Μετά και την ολοκλήρωση των προχθεσινών αποτελεσμάτων στον τρίτο όμιλος της ευρωλίγκας οριστικοποιήθηκαν και τα δύο γκρουπ στη φάση του top16, ενός top16 που διαφέρει από αυτό που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει. Οι δεκατέσσερις αγώνες για κάθε ομάδα, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τέλη Δεκέμβρη και τελειώσουν αρχές Απρίλη συνιστούν ένα μικρό πρωτάθλημα, έναν πραγματικό ανήφορο.. Αυτοί που θα δείξουν μεγαλύτερη αντοχή (σωματική και ψυχική) θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στο Λονδίνο.

To πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι αυτό (δεν έχουν κλειδώσει ακόμα οι ακριβείς ημέρες για κάθε διήμερο)

Αν και η σημερινή μορφή της συγκεκριμένης φάσης δεν βοηθά στο να συναντήσουμε τις εκπλήξεις των προηγούμενων ετών και μόνο το γεγονός πως στον ίδιο όμιλο συναντώνται οι Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ αποδεικνύει πόσο συναρπαστικά θα είναι τα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν και πόσο αυξημένος θα είναι ο ανταγωνισμός για τις τέσσερις προνομιούχες θέσεις.. Μαζί με τις δύο προαναφερθείσες αντιπάλους, θα κοντραριστούμε με την πανάκριβη Εφές (μπάτζετ μεγαλύτερο από 30 εκ. €),την Ζαλγκίρις, η οποία έως τώρα έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση, την ανανεωμένη (μετά την περυσινή αποτυχία σε Ευρώπη και Ισπανία) Μάλαγα και τις πάντα επικίνδυνες Γερμανίδες, Άλμπα και Μπάμπεργκ. Φαβορί και αουτσάιντερ προφανώς και υπάρχουν, ωστόσο καθρέφτης όλων των ομάδων είναι το παρκέ..

Ένα πρώτo σχόλιο πριν πιάσουμε μία μία τις ομάδες, είναι πως ο όμιλος μας απαρτίζεται από αντιπάλους, με εξαίρεση τη Ζαλγκίρις, που παρουσιάζουν μία ασυνέπεια στο κομμάτι της άμυνας. Το γεγονός αυτό οφείλει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός παρατάσσοντας στο παρκέ χαρακτηριστικά που λείπουν από τις αντιπάλους του, όπως η δύναμη, η σκληρή άμυνα, ο έλεγχος του ρυθμού και των ριμπάουντ. Με αυτή τη λογική χτίστηκε φέτος η ομάδα και τα χαρακτηριστικά αυτά πρέπει να παρουσιάσει.. Πάθος, δύναμη, ενέργεια είναι το απαραίτητο τρίπτυχο για επιτυχίες στη συνέχεια.

ΤΣΣΚΑ: Ομάδα με πολύ ταλέντο αλλά με αρκετά κενά ασφαλείας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε! Κακή μέχρι τώρα αμυντική συμπεριφορά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τεόντοσιτς, ενώ μέχρι τώρα ο Μεσίνα δεν έχει καταφέρει να μοιράσει τους ρόλους όπως εκείνος επιθυμεί. Παρόλα ταύτα, αποτελεί το φαβορί του ομίλου και η εμφάνιση της στο πρόσφατο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα ίσως είναι μία πρώτη προειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι..

Ρεάλ: Ίσως η πλέον «αφελής» αγωνιστικά ομάδα του γκρουπ, καθώς αγνοεί τη λέξη άμυνα.. Οι αναμετρήσεις στην κανονική περίοδο είναι πολύ πιθανό να τους κάνουν να εμφανιστούν περισσότερο υποψιασμένοι. Το ταλέντο περισσεύει, η δίψα για διακρίσεις είναι μεγάλη και λογικά Ρεάλ και Τσσκα θα τσεκάρουν τα δύο από τα τέσσερα εισιτήρια.

Ζαλγκίρις: Οι Λιθουανοί μετά τα περυσινά χάλια πιθανώς να βρήκαν τη συνταγή  που θα τους οδηγήσει στις επιτυχίες. Το ρόστερ της Ζαλγκίρις είναι ένα μείγμα έμπειρων και ταλαντούχων Λιθουανών συνεπικουρούμενο από μία τετράδα Αμερικανών απόλυτα προσαρμοσμένων στο σύστημα του «ταβερνιάρη» Πλάθα, το οποίο είναι ικανό να φτάσει μέχρι το τέλος.. Έχει παίξει ωραίο μπάσκετ μέχρι σήμερα, σημαδεύει τις αδυναμίες του αντιπάλου, διαθέτει την απαραίτητη τρέλα (Πόποβιτς), μένει να δούμε αν θα δείξει και την απαιτούμενη διάρκεια που χρειάζεται..

Μάλαγα: Τερμάτισε δεύτερη με ρεκόρ 8-2 πίσω από τη Μακάμπι δείχνοντας σταθερότητα, ένα στοιχείο που δεν μας είχε συνηθίσει. Ωστόσο, η πορεία της στο Ισπανικό πρωτάθλημα δεν είναι το ίδιο αξιόλογη, αφού βρίσκεται στη δέκατη θέση με έξι νίκες και έξι ήττες. Δύσκολα θα καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση, μπορεί όμως να κάνει ζημιές…

Εφές: Μέχρι τώρα όλοι έριχναν την ευθύνη για τις αποτυχίες των Τούρκων στην έλλειψη εμπειριών.. Η Εφές, όμως, επένδυσε σε έναν πολύ καλό προπονητή, πήρε τον Λούκας για να βρει μία ισορροπία στην περιφέρεια, έφερε πίσω τον Ερντέν, αλλά …συνήθειες δεν άλλαξε. Τον τελευταίο μήνα οι εμφανίσεις της είναι απογοητευτικές.. Τρεις ήττες στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας, μία αναπάντεχη στο τουρκικό πρωτάθλημα, αλλά κυρίως η συνολική εικόνα τους δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα. Οι σταρ του ΝΒΑ κάνουν τα δικά τους (κοιτάνε τα κοριτσάκια στις κερκίδες που λέει και ο Συρίγος), διάθεση για άμυνα δεν υπάρχει, θα συνεχιστεί ο κατήφορος ή θα επιστρέψουν στις πολύ καλές εμφανίσεις των πρώτων μηνών;

Άλμπα – Μπάμπεργκ: Δεν έχω δει ολόκληρο παιχνίδι τους, οπότε δεν έχω και ολοκληρωμένη άποψη. Σίγουρα, όμως, είναι ομάδες που χρήζουν προσοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.. Σε παιχνίδια με τέτοιες αντιπάλους κρίνονται οι προκρίσεις…

Αυτά όσον αφορά τον όμιλο του Παναθηναϊκού. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως ο Παναθηναϊκός του τελευταίου μήνα περνάει στην επόμενη φάση. Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όπως η υπόθεση του Σόφο, η ενσωμάτωση του Καπόνο, ενδεχόμενη μεταγραφή ψηλου(;), αλλά η λογική λέει πως έτσι όπως είναι δομημένος ο φετινός Παναθηναϊκός, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται και καλύτερος.. Στην άμυνα οι Διαμαντίδης-Μπράμος-Μασιούλις-Λάσμε δημιουργούν απροσπέλαστο τείχος, στην επίθεση οι συνεργασίες και οι αυτοματισμοί γίνονται όλο και περισσότεροι και μένει να υπάρξει συνέχεια.. Η άφιξη του Μπανκς έχει απελευθερώσει τον Διαμαντίδη και ταυτόχρονα έχει θέσει εκτός ρόστερ τον Κίτσεν και ίσως πρέπει να σκεφτούμε μία ενδεχόμενη αλλαγή του Αμερικανού με κάποιο τεσσαροπεντάρι..

Στον άλλο όμιλο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα είναι ένα επίπεδο πιο πάνω και οι υπόλοιπες έξι έχουν (περίπου) τις ίδιες πιθανότητες. Πάντως, αν κακώς, θεωρήσουμε ως δεδομένο, πως Μπάρτσα και ΟΣΦΠ θα πάρουν τις πρώτες δύο θέσεις, καμία εκ των υπολοίπων δεν φοβίζει τον Παναθηναϊκό, εφόσον καταφέρει να τερματίσει πρωτοδεύτερος!

Κλείνοντας, νομίζω πρέπει να γίνει αναφορά στο θέμα του Σοφοκλή. Πρώτα απ’όλα, είναι πρόδηλο πως έχουν γίνει λάθη στο χειρισμό του τραυματισμού του.. Στην αρχή (πριν έναν μήνα) κάποιοι μίλησαν για πελματιαία απονευρωσίτιδα.. Οι φωνές αυτές, πέρα από το γεγονός ότι ήταν λίγες και δεν το έλεγαν ξεκάθαρα, άμεσα εξασθένησαν καθώς το πράσινο ρεπορτάζ ανέφερε κάκωση στο πέλμα. Ο παίκτης επέστρεψε (όπως δήλωσε ο ίδιος) με δική του απόφαση, κακώς όπως αποδείχθηκε.. Επιπολαιότητα του παίκτη ή λανθασμένη εκτίμηση της σοβαρότητας του τραυματισμού από το ιατρικό επιτελείο; Ό,τι έγινε, έγινε.. Το θέμα, όμως, είναι πως ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και ποιός θα είναι ο ακριβής χρόνος της αποθεραπείας. Το onsports κάνει λόγο για «ρήξη πελματιαίας απονεύρωσης» και αποχή δεκαπέντε ημερών, το sentragoal αναφέρει για ολική ρήξη πελματιαίας απονεύρωσης και αποχή (τουλάχιστον) για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ αμφότερα αναφέρουν πως ο παίκτης γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς μετά την αποθεραπεία, δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθεί πάλι από τον συγκεκριμένο τραυματισμό.

Από την άλλη, ειδικευμένος φυσιοθεραπευτής σε σχετική συνέντευξη αναφέρει τα εξής: «Αν τελικά πρόκειται για μερική ρήξη στην αποπελματιαία ενός τέτοιου αθλητή, το μίνιμουμ διάστημα που πρέπει να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης είναι περίπου ένας μήνας. Στη διάρκεια του οποίου θα ξεκουραστεί, θα ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια απαιτείται επανεκτίμηση της κατάστασης, πριν επιστρέψει στις προπονήσεις. Αν μιλάμε για ολική ρήξη, τότε τα πράγματα αλλάζουν, γιατί θα μεσολαβήσει χειρουργική επέμβαση και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα αντιδράσει το πόδι του…»

"What the fuck is going on?' που λένε και οι Άγγλοι.. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα, ας ελπίσουμε να δικαιωθούν οι περισσότερο αιδιόδοξοι…