Απ’ότι φαίνεται ο Γιόνας Καζλάουσκας θα είναι ο διάδοχος του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της Εθνικής μας Ομάδας. Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για part-time συμβόλαιο διάρκειας δυο ετών. Όπως γράφτηκε, βοηθός του Λιθουανού θα είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και team manager ο Σταύρος Ελληνιάδης.. Η άποψή μας είναι ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του προπονητή ενός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος (που καλείται να κοουτσάρει μια ομάδα για κάποιους μήνες το καλοκαίρι) διαφέρουν από αυτά ενός προπονητή που πρέπει να συνεργαστεί με έναν όμιλο παικτών για έναν ολόκληρο χρόνο. Στην περίπτωση ταλαντούχων Εθνικών Ομάδων (όπως η δικιά μας) ο προπονητής πρέπει να αφήνει να ξεδιπλώνεται το ταλέντο των παικτών, παρά να το ευνουχίζει.. Επίσης, οι μακροσκελείς και επίπονες καλοκαιρινές προετοιμασίες των Εθνικών Ομάδων τελικά μάλλον ζημιώνουν τους συλλόγους κατά τη διάρκεια της χρονιάς.. Συνεπώς, θα θέλαμε περισσότερο ελεύθερο παιχνίδι από την Εθνική μας (ώστε να ξεχαρμανιάσουμε από αυτά που είδαμε κυρίως τα δυο τελευταία καλοκαίρια) και όχι μαστίγιο και καρότο και προετοιμασία αλά “Βασική Εκπαίδευση Καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο”.. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ενδεχόμενη πρόσληψη του Λιθουανού σε πρώτη ματιά δείχνει θετική, ενώ η ενδεχόμενη πρόσληψη του Ελληνιάδη ήρθε μάλλον ετεροχρονισμένα, καθώς ο “γίγαντας Σταύρος” θα ήταν ιδανικός ως το “κόκκινο πανί” για τους γηπεδούχους στο προ διετίας Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας.. Άλλωστε τον ξέρει καλά τον ρόλο..

jonas

P.S.1 Ο Κογκαλίδης εξέφρασε τις ενστάσεις του σε ένα πληθωρικό (όπως πάντα) άρθρο. Σίγουρα ο και Λιθουανός έχει τα μειονεκτήματά του, (“κοιμότανε στον πάγκο” γράφει χαρακτηριστικά ο Κόγκας στο εν λόγο κείμενo). Μεταξύ μας, oύτε ο Γιαννάκης έχει και τα καλύτερα ρεφλέξ (βλ. έγκαιρη λήψη time out κλπ.), το ίδιο και άλλοι προπονητές, οπότε..

P.S.2 Όταν λέμε “να ξεδιπλώνεται το ταλέντο των παικτών” δεν εννοούμε καουμποϊλίκια..

P.S.3 Μα καλα, εκεί στον Ολυμπιακό δεν βλέπουν τι τραβάμε στην περιφέρειά μας με την κατανομή των ρόλων; Κάτι μας λέει πως τελικά το μάρμαρο της έλευσης του Πάργκο θα το πληρώσει ο πιο σταθερός τους παίκτης, βλ. Χαλπερίν..