Μιας και σήμερα ο Α.Σ. Παπάγου (όντας η πρώτη ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο Αλφόνσο Φορντ στην Ελλάδα τη σεζόν '96-'97) διοργανώνει έναν αγώνα προς τιμήν του στο σαλούν, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά σε αυτόν τον σπουδαίο παίκτη, μα πάνω απ'όλα άνθρωπο.. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα τον θυμούνται να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια.. Εμείς θα σταθούμε στον τρόπο που αντιμετώπισε το σοβαρότατο πρόβλημα της υγείας του (λευχαιμία) που εμφανίστηκε μπροστά του..
Ιδού λοιπόν πως είχε περιγράψει ο ίδιος ο Φορντ εν έτει 2001, το πως ξεκίνησαν όλα*:
"Μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν '96-'97, με τον Σπόρτιγκ παίζαμε αν θυμάμαι καλά, άρχισα να αισθάνομαι πόνους στην πλάτη. Δεν έδωσα σημασία. Πήγα στην Αμερική για διακοπές, άρχισα να πάιζω μπάσκετ για να συντηρούμαι, αλλά οι πόνοι δεν υποχωρούσαν. Πήγα στον οικογενειακό μας γιατρό και μου έκανε αιματολογικές εξετάσεις. Εκεί φάνηκε ότι είχα σοβαρό πρόβλημα στο αίμα. Κι αν δεν το είχα εντοπίσει τότε, ίσως τώρα να μην ζούσα. Ήταν μια τρομακτική εμπειρία. Μπήκα στο νοσοκομείο για μια ολόκληρη βρομάδα και έκανα τεστ. Φοβήθηκα πολύ, δεν το κρύβω. Πέρναγαν πολλά από το μυαλό μου. Πρώτα για τη ζωή μου και μετά για την καριέρα μου. Πήγα σε έναν ειδικό αιματολόγο. Βρήκαμε ότι με μια συγκεκριμένη αγωγή μπορούσα να γίνω καλά. Το κακό ήταν ότι έπρεπε να μείνω έγω από τα γήπεδα έναν ολόκληρο χρόνο.."
Ο Φορντ πράγματι επέστρεψε στα παρκέ ένα χρόνο αργότερα με τη φανέλα του Σπόρτιγκ. Προκειμένου να μπορεί να αγωνίζεται λάμβανε ισχυρή θεραπευτική αγωγή, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απαγορευμένη. Αν δεν μας απατάει η μνήμη μας, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998 βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, εξαιτίας της αγωγής που λάμβανε για να συνεχίσει να ζει.. Ακολούθησαν κατά σειρά Περιστέρι, Ολυμπιακός, Σιένα και Σκαβολίνι..
Το αξιοπερίεργο με τον Φορντ είναι ότι κατάφερε να αγωνιστεί επί εφτά ολόκληρα χρόνια πάσχοντας από λευχαιμία, χωρίς σχεδόν κανείς από το ευρύ κοινό να γνωρίζει το πρόβλημά του. Το "μυστικό" σε όλη του την έκταση το γνώριζαν μόνο οι καλά μυημένοι.. Το καλοκαιρι του 2004 δημοσιοποίησε το πρόβλημά του, ανακοινώνοντας την απόσυρσή του από την ενεργό δράση λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.. Περίπου δυο βδομάδες μετά, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Αλφόνσο Φορντ πέρναγε στην αιωνιότητα σε ηλικία 32 ετών..
Για τον Αλ όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα.. και στην περίπτωσή του δεν πρόκειται για τα κλασικά κροκοδείλια μετά θάνατον δάκρυα..
p.s. Χωρίς σχόλια..
*Η διήγηση είναι από ένα αφιέρωμα του Γιάννη Ντεντόπουλου στο Τρίποντο