Λίγες μέρες μένουν για την έναρξη του επόμενου Ευρωμπάσκετ και οι ομάδες πλέον σχεδόν στο σύνολό τους έχουν καταλήξει στους 12 εκλεκτούς που θα κληθούν να διεκδικήσουν το καλύτερο για τις χώρες τους στα γήπεδα της Σλοβενίας. Έτσι και η Εθνική Ελλάδας δια του ομοσπονδιακού τεχνικού κατέληξε στους δώδεκα που θα την εκπροσωπήσουν στο Ευρωμπάσκετ 2013.

Το ρόστερ φυσικά απαρτίζεται από πολύ καλούς παίχτες, καμία αμφιβολία όμως από την πρώτη ανάγνωση κιόλας εμφανίζει κάποια πράγματα που μοιάζουν με…τρελές ανορθογραφίες. είναι γεγονός ότι αυτό το 3 γκαρντ, 3 τριάρια, 3 τεσσάρια, 3 πεντάρια πέρα από ασυνήθιστο (που δεδομένα είναι) μοιάζει λίγο περίεργο…

Στα γκαρντ η επιλογή να βασιστεί για όλο το τουρνουά σε 3 μόνο παίχτες (Σπανούλης, Ζήσης, Σλούκας)μοιάζει καταρχήν ανεξήγητη. Προφανώς η σκέψη είναι να κατεβάζει κατά βούληση τον Μπράμο στα γκαρντ. Ο Μπράμος είναι ικανός να του δώσει τα έξτρα πνευμόνια που θα χρειαστούν στην άμυνα όμως στην επίθεση τι γίνεται; Είναι ο Μπράμος παίχτης που θα δώσει σκορ από το “2”; Και σε κάθε περίπτωση ο Μπράμος στα γκαρντ μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως λύση ανάγκης όχι μόνιμα. Εν κατακλείδι η απόφαση αυτή του Τρινκέρι εμπεριέχει πολύ μεγάλο και κατά τη γνώμη μου αχρείαστο ρίσκο. (*)

Στα φόργουορντ τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Τρινκέρι αυτή τη στιγμή είναι να χωρέσει στο ρόστερ 3 καθαρά τριάρια: Μπράμο, Παπανικολάου, Περπέρογλου. Προφανώς κανείς δε μπορεί να ξέρει τι έχει στο μυαλό του αλλά σε πρώτη ανάγνωση μάλλον δείχνει αχρείαστα φορτωμένη η ομάδα στο “3”. Ειδικά από την στιγμή που υπάρχει και ο Καϊμακόγλου και ο Πρίντεζης που και οι δύο θα μπορούσαν να καλύψουν για κάποιο χρονικό διάστημα την θέση αν προέκυπτε τέτοια ανάγκη σε κάποιο παιχνίδι.

Κατά συνέπεια, έχοντας 3 παίχτες στο “3” αυτομάτως έχουμε στην ομάδα και 3+1 τεσσάρια. Το “+1” είναι ο Μαυροκεφαλίδης για τον οποίο θα πούμε στους σέντερ γιατί μάλλον εκεί πάει αποκλειστικά. Οι άλλοι τρεις είναι οι Φώτσης, Καιμακόγλου, Πρίντεζης οι οποίοι έτσι όπως είναι το ρόστερ μοιάζουν “καθηλωμένοι” στο 4 καθώς αφενός κανείς δεν έχει τα προσόντα να πάει στο 5 και αφετέρου έχουμε όπως είπαμε ήδη 3 καθαρά τριάρια οπότε δεν θα υπάρξει ανάγκη εκεί. Άρα στα φόργουορντ έχουμε 6 παίχτες! Ζωή να’χουν!

Και πάμε στα (ο Θεός να τα κάνει) σέντερ. Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης, Καββαδάς. Καταρχήν ο Μαυροκεφαλίδης. Το παλικάρι δεν είναι καθαρό σέντερ ούτε για αστείο. Είναι αδύναμος στα ριμπάουντ, δεν έχει έφεση στα κοψίματα και δεν έχει σοβαρό παιχνίδι στο ζωγραφιστό. Έχει ένα καλό σουτ από μέση απόσταση αλλά δεν ξέρω πόσες φορές θα του δοθεί η ευκαιρία να το αξιοποιήσει στο Ευρωμπάσκετ. Στην άμυνα πάντως δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Κακές τοποθετήσεις, αργές αντιδράσεις…
Για τον Καββαδά δεν έχω να πω κάτι. Μακάρι το παιδί να μας εκπλήξει αλλά σε μια ομάδα που έχει πρόβλημα στο “5” (γιατί όπως είπαμε δεν έχει τεσσάρια να “υποστηρίξουν” την θέση) δε μπορείς να παίρνεις αυτό το ρίσκο με έναν εντελώς άβγαλτο παίχτη.
Οπότε με τους ψηλούς που έχουμε βλέπω να πέφτουν τρελές αϋπνίες στην Σλοβενία (το πιάσατε το υπονοούμενο)…

Πάντως τα παραπάνω δεν δείχνουν να πτοούν τον συμπαθή Ιταλό προπονητή μας ο οποίος συνεχίζει τα ευφυολογήματα. Μετά τις συνταγές για μουσακά, τις (αμπελο)φιλοσοφίες περί πολιτισμού και τα …καρναβάλια της Βενετίας σήμερα είχαν σειρά τα …φυσικά φαινόμενα. Οι σεισμοί και τα τσουνάμι λοιπόν όπως μας ενημέρωσε είναι τα μόνα που του δημιουργούν άγχος. Το ότι το Ευρωμπάσκετ γίνεται σε μια χώρα που έχει αρκετή ιστορία στους σεισμούς και συγχρόνως έχει και θάλασσα ελπίζουμε να μην τον αγχώνει παραπάνω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την τελική δωδεκάδα που επέλεξε δεν πρόκειται να δούμε από την Εθνική ούτε το (κάποτε δεδομένο) “τσουνάμι” πίεσης από τα γκαρντ μας, ούτε κανέναν “σεισμό” στο ζωγραφιστό από τους ψηλούς μας. Οπότε από αυτή την άποψη μ μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Το αν μπορεί καθώς κοιμάται να ονειρεύεται και μετάλλιο θα το δείξει η ιστορία…

Από την άλλη τώρα τελευταία σε αυτό το blog ότι πρόβλεψη κάνουμε πάει άπατη και από ότι προαίσθημα έχουμε τελικά συμβαίνει το αντίθετο. Οπότε ίσως αυτό να είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την Εθνική Ελλάδας.

(*)Κάποια στιγμή ανέφερε σε δηλώσεις και κάτι για Περπέρογλου στο “2”, ελπίζω να το λέει για πλάκα. Εκτός αν βλέπει τόσο μπροστά που κάνει την κίνηση ματ και κατεβάσει Μπουρούση στο “2” να γίνει χαμός!