Δεν ενθουσίασε… Όμως ήταν Παναθηναϊκός. Σοβαρός, στιβαρός, σίγουρος. Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο σε όλο το παιχνίδι και έφτασε –όχι εύκολα πάντως- στην πολυπόθητη νίκη στο Καζάν η οποία αποτελεί μισό εισιτήριο για το Final Four.

Είναι σαφής επιτυχία για τον Παναθηναϊκό το ότι έχει προκριθεί στο ΤΟΡ-8 λαμβάνοντας υπόψη την προϊστορία τις ζυγές χρονιές. Από την άλλη είναι- ίσως όχι αποτυχία- αλλά σίγουρα προβληματικό το γεγονός ότι σε έναν όμιλο τουλάχιστον του χεριού του έπρεπε να παίξει την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική στο παγωμένο Καζάν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μετράει και αυτό λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στο ΤΟΡ-8.

Ποιάς έδρας όμως…;

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωλίγκα προσεγγίζει όλο και πιο πολύ το ΝΒΑ. Όχι σε ταλέντο, ούτε σε σκορ. Σε βαρεμάρα… Αυτό το «εκφύλισμα» της έδρας που βλέπουμε στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια δεν μας αρέσει. Καλώς ή κακώς έχουμε μεγαλώσει ξέροντας ότι κάποια γήπεδα σε κάποιες χώρες «γέρνουν». Πήγαινες στην Ιταλία και αν κέρδιζες ήταν πρωτοσέλιδο για 3 ημέρες. Στην Ισπανία τα ίδια και «χειρότερα». Ακόμα και το Βελιγράδι που κάποτε ήταν υπολογίσιμη έδρα, πλέον μόνο τον Παναθηναϊκό φαίνεται να κομπλάρει. Κάτι Κροατίες, Τουρκίες και Σλοβενίες που κάποτε ήταν τουλάχιστον υπολογίσιμες έδρες τώρα αποτελούν ταξίδι αναψυχής. Η μόνη έδρα που μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει διασωθεί του ναυαγίου και έχει κρατήσει την αξιοπρέπειά της είναι το Τελ-Αβιβ κι αυτή όμως όχι στο ακέραιο.

Ακόμα και αυτό, το ΟΑΚΑ, η άλλοτε κραταιά έδρα, φέτος είδε 2 ήττες στο ΤΟΡ-16 από Ούνιξ και Αρμάνι ενώ ακόμα και σε κάποιες νίκες όπως με την Brose η εμφάνιση του γηπεδούχου Παναθηναϊκού ήταν μάλλον απογοητευτική.

Άρα κατά πόσο ο Παναθηναϊκός αποκτά ΟΝΤΩΣ πλεονέκτημα από αυτή την πρώτη θέση; Προσωπική άποψη, ναι, αποκτά πλεονέκτημα. Κυρίως όμως όχι λόγω έδρας αλλά λόγω διασταύρωσης. Απίστευτα βαριά φανέλα η Μακάμπι όμως κατά πόσο η φανέλα από μόνη της μπορεί να προβληματίσει τον Αυτοκράτορα της Ευρώπης; Άποψή μας η φετινή Μακάμπι είναι μια μάλλον άχρωμη ομάδα η οποία στα χαρτιά και στα …βίντεο μοιάζει από πολύ δύσκολο έως απίθανο να κερδίσει 3 παιχνίδια στα 5 απέναντι σε έναν σοβαρό Παναθηναϊκό, ακόμα κι αν έπαιζαν σε …ουδέτερο. Άρα η πρώτη θέση παίζει σημαντικό ρόλο.

Όσο για τον ρόλο της έδρας; Remains to be seen, ειδικά όταν μέσα σε ένα γήπεδο με 15.000+ οπαδούς θα μπει ο …Παπαλεφτάς σαν αντίπαλος. Από την άλλη ίσως αυτό να αποδειχθεί και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της σειράς…

ΥΓ. Απαράδεκτο να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ πρωτοσέλιδο με λογοπαίγνιο σχετικό με το Καζάν. Ούτε ένα “Την έριξε στο Καζαν-ι”, ούτε “Κέρασε Καζαν Ντιπί”, ούτε “Καζανόβας”, τίποα. Μάλλον εξαντλήθηκαν όλα μετά το πρώτο παιχνίδι…