Οι ομάδες του f4 συμπληρώθηκαν, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχουμε, όμως συμμετέχουν οι Κήποι του Φαναριού, η ομάδα του ρωσικού στρατού, η Βασίλισσα στην Ισπανία και η ομάδα του εταιρίας Αναντολού.
Το ενδιαφέρον σε αυτό το f4 είναι πως οι 4 ομάδες που συμμετέχουν ανήκουν σε 2 αντιδιαμετρικά στιλ προσέγγισης του παιχνιδιού, 2 στιλ που συγκρούονται όλα τα τελευταία χρόνα στη Μπερτολίγκα.
Από τη μία έχεις το μπάσκετ της CSKA και της Efes: ‘Ενα μπάσκετ επικεντρωμένο στη γραμμή των περιφερειακών τόσο από άποψη δημιουργίας όσο και από άποψη σκορ, δίχως οι ψηλοί σκιάχτρα να είναι οι βασικοί τους ψηλοί, με έμφαση στo mobility, επιτρέποντας μια ατέρμονη άμυνα με αλλαγές. H Εφες αποκλίνει λίιιγο στηριζόμενη κατά καιρούς και στον Pleiss αλλά γενικά ακολουθεί το παραπάνω στιλ. Είναι το ίδιο στιλ που έπαιζε ο Παναθηναικός πέρσυ, είναι το στιλ του gayrou μέχρι να πάρει τα πάνω του ο Milutinov, είναι το στιλ της Μακάμπι το 2014.
Από την άλλη, έχεις τις Fenerbahce και Real: ‘Ενα μπάσκετ που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γραμμή των ψηλών τόσο από άποψη δημιουργίας όσο και από άποψη σκορ, ομάδες που δίνουν έμφαση στο ύψος και σε όλα τα mismatches που αυτό δημιουργεί ενώ αποφεύγουν την άμυνα με αλλαγές. ‘Ενα μπάσκετ που ο ΠΑΟ πήγε να ενσωματώσει φέτος με τον Παπαγιάννη, ένα μπάσκετ που έφερε 3 ευρωπαικά τα τελευταία 6 έτη (με έμφαση στα 2 τελευταία).
Και φυσικά υπάρχουν οι ενδιάμεσες κατηγορίες με τις Real & Anadolu να παίζουν γρηγορότερα και με περισσότερα τρίποντα σε αντίθεση με τις πιο έμπειρες CSKA & Fener (που ωστόσο παίζουν σκληρότερα).
Ουσιαστικά, ο νικητής του φετινού f4 θα δείξει αν βλέπουμε το λυκοφώς της εποχής των ημίψηλων πενταριών ή αν θα συνεχίσουμε στο στιλ όπου δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είσαι αλλά πόσο γρήγορος και ταλαντούχος είσαι.
Προσωπικά δεν έχω θέμα να παίζεις συχνά με ένα ημίψηλο πεντάρι αλλά το να πάρεις ευρωπαϊκό με κύριο σέντερ έναν τύπο των 1.97 και ούτε ένα ψηλό παιδί (πχ ο ΠΑΟ το 2011 είχε 2 στους 3 σέντερ, δεινόσαυρους) δείχνει σε τι χαμηλό επίπεδο είχε πέσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ (κατά την ταπεινή αποψάρα του γράφοντος). Παλαιότερα ψηλά ταλαντούχα σέντερ πχ Πέκοβιτς, Σχορτσιανίτης στα καλά του θα τον είχαν καταβροχθίσει όπως καταβροχθίσει ο Ταβάρες ή παλαιότερα ο Γιούντο τους αντιπάλους του. Το γεγονός πως ανεχθήκαμε τόσο πολύ αυτό το στιλ δείχνει πως όλα τα ταλαντούχα ψηλά παιδιά που μπορούσαν να κάνουν αρκετά πράγματα, μεταπήδησαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφήνοντας την Ευρώπη φτωχότερη σε επίπεδο ταλέντου. Το ίδιο ταλέντο όταν επιστρέφει στις διοργανώσεις της FIBA, καταπίνει τα ημίψηλα σχήματα αμάσητα, επομένως το θέμα είναι το ταλέντο και όχι το ύψος αυτό καθεαυτό.
Άρα ουσιαστικά οι ομάδες με ημίψηλα πεντάρια μετακίνησαν το κέντρο βάρους στην πιο ταλαντούχα γραμμή, την γραμμή των περιφερειακών. Και το πραγματικό ερώτημα είναι: Υπάρχει ταλέντο στη γραμμή των ψηλών στην Ευρώπη ικανό να στηρίξεις μια ομάδα ικανή να πάρει την κούπα; Και πόσο θα κοστίσει αυτό, παίρνοντας υπόψιν πως στατιστικά είναι πιο δύσκολο να βρεις ταλαντούχα ψηλά παιδιά; Μήπως το μπάσκετ των ημίψηλων σχημάτων είναι η άμυνα των φτωχών ομάδων της Ευρωλίγκας απέναντι στα δεκάδες εκατομμύρια που παρατάσσουν οι πιο πλούσιες ομάδες που τους επιτρέπουν να διευρύνουν το ήδη μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στη Μπερτολίγκα; Η ίδια η Μπερτολίγκα, πώς θα το πάει; Θα δείξουν ανοχή στο σκληρό παιχνίδι των ημίψηλων σέντερ απέναντι στους δεινόσαυρους οι διαιτητές; Θα σφυρίζουν εύκολα τα επιθετικά φάουλ και τα βήματα των δεινοσαύρων; Πού ακριβώς σταματά η ευθύνη του Καταλανού Κλεφτοκοτά στο στιλ που ακολουθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ; Έχει άραγε οποιαδήποτε νόημα να συμμετέχεις σε μια λίγκα 3-4 ομάδων για τις υπόλοιπες 16; Τη δική μου την απάντηση στην τελευταία ερώτηση την ξέρετε…
‘Οπως και να έχει, το f4 θα έχει ενδιαφέρον φέτος για να δούμε σε τι κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε του χρόνου, ελπίζω ο επόμενος προπονητής του Παναθηναικού να δει το f4 με ανοιχτούς ορίζοντες.
ΥΓ. Σας τα έλεγα για το κώλυμα, αν ήταν στοίχημα, θα είχε φραγή. Μέχρι να ξεκινήσουν τα play-offs, όπου θεωρείται …άλλος γύρος, δεν υπήρχε περίπτωση να τιμωρηθεί η ομάδα του παρακράτους.
ΥΓ2. Δε βλεπω παντως πως η φετινη συμφωνικη ορχηστρα Φενερ μπορει να χασει τον τιτλο.