Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κλήρωση της Ευρωλίγκας για την περίοδο 2012-2013 και επισημοποιήθηκαν οι αλλαγές που φέρνει ο Μπερτομέου και η παρέα του στην ευρωπαϊκή λίγκα. Πριν σχολιάσουμε τα αποτελέσματα της κληρωτίδας, ας δούμε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές:

  • Σημαντικότερη όλων είναι αλλαγή στη φάση του τοπ16. Οι τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων γίνονται δύο των οκτώ. Άμεση συνέπεια είναι η αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών από έξι σε δεκατέσσερα, γεγονός που θα προσδώσει περισσότερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη φάση, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα έσοδα των ομάδων. Με την αλλαγή αυτή οι θεωρητικά καλύτερες ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης στα προημιτελικά, αφού είναι ευκολότερο να καλύψουν κάποια ήττα “εκτός προγράμματος” (Ούνιξ, Λιέτουβος, Παρτιζαν, Μαρούσι κτλ). Από την άλλη όμως, στερείται η δυνατότητα στις μικρότερες ομάδες να κυνηγήσουν την υπέρβαση… Ένας ακόμη λόγος που έγινε η αλλαγή αυτή, είναι η προδιεγραμμένη,  λόγω των περιορισμών, κλήρωση κάπου στις αρχές κάθε έτους. Πλέον, το format είναι έτοιμο. 
  • Αλλάζουν οι μέρες διεξαγωγής των αγώνων.  Αντί της Τετάρτης, οι αγώνες θα γίνονται Παρασκευή, ενώ η Πέμπτη παραμένει σταθερή. Θετική κίνηση μοιάζει να είναι η συγκεκριμένη καθώς αναμένεται αύξηση της τηλεθέασης και της προσέλευσης στα γήπεδα. 
  • Εφαρμογή του instant replay στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα σε διάφορες περιπτώσεις
  • Μείωση των διακοπών μεταξύ των περιόδων, εισαγωγή ενός time out 30″ στο τέλος, μη καταλόγηση επιθετικού φάουλ όταν ο αμυντικός βρίσκεται στο ημικύκλιο (αυτό δεν υπήρχε;), μη καταλόγηση βημάτων στο βηματάκι παραπάνω πριν από ντρίμπλα.