Αναβλήθηκε τελικά –και μάλιστα επ’αόριστον!- η έναρξη του φετινού πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ, όπως ακουγόταν όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος απλός: Η αδυναμία των ομάδων να βρουν τηλεοπτική στέγη η οποία να ικανοποιεί το οικονομικό συμφέρον τους (έτσι όπως το αντιλαμβάνονται οι ομάδες, φυσικά!). Η ΕΡΤ που και φέτος φαίνεται ότι έχει κάνει την  καλύτερη προσφορά έχει μειώσει σημαντικά το ποσό της …φιλανθρωπίας από πέρσι, το ίδιο και ο ΟΠΑΠ και οι ομάδες που όπως πάντα υπολογίζουν στην …εξωτερική βοήθεια βλέπουν να δημιουργούνται κάτι τρύπες, ΝΑ! (με το συμπάθειο).

Δυστυχώς η νοοτροπία των αθλητικών συλλόγων είναι γνωστή. Αντί να ασχολούνται πως θα φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο και να πουλήσουν κανένα εισιτήριο (για διαρκείας δεν το συζητώ, πρόκειται για όνειρο θερινής νύχτας)  προτιμούν να ασχολούνται με το πώς θα καταληστέψουν για άλλη μια φορά τον κρατικό κορμπανά  μοσχοπουλώντας ένα προϊόν που δεν προσφέρει καμία αξία για χρήματα που δεν αξίζουν ούτε κατά διάνοια. Κι αν δεν τους κάτσει έχουν πάντα την εύκολη λύση. Αναβολή για να «πιέσουν» καταστάσεις. Λες και η αναβολή θα φέρει χρήματα. Λες και δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα μηνιάτικα ακόμα κι αν δεν γίνονται αγώνες. Αλλά τι λέω; Απλά ΔΕΝ θα πληρώνουν τα μηνιάτικα, στην Ελλάδα ζούμε!

Πραγματικά αναρωτιέμαι, πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται; Πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και μια πιθανότητα ο κόσμος να στραφεί εναντίων της ΕΡΤ επειδή δεν δίνει περισσότερα χρήματα στην «αγαπημένη» του Α1; Είναι για γέλια… Τα γιαούρτια δεν θα πέσουν αν η ΕΡΤ εμμείνει στην σκληρή γραμμή αλλά αν υποκύψει στις …«πιέσεις» (χα!)  της λίγκας. Και ελπίζω (και πιστεύω) αυτό να το αντιλαμβάνονται στην Αγ. Παρασκευή. Σε αντίθεση με τις ομάδες της λίγκας που μένουν κολλημένες σε πρακτικές του παρελθόντος, τις ίδιες πρακτικές που έφεραν την χώρα εδώ που είναι σήμερα.  

Η προσωπική μου άποψή λοιπόν είναι ριζοσπαστική: Μείωση κι άλλο του προσφερόμενου τιμήματος από την ΕΡΤ κι ας μην σώσουμε να δούμε Α1 στην τηλεόραση! Ας την πάρει ο ΟΤΕ TV ή η NOVA να μαζεύεται ο κόσμος στις καφετέριες. Ίσως αποκτήσει και λίγο περισσότερο «νεύρο» το μπασκετάκι, από αυτό που μόνο στους τελικούς εμφανίζεται πια.

Και στην τελική όσοι γουστάρουμε να βλέπουμε μπάσκετ ίσως βρούμε μια καλή αφορμή φέτος να πάμε και σε 4-5 παραπάνω αγώνες (εκτός έδρας). Και ίσως οι ομάδες αναγκαστούν να μπουν σε έναν δρόμο ανάπτυξης του προϊόντος τους. Να το μαρκετάρουν σωστά, να το προωθήσουν και κυρίως να προσπαθήσουν να το κάνουν μέρος του κοινωνικού ιστού (ειδικά οι ομάδες της επαρχίας). Ευσεβής πόθος; Ίσως ναι. Ίσως και όχι όμως. Ας κοιτάξουμε προς Ρέθυμνο μεριά. Υπάρχει ένα όραμα εκεί και κάποιοι φαίνεται να το βλέπουν το πράγμα αλλιώς. Ίσως στο παράδειγμά τους βρούνε και οι υπόλοιπες ομάδες μια έμπνευση…

ΥΓ. Αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό τον συμφέρει η διακοπή. Όμως πιστεύω ότι είναι εξοργιστικό να αφήνουμε το οπαδικό όφελος να μας τυφλώνει και να μην βλέπουμε την γελοιότητα του πράγματος.

ΥΓ2. Το «λευκό» που ψήφισε ο Παναθηναϊκός τον εκθέτει. Η συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε. Το λευκό είναι «ένοχη σιωπή». Κατ’εμέ ο Παναθηναϊκός από την στιγμή που (απ’ότι φαίνεται) προτάσσει το αγωνιστικό του συμφέρον έναντι της φήμης, της αξιοπρέπειας και της σοβαρότητάς του θα έπρεπε να ψηφίσει αντρίκεια «υπέρ». Διαφορετικά θα έπρεπε είχε ψηφίσει «κατά» αλλά να είχε δείξει την αντίθεσή του και εμπράκτως όλες τις προηγούμενες ημέρες όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις.