Καλημέρα.

‘Οπως είχαμε προβλέψει το Σεπτέμβρη, έτσι λοιπόν σιγά σιγά μετά από έξι μήνες, βλέπουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά να πλησιάζει προς το τέλος της. Σε αντίθεση με όσους σας είχαν υποσχεθεί μεγαλεία, γήπεδα, πρωταθλήματα, κύπελλα, εμείς προειδοποιούσαμε πως φέτος η χρονιά θα είναι πιο μίζερη από την προηγούμενη για το σύλλογο ως σύνολο και για αυτό σερβιρόταν κάθε λίγο και λιγάκι ο σανός περί γηπεδάρας 40 χιλιάδων θέσεων εντός του 2020. Πάμε να δούμε τι συνέβει και πως τα γεγονότα του 2020/2021 ετοιμάζονται ως πρόλογος του 2021/2022:

Στο Βόλλευ, μπορούμε να πούμε μετά και τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τον τελικό Κυπέλλου πως η χρονιά ήταν για άνδρες και γυναίκες μια αποτυχία. Οι άνδρες δεν κατάφεραν καν να τερματίσουν στη 2η θέση μετά το ηρωικό πρωτάθλημα ενώ οι γυναίκες πάρα την απουσία του πουσταρά αιώνιου, τίτλο δεν πήραν. Πρέπει λοιπόν να κάτσουν οι ιθύνοντες να κάνουν μια γενναία αυτοκριτική να δουν τι πήγε τόσο στραβά. Γιατί φέτος χάσαμε μια εκπληκτική ευκαιρία για τίτλο σε αυτά τα αθλήματα που του χρόνου ούτε για αστείο δε θα την ξαναδούμε. Και η αυτοκριτική πρέπει να αγγίξει βάθος-από το ποιοι επιλέχθηκαν επί του παρκέ μέχρι το τι παρουσίασαν οι προπονητές και πως αυτό θα διορθωθεί του χρόνου. Δεν αρκεί να πούμε απλά “φταίει ο δείνα παράγοντας”. Γερή αυτοκριτική λοιπόν στο τμήμα.

Πάμε τώρα στην μπάλα: Ο…Κεφαλλονίτης (Πογιάτος) μας άφησε νωρίς μαζί με το Ρόκα αλλά και ο Μπόλονι δεν πείθει. Μπορώ να καταλάβω πως έχουμε παίκτες που είναι για μέχρι 2η θέση Ελλάδα και αυτό με πολλά ίσως αλλά η ομάδα δεν ρολάρει επιθετικά. Αποκορύφωμα ο αποκλεισμός από τον ΠΑΣ, για τον οποίον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από κανέναν! Εφόσον του χρόνου υποτίθεται πρέπει να φορτσάρουμε για Ευρώπη (είτε να παίξουμε είτε επιτέλους να τερματίσουμε σε θέση που δίνει έξοδο), πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα παικτών. Αιτόρ, Καρλίτος και δε συμμαζεύεται καλό είναι πάνε αλλού. Το ίδιο και ‘Ελληνες παίκτες που φαίνεται πως έχουν αγγίξει ταβάνι (πχ Χατζηγιοβάννης). Η ομάδα θέλει αναβάθμιση με λίγους παίκτες αλλά ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΑΤΟΥΣ. Δεν έχουν νόημα 10 μεταγγραφές τύπου Χουανκάρ και Ενπαγκοτό, ας πάρουμε 5 ακριβούς και καλούς και οι υπόλοιποι από τις ακαδημίες.
Το ερώτημα φυσικά είναι ποιος θα το κάνει το παραπάνω. Ο Μπόλονι που δεν έχει καμία σύνδεση με τα αποδυτήρια; Και ποιος θα επιλέξει αυτούς τους παίκτες; Ο Γιάννης ο Κομπότης που τον έβαλε ο Γιάννης ο Αλαφούζος ανεπίσημο τεχνικό αρχηγό στον ΠΑΟ (όπως αποδεικνύεται με τους Ιωαννίδη, Νίκα κοκ); Δλδ για όνομα. Μιλώντας με φίλο, πρώην πρόεδρο Παναχαικής που βρίσκεται πλέον εκτός χώρας, μου έλεγε πως φοβάται μήπως ο ΠΑΟ γίνει του χρόνου ομάδα στοιχήματος. Γιατί “Ο Κομπότης τόσα έτη ξέρει να οδηγεί φορτηγό και έτσι θα οδηγήσει ακόμα και αν του δώσεις μια Ferrari”. Επομένως, πριν αρχίσουμε να συζητούμε για το αν αυτοί οι 5 καλοί παίκτες πρέπει να είναι “φορ, δύο μπακ, ένα 6ρι και ένα εξτρέμ”, καλύτερα να συζητήσουμε ποιος θα πάρει τις αποφάσεις και με τι κριτήρια. Ο Κομπότης; Ο Μπόλονι που δε θα βγάλει τη χρονιά αν συνεχίσουμε; Ποιος;

Πάμε και στην ΚΑΕ: Η εικόνα των παικτών είναι για πρόστιμο. Οι παίκτες μπαίνουν μπλαζέ, χάνουμε μισό αγώνα κάθε φορά. Και το χειρότερο είναι πως αν προσπαθήσουν στο 2ο ημίχρονο, αποθεώνονται (πχ με τον αγώνα με τη Μίλαν). Για αυτό και μετά επέρχονται σφαλιάρες όπως με τη Ζαλγκίρις-αντί να τεθούν οι παίκτες προ των ευθυνών τους, τους χαιδεύουμε. Η δικαιολογία περί μη ύπαρξης κινήτρου δεν ισχύει-υποτίθεται τώρα κάνουμε την αξιολόγηση για το ποιοι θα είναι την επόμενη χρονιά. Εγώ το έγραψα και πριν και επιμένω-με εξαίρεση τον Χεζόνια που είναι άλλη κατηγορία, ο μόνος που πρέπει οπωσδήποτε να παραμέινει τώρα που λήγει το συμβόλαιο του είναι ο Μήτογλου. Για λόγους τόσο αγωνιστικούς όσο και εξωαγωνιστικούς. Οι Παπαπέτρου, Νέντοβιτς, Ουάιατ, Μπέντιλ κοκ μπορούν όλοι να αντικατασταθούν. Ο Μήτογλου όμως δεν αναπληρώνεται, κυρίως εξωαγωνιστικά. Ως προς την ομάδα του χρόνου, εγώ θα κάνω δύο ερωτήσεις που θα κρίνουν και το τι παίκτες θα πρέπει να έρθουν:

α)Ποιος θα είναι ο προυπολογισμός του χρόνου;
β)Πόιος θα είναι ο coach?

Θα έχουμε προυπολογισμό 7 εκατομμυρίων, 12 ή 20 στο παρκέ; Αν είναι να αυξήσουμε τον προυπολογισμό στα 7 εκατομμύρια, ας αφήσουμε τον Κάτας και τους Γουάιτ και Μπέντιλ. Αν είναι να πάμε στα 12, ίσως να κρατήσουμε τον Κάτας (παρότι αμυντικά οπως αναμενόταν δεν πολυπείθει) και να σουτάρουμε τους Μπέντιλ και Γουάιτ. Αν είναι να πάμε στα 20 εκατομμύρια, θέλουμε άλλον προπονητή και σαφέστατα και μια.. ολική ανακαίνιση στη στελέχωση. ‘Οπως και να έχει, ειδικά αν μείνουν Χεζόνια/Μήτογλου/Νέντοβιτς, θες παίκτες τουλάχιστον δύο παίκτες 3&D (guard & FW) και έναν floor general (κάθετο παιχνίδι έχεις, όπως και παίκτες για 1 vs 1). Αλλά όλα εξαρτώνται από τον προυπολογισμό. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το πού πάμε με βάση το οικονομικό και με ποιον. Ποιος θα κάνει κουμάντο και με τι λεφτά; Ο Τριαντόπουλος; Ο Δαβίδ; Ο DPG; Με τον τελευταίο, εγώ προσωπικά δηλώνω πως δεν ξανασχολούμαι στα σοβαρά μαζί του, εφόσον κατέστρεψε μια χρονιά μόνο και μόνο επειδή δεν του έκαναν το χατήρι/καπρίτσιο/δικό του τέλος πάντων στο Βοτανικό. Πάμε να δούμε και το τελευταίο θέμα, το γηπεδικό.

Τον Ιούλιο πέρσυ ακούγαμε πως θα έχει λήξει. Καλό Απρίλη λέω και ακόμα είμαστε σε διάλογο. Θα έχει 40 000 θέσεις; 35 000; Θα υπάρχει γήπεδο ερασιτέχνη με μεγάλη χωρητικότητα για να φιλοξενούμε ευρωπαικούς αγώνες; Τα εμπορικά δικαιώματα, ποιος θα τα διαχειρίζεται και πως; Ο Δήμος θα τα βγάζει σε πλειστηριασμό κάθε 4 έτη (για μένα κόκκινο πανί); Θα τα δώσει με διαχείριση στην ΠΑΕ με αντάλλαγμα ένα συγκεκριμένο ποσό/ποσοστό για όσα έτη είναι το γήπεδο; Η άμοιρη η ΓΣ με την οποία θα ενημερωθούμε με βάση ΓΡΑΠΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ, πότε θα γίνει που μεταφέρεται από μήνα σε μήνα; Παρατηρούμε λοιπόν ένα τσίρκο και είμαι μάλλον επιεικής με το χαρακτηρισμό τσίρκο. Μαλακατές Δήμαρχος ΑΡΔ λένε πέριπου τα ίδια-κοινώς συμπίπτουν κατά 70% σε κάτι που έπρεπε να συμπίπτουν κατά 90%. Διότι αυτό σημαίνει το “λείπουν μικρολεπτομέρειες”, λείπει το 1/10 για να τελειώσει κάτι και όχι βασικά τμήματα της συμφωνίας. Κατά τα άλλα οι προσωπικές θέσεις μου είναι γνωστές: Δε δίνω δεκάρα για το συναισθηματικό τμήμα (Λεωφόρος κοκ), για τη χωρητικότητα αλλά τα οικονομικά είναι για μένα αδιαπραγμάτευτα: Αν οι εμπορικές χρήσεις ανήκουν στο Δήμο που τις βγάζει σε δημόσιο διαγωνισμό, από μένα είναι ΟΧΙ στη ΓΣ με πολύ καθαρή συνείδηση και ό,τι ήθελε προκύψει μετά. Υποτίθεται φεύγουμε από το ΟΑΚΑ για να μην έχουμε έξοδα, όχι για να μπούμε σε κλουβί στο Βοτανικό για να ικανοποιήσουμε πολιτικές φιλοδοξίες. ‘Οπως κοιτά ο Δήμαρχος το συμφέρον του, πρέπει να το κοιτάξει και ο σύλλογος. Και σύλλογος με μη κατοχυρωμένα εμπορικά δικαιώματα, αυτοκτονεί. Τέλος, εννοείται πως αυτά τα “απιστίας” είναι ανέκδοτο και δη κακό.Διότι οκ, να καταλάβω πως για το γήπεδο μπάσκετ δε φταίει αν ο DPG αποφάσισε πως “μετά από μένα ο κατακλυσμός” και συμπεριφέρεται για ν-στη φορα ως κακομαθημένο, βλέποντας τα συμφέροντα τα δικά του αντι για του συλλόγου και δε θέλει το σύλλογο μαντρωμένο. Για τα εμπορικά δικαιώματα εντός του γηπέδου όμως που είναι το ΜΟΝΟ που θα φέρει αύξηση προυπολογισμού στην ΠΑΕ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΝ ΔΩΘΕΙ Η ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ), ο Δήμαρχος είναι ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ. Και νομικά υπάρχουν λύσεις. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ. Με ό,τι συνεπάγεται.

‘Αντε να τελειώνει η χρονιά (λογικά δίχως τίτλους), να τελειώνει και το τσίρκο να δούμε μήπως το 2021/2022 σχεδιαστεί καλύτερα. Δίχως παράτες, δίχως Καρλίτος και Αιτόρ με βαριά βιογραφικά που αποθεώνονταν, δίχως υπερπαίκτες Fredette, δίχως υποσχέσεις για παλάτια στο Βοτανικό, με περισσότερο ρεαλισμό και καλύτερη στόχευση. Για να ξεκαθαρίσουμε και τι καπνό φουμάρει ο καθένας μας.

ΥΓ. Μη χαλαρώνετε με τον κορονοιο, η ζωή είναι πολύτιμη. Αν αρχίσω να λέω ιστορίες από τα επείγοντα μόνο της τελευταίας εβδομάδας, θα φρίξετε. Και δε θα αναφερθώ σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Μάσκα παντού (N95 κατά προτίμηση) και πλύσιμο χεριών τακτικά.