Η κατάσταση στον μπασκετικό Παναθηναϊκό αρχίζει και ξεκαθαρίζει. Μετά το ραντεβού των Δ.Γιαννακόπουλου και Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς – Δημήτρη Ιτούδη, το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού καλείται να απαντήσει στην πρόταση της διοίκησης «προχωράμε μαζί αλλά με πλέον με αυτά τα νούμερα και αυτά τα πρόσωπα».

Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Όταν ο «Ζοτς» ήρθε στην Ελλάδα το 2000, είχε την απόλυτη ελευθερία (σε χρήμα και διοικητικό έλεγχο) από τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο να φτιάξει την ομάδα όπως ακριβώς εκείνος επιθυμεί. Οι συνθήκες αυτές, με εξαίρεση τις χρονιές του Σπόρτινγκ (που, όμως, ο Ολυμπιακός βασιζόταν στους Γιαννουζάκο, Σκλάβο και Χαρίση) παρέμειναν ίδιες και τα δεκατρία χρόνια της παραμονής του στην ομάδα. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής είναι γνωστά.

Ωστόσο, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει ρότα και παρά τα τεράστια επικοινωνιακά λάθη που έχει υποπέσει εδώ και ένα χρόνο, δηλώνει παρούσα. Αποφάσισε περικοπή του μπάτζετ, αλλαγές στα πρόσωπα, αλλά τουλάχιστον δίνει ένα πλάνο τριετίας. Στο πλάνο αυτό βρίσκεται και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Θέλοντας να μπω στο μυαλό των Γιαννακόπουλων, εκτιμώ πως έχουν αντιληφθεί ότι είναι αδύνατο να κοντράρουν Ρώσους, Τούρκους, Ισπανούς και αποφάσισαν να κινηθούν στα πρότυπα του Ολυμπιακού, αποσκοπώντας στην κατάκτηση των δύο εγχώριων τίτλων και ό,τι βγει στην Ευρώπη. Τρεις μεταβατικές χρονιές που η ευρωλίγκα δεν θα είναι ο πρώτος στόχος.

Όπως ειπώθηκε πιο πάνω, στον ορίζοντα αυτό της τριετίας περιλαμβάνεται και ο «Ζοτς». Το μπαλάκι είναι πλέον στη μεριά του.. Ή αποφασίζει να ακολουθήσει το πλάνο της διοίκησης ή ήρθε η ώρα μετά από δεκατρία χρόνια η πρώτη καρέκλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού να έχει άλλο πρόσωπο.

Ζοτς, μπορείς να ηγηθείς αυτού του πλάνου; Η απάντηση σε λίγες μέρες…