Η κατάσταση στον μπασκετικό Παναθηναϊκό θυμίζει κατασκοπικό μυθιστόρημα. Από αυτά που ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχει κάτι στραβό έχει γίνει κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποιος κρύβεται από πίσω. Στα μάτια του καθενός ο ύποπτος είναι και διαφορετικός, αλλά o κάθε ένας για τον εαυτό του είναι απόλυτα πεπεισμένος (με ισχυρές ενδείξεις) ότι ο δικός του ύποπτος είναι ο ένοχος.

Αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό η κατάσταση διεκδικεί βραβείο σεναρίου: Κρίνοντας από αυτά που ακούγονται και γράφονται καθημερινά, δηλαδή ονόματα υποψηφίων για τις θέσεις από το «1» έως το «5», βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο προπονητής θεωρεί ότι φταίνε (όλοι) οι παίχτες. Παράλληλα κρίνοντας από το ταμπεραμέντο του προέδρου μάλλον είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι η γεμάτη τρύπες φωτογραφία πoυ κοσμεί τον στόχο που βρίσκεται κρεμασμένος στην πίσω όψη της πόρτας του γραφείου του έχει την φάτσα του προπονητή. Τέλος, κρίνοντας από τα όσα γράφονται στα διάφορα sites (κατευθυνόμενα ή μη) σημαντική μερίδα των οπαδών φαίνεται να δείχνει προς την προεδρική καρέκλα όταν καλείται να αναγνωρίσει τον φταίχτη.

Κοινώς, ο προπονητής θέλει να αλλάξει όλους τους παίχτες, ο πρόεδρος θέλει να αλλάξει τον προπονητή και οι οπαδοί θέλουν να αλλάξουν τον πρόεδρο. Το μόνο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι να βγουν οι παίχτες να ζητήσουν να αλλάξουν οι οπαδοί.

Όμως τι πρέπει να γίνει τελικά; Αν αλλάξουν δύο παίχτες θα λυθεί το πρόβλημα; Πώς θα λυθεί όταν ο προπονητής εμφανώς πελαγοδρομεί; Από την άλλη αν αλλάξει ο προπονητής αφενός ποιος θα έρθει και αφετέρου πως αυτός θα λειτουργήσει καλά και θα φέρει αποτέλεσμα βρίσκοντας ήδη ένα ρόστερ στημένο με επιλογές που μάλλον δεν θα ταιριάζουν απόλυτα στην δικιά του φιλοσοφία; [Για τα περί προέδρου δεν τίθεται ερώτημα, ο Παναθηναϊκός είναι πολύ τυχερός που έχει την οικογένεια στο τιμόνι και όποιος δεν τον καταλαβαίνει αυτό ας ρίξει μια ματιά και στο λαοφιλές].

Μπορεί στην θεωρία να φαίνεται ότι υπάρχουν (υπερβολικά) πολλές επιλογές όμως κατά την γνώμη μας στην πράξη ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μονόδρομο. Όσο ελπιδοφόρο κι αν ακούγεται σε κάποιους να αλλάξει ο προπονητής και σε κάποιους άλλους να αλλάξουν οι παίχτες στην πραγματικότητα για τον Παναθηναϊκό το πιο ασφαλές αυτή τη στιγμή είναι ένα πράγμα και ένα πράγμα μόνο: Η διοίκηση να ρίξει δυο χαστούκια στον προπονητή μπας και συνέλθει και ο προπονητής να επιλέξει ένα πλάνο και να το ακολουθήσει ΠΙΣΤΑ και ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.

Ο Γιαννακόπουλος αντί να ρίχνει βελάκια στην φωτογραφία του Πεδουλάκη οφείλει να τον φέρει προ των ευθυνών του. Πρώτα θα πρέπει να του ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει κανένα νόημα να λοξοκοιτάει την πόρτα της εξόδου. να βγάλει από το μυαλό του οποιαδήποτε σκέψη για παραίτηση ή απόλυση. Να του θυμίσει ότι ηξερε που ερχόταν όταν υπέγραφε, του είχε γίνει σαφές ποια είναι η απαίτηση, δεσμεύτηκε στους στόχους της ομάδας, είμαστε ακόμα στο τρίμηνο και η διοίκηση συνεχίζει να περιμένει από εκείνον να πετύχει τον βασικό στόχο που είναι το πρωτάθλημα. Μετά θα πρέπει να του υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους επιλέχτηκε. Γιατί κρίθηκε αρκετά ικανός και έμπειρος για να φέρει εις πέρας την αποστολή, οι τεχνικές του γνώσεις δεν αμφισβητούνται, η ικανότητά του να κοουτσάρεις είναι δεδομένη όπως είναι και η ικανότητά του  να φτιάχνει ομάδες από τo μηδέν και αυτό ήταν που μέτρησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο υπέρ του στην τελική επιλογή. Τέλος, όπως στα μουλάρια που έχουν στυλώσει τα πόδια γιατί φοβούνται τον γκρεμό θα πρέπει να του ρίξει μια με το καμτσίκι για να τον αναγκάσει να προχωρήσει πρ&µn;ς μια κατεύθυνση. Να εξαντλήσει την αναλυτική του ικανότητα και να βρει τι φταίει, να εξαντλήσει την δημιουργικότητά του και να καταλήξει πως ακριβώς θέλει να παίζει η ομάδα. Και τέλος μόλις ξέρει τι ακριβώς θέλει να παρουσιάσει το πλάνο στην διοίκηση με μια έκθεση τι του περισσεύει και τι του λείπει από παίχτες/συνεργάτες και τα υπόλοιπα να τα αφήσει στην διοίκηση.

Το ξαναλέω: Αυτή η προσέγγιση ισοδυναμεί με μονόδρομο. Οτιδήποτε άλλο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία ή για να μην είμαι τόσο απόλυτος θα μπορούσε να λειτουργήσει αλλά μόνο κατά τύχη ή από ευνοϊκή συγκυρία. Γιατί όπως ακριβώς συμβαίνει και στα κατασκοπικά μυθιστορήματα τελικά η ρίζα του κακού θα αποδειχθεί ότι δεν είναι μία και συγκεκριμένη, αλλά ένα σύνολο παραγόντων. Και αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έχει την δυνατότητα να χτίσει την ομάδα από την αρχή. Γιατί καλώς ή κακώς είναι μέσα Νοέμβρη όχι Ιούνη.

ΥΓ. Πάντως αν η διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τα παραπάνω τότε θα πρέπει άμεσα να αλλάξει προπονητή. Κι αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε ΚΑMΜΙΑ κίνηση ενίσχυσης (είτε Μπάνκς είτε Καπόνο) ώστε να έχει ο νέος προπονητής την δυνατότητα να κάνει εκείνος τις διορθωτικές κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν το δικό του πλάνο.

* Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στα μυθιστορήματα ο «Ο Κύκλος των Ματαρέζε» και «Το Χειρόγραφο Τσάνσελορ» του Robert Ludlum αγαπημένα βιπεράκια καλοκαιρινής ανάγνωσης όπως άλλωστε και τα περισσότερα κατασκοπικά μυθιστορήματα του συγκεκριμένου συγγραφέα. Πιθανή ηχητική ομοιότητα του τίτλου του κειμένου με την ρήση "Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη" αφήνεται στην διάθεση του αναγνώστη να την αξιολογήσει και να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει…