Καλησπέρα,

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Για να κάνουμε μια αναφορά να δούμε πόσοι είστε παρόντες τώρα στα τελειώματα της πανδημίας. Είμαστε όλοι οκ, δεν είχαμε νεκρούς ελπίζω, έτσι;

Τώρα, στα του Παναθηναικού: Ο σύλλογος όπως και η χώρα αλλά και ο πλανήτης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει ο κορονοιός στον πλανήτη. Αναμένεται ύφεση παγκόσμια μεγαλύτερη του 2008 (κατά το ΔΝΤ/IMF), πράγμα που σημαίνει πως τα πάντα θα σταματήσουν να κινούνται όπως πριν. Ο σύλλογος θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα δεδομένα, παίρνοντας σκληρές αποφάσεις απαραίτητες για την επιβίωση του. Αναμένεται πτώση εσόδων από όλες τις πηγές-οπαδούς (πολλοί από εμάς θα δούμε τα έσοδα μας να πέφτουν σημαντικά), χορηγούς, εισιτήρια (είναι άγνωστο το πότε θα ξαναεπιτραπούν οπαδοί στις κερκίδες με τις κυβερνήσεις να φοβούνται το φθινόπωρο 2ο κύμα της πανδημίας), χρηματοδότηση πλούσιων μεγαλομετόχων. Επομένως είναι αναγκαστικό ο προυπολογισμός για την επόμενη χρονιά να είναι σφικτός.

Στον Αθλητικό ‘Ομιλο, κοινώς Ερασιτέχνη, πιστεύω η πτώση στον προυπολογισμό της νέας χρονιάς θα είναι μικρότερη επειδή είναι ήδη μικρός. Σημειώνω επίσης εδώ πως είναι κατάπτυστη η θέση του προέδρου της Λίγκας να θέλει να δώσει τους τίτλους στον gay-ro δίχως τελικούς αλλά δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ταρνατόρος συμπεριφέρεται ως μέλος του συλλόγου του βόθρου. Ελπίζω στις επόμενες εκλογές ΠΑΟΚ και ΠΑΟ να τον πετάξουν εκτός.

Στο ποδόσφαιρο, τα ίδια. Ο Αλ Αφούζ,ο οποίος εδώ και 4 έτη σας γράφουν πως φεύγει και όλο συμμετέχει σε ΑΜΚ, ένα πράγμα σαν το Χατζηχρήστο που τον κρατάνε να μην κάνει καυγά, θα βρει αφορμή να ξεφορτωθεί συμβόλαια όπως του Ινσούα και να ψωνίσει από το πανέρι. Με φοβίζει αρκετά αυτό το…ενδιαφέρον για τους παίκτες του Αρη. Υποτίθεται πως το πλάνο ήταν ελληνοποίηση και ταλέντα. Οταν ακούς όμως πως θα φύγουν οι νέοι (πχ Αποστολάκης, Καμπετσής) και θα γεμίσουμε Βέλεθ και δεν ξέρω τι, εγώ δε βλέπω πλάνο για νέους ταλαντούχους-βλέπω ένα πλάνο με σαπάκια αμφίβολης αξίας για να ξαναγεμίσουμε παλτά που θα ξαναχρεώσουν το σύλλογο. ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΗΣΥΧΟ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΛΕΟΝ, ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ.

Στα της ΚΑΕ, δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί φέτος η χρονιά (η Μπερτολίγκα μετά τις παλινωδίες μάλλον προσανατολίζεται στο να μην συνεχίσει και δικαίως) αλλά αναμένεται άγρια πτώση προυπολογισμού. Αυτό μέχρι στιγμής είναι θεμιτό-ελάχιστες ομάδες θα βγουν στην αγορά φέτος έτοιμες να αγοράσουν τα πάντα (πχ Real, Milan). Και κακώς προσπαθούν να το περάσουν στο light οι ΑΡΔ, πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια ξεκάθαρα και δίχως ντροπή-δεν είναι ντροπή και κακό το να μην έχει ο σύλλογος να ρίξει 20 εκατομμύρια εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Το πρόβλημα είναι πως δεν κάνουμε αυτοκριτική για το το πήγε στραβά πέρσυ-οι ΑΡΔ προσπάθησαν να τα φορτώσουν στον Pitino: Μέχρι και για τον κακό Αμερικάνο που δεν έβαζε το Βουγιούκα να παίξει επειδή ο κακομοίρης δεν πέτυχε το στόχο να χάσει 100% τα παραπανίσια κιλά του (δλδ σκεφτείτε τι συζητάμε). ‘Οταν δεν έπιασε, το γυρίσαμε στο Καλαματιανό. Τώρα κατηγορούμε τους Fredette (που κάποιοι από το καλοκαίρι λέγανε πως δε θα πιάσει και φαινόταν πως ήταν λάθος επιλογή) και το συμβόλαιο του Καλάθη. Κουβέντα βέβαια για τους Wiley-Johnson που είχαν κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό και απέτυχαν τραγικά, κουβέντα για το γεγονός πως αφήσαμε τον Παπαγιάννη 1ο ψηλό, κουβέντα για το γεγονός πως ο Παππάς λογιζόταν ως ενεργός παίκτης του rotation με χιαστό σε κάθε πόδι κοκ. Τα ερωτήματα παραμένουν σε σχέση με πέρσυ το καλοκαίρι-με ή δίχως υψηλό προυπολογισμό, το ερώτημα είναι αν θα δομηθεί ορθολογικά η ομάδα.

1.Ποιος θα είναι ο προπονητής της ομάδας; Ποιο το στιλ που παίζει; Κανονικά αρχίζουμε από αυτό αλλά εμείς είμαστε βλαμένοι και θεωρούμε πως ο προπονητής είναι ο τελευταίος τροχός. Θα είναι ο Βόβορας; Θα είναι κάποιος από τα ονόματα που ακούστηκαν πχ Scott, Katash? Δεν πρέπει να δούμε λίγο το θέμα;
2.Θα υπάρχουν hard screeners στο 4/5 για να παίξει pick n roll o Καλάθης ή κάποιος άλλος guard; ‘Εχουμε να δούμε 2 καλούς screeners στον ΠΑΟ από το 2ο έτος Pascual. Και αυτό φαίνεται στην επιθετική λειτουργία της ομάδας.
3.Θα φέρουμε 2ο pick n roll guard για να μην παιζει ο Καλαθης 30+ λεπτά; Η πάλι ένας παίκτης θα είναι με το ζόρι ολόκληρη η ομάδα;
4. Θα υπάρχουν spot περιφερειακοί shooters που μπορούν να παίξουν άμυνα; Θα ανοίξουν χώροι για τους Καλάθη-Παπαγιάννη-Μήτογλου-Παπαπέτρου; Θα μπορούμε να ανεβάζουμε την επιθετική λειτουργία της ομάδας δίχως στα μετόπισθεν να γίνεται πανηγύρι; Θα γινουμε μια ομάδα ολοκληρωμένη σε άμυνα και επίθυεση;
5. Θα υπάρχουν παίκτες με κάθετο παιχνίδι στην περιφέρεια τώρα που ο Rice παίρνει σύνταξη και ο Παππάς έχει χιαστό σε κάθε πόδι και δεν μπορεί να είναι ενεργό τμήμα ομάδας σε αυτό το επίπεδο; ‘Η απλά θα τη βγάλουμε με τον κουτσό Παππά που είναι ο κολλητός του προέδρου (για να μην πω κάτι χειρότερο στα αποδυτήρια) και τον Καλάθη που θα πρέπει να κάνει ΚΑΙ αυτό;
6. Ποιός θα είναι στο 5 ΜΠΡΟΣΤΑ απο τόν Παπαγιαννη; Η θα αφήσουμε ένα 22/23 ετών παιδι να χτυπιεται με τα θηρια; Ακομα και ο Donsic ειχε μπροστα του τον Llull και βοηθεια απο τους Rudy Fernandez & Campatso. Εμείς του φέραμε τον Wiley (πολύ λίγος) και τον επίσης άπειρο Bentil.

Εγώ έλεγα τη γνώμη μου όλη τη χρονιά: Με εξαίρεση τους Καλάθη-Παπαπέτρου-Μήτογλου-Παπαγιάννη και Bentil, όλοι οι υπόλοιποι ας αποχωρήσουν. Και φέρνεις παίκτες για να παίξεις το μπάσκετ του 2016-2018, αυτό που έπαιξε η Εφές τα τελευταία 2 έτη-αθλητικούς και με τρίποντο που δε θα κρατούν την μπάλα στα χέρια τους. Με 2 spot shooters με καλά πόδια στο 2 και στο 4 (3&D παίκτες) για να ανοίξουν χώρο για τον Ελληνικό σου κορμό, με έναν pass first αναπληρωματικό στο 1 που θα μπορεί να παίξει το pick n roll αλλά όχι το ύψος του Λέκα, με παίκτες που θα μπορούν να παίξουν άμυνα όπως ο Θανάσης από το 1 έως το 5, έναν παίκτη στο 5 που θα είναι ο βασικός σέντερ της ομάδας μπροστά από Παπαγιάννη και Bentil και δε θα είναι το ναυάγιο του Wiley (ο οποίος ούτε lay up μπορούσε να κάνει, ούτε να πάρει rebound).

Η λογική του φέρνω έναν παίκτη να πάρει τα shoot για να απεγκλωβιστεί η ομάδα από τον Καλάθη απέτυχε 2 έτη τώρα (Langford, Fredette). Και απέτυχε γιατί το μπάσκετ άλλαξε, θες να κερδίζεις με μπάσκετ ομάδας ώστε να είσαι απρόβλεπτος και όχι να σημαδεύεις έναν παίκτη στο τέλος. Θες μια ομάδα που θα τρέχει, θα παίζει καλά το pick n roll στην επίθεση, θα σουτάρει καλά από το τρίποντο από τουλάχιστον 2 θέσεις σε κάθε 5δα και θα παίζει σκληρή άμυνα. ‘Οχι μια ομάδα που θα έχει παίκτες που είτε θα θέλουν την μπάλα στα χέρια τους για 6-8 δευτερόλεπτα για να σκοράρουν (Keith) είτε οι παίκτες θα είναι ξένο σώμα στην άμυνα (Fredette). Πρέπει να φτιάξεις ΣΥΝΟΛΟ, όχι να μαζέψεις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Πολύ φοβάμαι πως εδώ θα είμαστε και θα λέμε όλη τη χρονιά τα ίδια.

Τέλος, ως προς το Βοτανικό-ξεχάστε τον για αρκετό καιρό. Επενδύσεις και λεφτά για το επόμενο έτος δεν υπάρχουν. Και πλέον αρχίζω και πιστεύω πως δε θα γίνει ποτέ-αυτά τα πράγματα είτε γίνονται άμεσα είτε δε γίνονται καθόλου. Εφόσον δεν υπάρχουν άνθρωποι να επενδύσουν και η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει δώρα σε όλες τις ομάδες πλην ΠΑΟ, εγώ δεν περιμένω δυστυχώς τίποτα. Μακάρι αλλά δε βλέπω κάτι στον ορίζοντα. Σίγουρα το πράγμα αρχίζει όμως και γίνεται ύποπτο με τη συνεχόμενη άρνηση όλων να αναλάβουν δράστη στο γηπεδικό. Σίγουρα με όλα αυτά τα συνεχόμενα πισωγυρίσματα σε οιαδήποτε εξέλιξη που θα βοηθήσει τον ΠΑΟ για κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία, ο καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται καχύποπτος. Με όλους και όλα.

Τέλος, να φοράτε μάσκες, να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας δίχως καθαρά χέρια και να τρέφεστε σωστά. Ο κορονοιός έχει ήδη σκοτώσει 250 000 ανθρώπους και είμαστε ΚΑΙ σε καραντίνα. Αν δεν ήμασταν, το νούμερο αυτό θα ήταν δεκαπλάσιο το λιγότερο. Δεν είναι ορθό να παίζουμε με αυτά τα ζητήματα. Και έρχεται και άλλη μια οικονομική κρίση. Καλό κουράγιο σε όλους μας…