Ο Παναθηναικός σε αυτούς τους 3 τελικούς αποδείχτηκε ανέτοιμος, χάνοντας εκτός έδρας από την Ούνιξ. Μια έδρα από την οποίαν περάσανε αρκετοί ανταγωνιστές του και χάνοντας την ευκαιρία να προσθέσει μια πολύτιμη εκτός έδρας νίκη για τον δύσκολο β γύρο που έρχεται. Η αδυναμία λοιπόν της ομάδας να περάσει από έδρες μετρίων προς κακές ομάδες σε αυτή τη διοργάνωση είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων της. Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς με τον εαυτό μας και ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο φετινός ΠΑΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ F4.

Ο ΠΑΟ παρά τις φανφάρες των δημοσιογράφων, αποδεικνύεται μια ομάδα και φέτος που της λείπουν οι αυτοματισμοί, πράγμα αναγκαίο για να κερδίσεις έναν αντίπαλο που ειδικεύεται σε επιθετικογενές άναρχο παιχνίδι ή να πάρεις αγώνες με κλειστό σκορ που ο νικητής βγαίνει στο τέλος του αγώνα. Θυμηθείτε όλοι τις ήττες με Εφές εκτός ή την εντός έδρας ήττα στο ΟΑΚΑ. Αυτή η έλλειψη σίγουρων και πολυπαιγμένων plays σε συνδυασμό με την απουσία προβεβλημένου go-to-guy (πχ Goudelock, De Colo, Llull) που στις δύσκολες στιγμές ξέρεις πως θα σου προσφέρει εγγυημένο σκορ τόσο από απόσταση όσο και από κοντά, στοιχίζει πολύ στην ομάδα.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε μπορείς να φέρεις μέσα στη χρονιά έναν σκόρερ ολικής που είναι ικανός να ενσωματωθεί άμεσα στην ομάδα (ο Τζεντίλε δεν είναι τέτοιος) ούτε μπορείς να φτιάξεις σίγουρα plays σε μια νέα ομάδα με προπονητή από τον Οκτώβριο και μετά. Ειδικά από τη στιγμή που ο Γκιστ τραυματίστηκε, αφαιρώντας από το επιθετικό ρεπερτόριο της ομάδας το pick and roll (και τα άλλευ ουπ) μεταξύ αυτού και του Καλάθη, το μόνο safe play που υπήρχε και πέρσυ.

Θα επισημάνω εδώ ξανά την απουσία του Γκιστ από το αμυντικό παιχνίδι της ομάδας. Η 5δα Καλάθης Φελντέιν Νικολς Γκιστ Σινγκλτον ήταν μια πεντάδα που μπορούσε να κλειδώσει αμυντικά ακόμα και εξαιρετικές επιθετικά ομάδες όπως η Ρεάλ και προσέφερε στον Πασκουάλ την ικανότητα να γυρίζει παιχνίδια ή να ασφαλίζει διαφορές. Ο Γκάμπριελ επουδενί δεν είχε τις ικανότητες του Γκιστ στην άμυνα εδάφους και κατά συνέπεια, η άμυνα με αλλαγές που έπαιζε η προηγούμενη πεντάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ξανά. Αυτή η έλλειψη μας πληγώσε αρκετά στο παγωμένο Καζάν.

Οι δύο παραπάνω σημαντικές αδυναμίες της ομάδας (μη αναπλήρωση Γκιστ, νέα ομάδα) σε συνδυασμό με συγκεκριμένες παθογένειες της ομάδας όπως τα κακά ποσοστά στις βολές, η έλλειψη 2ου καθαρού δημιουργού ή ακόμη χειρότερα την έλλειψη εύκολου σκορ, ταβανιάζουν την ομάδα σε δύσκολους αγώνες που οι ομάδες που πάνε f4 έχουν την ικανότητα να κερδίζουν. Αυτό φαίνεται κυρίως στους εκτός έδρας κλειστούς αγώνες, που χρειάζεται το κάτι παραπάνω να υπερκεράσεις την αντίπαλη ομάδα και αυτοί οι αγώνες είναι που σου χαρίζουν το πλεονέκτημα έδρας ή αντίστοιχα, σε βοηθάνε να σπάσεις έδρα στο top8.

Αυτό που συστήνω στους οπαδούς είναι μια λέξη που την έχουμε ξεχάσει : Υπομονή. Τον Πασκουάλ δεν τον πήρες για να πας φ4 φέτος, το σενάριο αυτό πέταξε όταν έφυγε ο προπονητής που (ΚΑΚΙΣΤΑ) είχες εμπιστευθεί για να σου φτιάξει την ομάδα και όταν τραυματίστηκε το μοναδικό καθαρό 4ρι στο ρόστερ σου. Στόχος είναι το φ4 της επόμενης περιόδου όπου ο προπονητής θα γνωρίζει τους παίκτες που θα έχει, θα έχουν ενσωματώσει τη νοοτροπία του, θα έχει επιλέξει με την ηρεμία του σε ποιους άξονες θα βασιστεί το παιχνίδι της ομάδας.

Αντιλαμβάνομαι πως αυτό σημαίνει πως φέτος ίσως έχουμε άλλη μια επίπονη χρονιά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο gay-ros λόγω ομοιογένειας και εμπειρίας είναι το μεγάλο φαβορί (μη ξεχνάμε πως δε μας κέρδισε απλά στο ΟΑΚΑ αλλά κέρδισε και εκτός την Βασκονία, μια καλή ομάδα την οποία κερδίσαμε εντός έδρας με μεγάλες δυσκολίες) για τους εντός στόχους. Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα αναγκαστούμε να πιούμε όμως, όπως το ήπιε και η ομάδα με τα κόκκινα τα έτη 2009-210 και 2010-2011 (ο ΠΑΟ φέτος μου θυμίζει πολύ την ομάδα του λιμανιού το 2007-2008). Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να χτίσουμε κάτι που θα αντέξει στο χρόνο.

ΥΓ1. Θελετε τις δικες μου προβλεψεις για το φ4 στο τέλος του Α γύρου; Ρεαλ ΤΣΣΚΑ gay-ros και μια εκ των Βασκονία ή Φενέρ.

ΥΓ2. Για τα τεχνικά του αγώνα πηγαίνετε στο Οlaprasina1908 ή στο hoopfellas. ‘Εχω ξαναπεί πως δε θα ασχοληθώ με αυτά τα ζητήματα για 2 λόγους: Ο πρώτος είναι πως άνθρωποι του χώρου όπως ο Πανάς ή ο Κατσιώνης τα κατέχουν πολύ καλύτερα, μιλάμε για επαγγελματίες βοηθούς ή σκάουτερ. Ο δεύτερος λόγος είναι πως σε μια εποχή που έχουμε γεμίσει “αυθεντίες” του διαδικτύου, θεωρώ ιεροσυλία να προσπαθούμε εμείς που κάνουμε εδώ το χόμπι μας να επισκιάσουμε άτομα που έχουν χάσει χρόνο από την προσωπική τους ζωή για να εξελιχθούν σε ΚΑΛΟΥΣ επαγγελματίες και βγάζουν το ψωμί τους έτσι. Στην Ελλάδα των 11 000 000 ειδικών, καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό.