υπάρχει ακόμα χρόνος να διορθωθεί το λάθος. Το θέμα είναι να το αναγνωρίσεις..

υ.γ: Ήταν αρκετό καιρό το blog κάτω και μου έλειψαν οι συζητήσεις εδώ μέσα. Είναι η κατάλληλη περίοδος να επανέλθουμε.. Δημιούργησα και μία ενότητα, τύπου forum. Απαιτείται μία εγγραφή μόνο στην αρχή.