Ιδανική η κλήρωση του πρωταθλήματος για το 2012-2013 καθώς φέρνει τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο νωρίς-νωρίς με τον Ολυμπιακό (2η αγωνιστική). Απ’ότι διαβάζουμε στα διάφορα sites υπάρχει μια μάλλον κοινή πεποίθηση ότι είναι μια «κακή» κλήρωση. Αυτό αποδίδεται στον βαθμό ετοιμότητας του Παναθηναϊκού σε σχέση με την κεκτηνμένη ταχύτητα και το δεδομένο δέσιμο του Ολυμπιακού. ΟΚ, δεκτό ως επιχείρημα, όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Και η άλλη όψη λέει το εξής: Στο παιχνίδι αυτό θα συμβεί (νομοτελειακά) εκ δύο πραγμάτων το ένα. Είτε θα κερδίσουμε, είτε θα χάσουμε (προφανώς!). Σε περίπτωση ήττας ο Παναθηναϊκός θα οφείλει να αντιδράσει. Να πεισμώσει, να δουλέψει στο φουλ και να προετοιμαστεί για την ρεβάνς του δεύτερου γύρου. Αυτό θα τον φέρει μια ώρα αρχίτερα σε φουλ κατάσταση, το κίνητρό του θα είναι ακόμα πιο ισχυρό ενώ η ψυχολογία πρακτικά ΔΕΝ θα έχει δεχθεί κανένα πλήγμα καθώς όλοι θα παραδεχτούν ότι ο Ολυμπιακός φυσιολογικά κέρδισε ως πιο έτοιμη και στημένη ομάδα. Τι μένει λοιπόν μετά το παιχνίδι σε περίπτωση ήττας; Ένας  «θυμωμένος και πεισμωμένος» Παναθηναϊκός με έξτρα κίνητρο (και πιθανότατα δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και ραντεβού στους τελικούς).

Σε περίπτωση νίκης όμως η ομάδα αποδεικνύει ότι έχει μέταλλο. Ψυχολογία στα ύψη και βεβαίως ισχυρή πίστη για το πρωτάθλημα η οποία με την σωστή διαχείριση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Ο Ολυμπιακός θα έχει αποδειχθεί με το καλημέρα ότι δεν είναι «πιο μπροστά» από τον Παναθηναϊκό ενώ οι παίχτες θα πιστέψουν ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΑΘΜΟ στην ομάδα.

Για τον Ολυμπιακό αντίθετα ενδεχόμενη ήττα μπορεί να φέρει κλυδωνισμούς καθώς μοιραία θα αρχίσουν να βγαίνουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες. Ο Μπαρτζώκας θα αμφισβητηθεί (είτε ευθέως και δημοσίως είτε πλαγίως και εκ των έσω), οι παίχτες θα νιώσουν την αφόρητη πίεση του φαβορί που είναι με την πλάτη στον τοίχο από νωρίς (δεν έχουν ξαναβρεθεί σε τέτοια κατάσταση) και ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται μήπως τελικά το «σιγουράκι» του φετινού πρωταθλήματος δεν είναι και τόσο …σίγουρο after all.

Κοινώς το ντέρμπι δεύτερη αγωνιστική για τον Παναθηναϊκό είναι ιδανική συγκυρία. Είτε κερδίσει, είτε  χάσει έχει κάτι να κερδίσει. Αντίθετα για τον αντίπαλό του σε αυτή την κούρσα των δύο μια νίκη είναι μια «λογική» εξέλιξη ενώ μια ήττα μπορεί να αποδειχθεί βόμβα συθέμελη. 15/10 θα ξέρουμε!