Χειμωνιάτικες καλημέρες Κυρίες και Κύριοι,

με βάση τα τελευταία αποτελέσματα, παρατηρώ πως υπάρχει μια γκρίνια, μια εσωστρέφεια στην ομάδα για πολλούς λόγους. Προκειμένου να προσπαθήσουμε να λύσουμε κάπως αυτά τα θέματα, πάμε λίγο να τα συζητήσουμε:

Αρχικά βλέπω προβληματισμό για την αγωνιστική πορεία της ομάδας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο-η ομάδα πηγαίνει όπως σχεδιάστηκε να πάει. Μπορεί να υπάρχει διάψευση προσδοκιών μέχρι στιγμής, δύο φορές (μια με την απόλυση RG & και μία με την απόδοση της ομάδας επί Rick), αλλά ειλικρινά, πιστεύω πως το θέμα είχε αναλυθεί με το καλοκαίρι.

ΔΛδ όταν σχεδιάζες ομάδα με τόσα στοιχήματα (Bentil, Wiley, Brown), δεν είναι δυνατόν να μην περιμένεις πως θα έχεις θέματα στη ρακέτα όπως επίσης δε γίνεται να μην είδαν όσοι έπρεπε το κενό στο 5 από τα φιλικά. Το αυτό και στην περιφέρεια-η ομάδα δεν είχε γιατρούς να της πουν σε τι κατάσταση θα είναι ένας παίκτης με επέμβαση στους χιαστούς σε κάθε πόδι;

Επομένως, πιστεύω πως στη διοίκηση ψιλο-ήξεραν τι να περιμένουν και απλά τα πράγματα πήγαν λίγο χειρότερα από όσο περίμεναν (Johnson τεράστιο παλτό, δεν τους βγήκε κανένα στοίχημα). Και το αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο: Γιατί τότε η ομάδα δεν έλυσε συμβόλαια/λύει συμβόλαια και δεν υπογράφει νέους παίκτες, όταν ήδη ομάδες της Ευρωλίγκας το κάνουν και σχετικά οικονομικά;

Και εδώ ερχόμαστε στην ουσία της φετινής χρονιάς: Γιατί η φετινή χρονιά είναι μεταβατική (όπως τονίζαμε εδώ μέσα όταν ανέλαβε ο RG , βλέπε ανάρτηση ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ) με εμφανή στόχο μετά τον ερχομό Pitino της βελτίωσης των Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννη. Αν πχ φέρεις τον Noah στο 5 και βγάλει μάτια, πώς ακριβώς θα βελτιωθούν Μήτογλου-Παπαγιάννης; Αν ισχύει το παραπάνω (στο οποίο ίσως και να ποντάρουν στο να βελτιωθεί και ένας ξένος παίκτης), τότε η χρονιά μέχρι στιγμής δεν πάει άσχημα: Ο Παπαπέτρου έχει κάνει ΑΛΜΑΤΑ με τον Pitino (και το λέω εγώ που δεν είμαι τεράστιος fan του), ο Μήτογλου έχει κάνει εντυπωσιακή βελτίωση και μένει ο Παπαγιάννης να βελτιωθεί σε σχέση με πέρσυ (είναι σαφώς βελτιωμένος από όταν ήρθε από το ΝΒΑ). Αν βελτιώσουμε και κανα ξένο πλην του Thomas, δεν πιστεύω πως η χρονιά πάει άσχημα. Θα μπούμε στην 8δα, θα βελτιωθούν οι ξένοι, θα κρατήσουμε τον προυπολογισμό σε κάποια όρια. Δεν έχει f4 και υποσχέσεις τίτλου αλλά μερικές φορές το να κρατιέσαι στο ίδιο επίπεδο, είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα (και το οποίο συχνά κακώς) παραβλέπουμε.

Και καθώς μιλάμε περί προϋπολογισμού, το έργο (ελληνιστή project) συγκέντρωσης-ένωσης όλων των τμημάτων στο Βοτανικό φαίνεται να προχωρά. Διάφορες πηγές στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ λένε πως δύσκολα θα χαλάσει, θα κρατήσω μικρό καλάθι δημόσια γιατί έχουμε καεί από το γηπεδικό πρόβλημα σε αυτό το σύλλογο αλλά αν καταφέρουμε και το λύσουμε, θα ήθελα να σημειωθεί πως ο τωρινός Δήμαρχος της Αθήνας έχει βοηθήσει πάρα πολύ (επίσημα και ανεπίσημα, σε διάφορα ζητήματα). ‘Οπως και να έχει και παίρνοντας ως υπόθεση εργασίας πως αναμένεται να ξαναμαζευθεί ο σύλλογος σε ένα σημείο, με βάση τη λογική του PAO FOUNDATION/Athens Alive/PAO ALIVE και να ενωθεί, στα πρότυπα Real/Barca (βλέπε κοινό website που αναμένεται να έχουμε από αύριο), πιστεύω πως θα κάνουμε ένα τεράστιο βήμα για τη βιωσιμότητα του συλλόγου.

Γιατί μέχρι να αναλάβει ο DPG τον ερασιτέχνη, η ομάδα το 2015-2016 βρισκόταν σε άθλια χάλια. Ο ΑΟ πήγαινε για φούντο, η ΠΑΕ ετοιμαζόταν να αρχίσει να δέχεται τις συνέπειες της λαίλαπας Στραματσόνι (που θα ακολουθούσε η λαίλαπα ΑΛ Αφούζ σε πλήρη ισχύ) και η ΚΑΕ είχε να πάρει πρωτάθλημα 2 έτη. Τώρα το πράγμα, φαίνεται κάπως συμμαζεμένο: Ο ΑΟ διεκδικεί τίτλους και ξεχρεώνει, η ΚΑΕ είναι μια υποφερτή κατάσταση έχοντας ρίξει τον αιώνιο στην Α2 και η ΠΑΕ ξεχρεώνει (για ν-στη φορά). Τι μένει ακόμα; Να ενωθούν οι 3 διαφορετικές μορφές και να αυξηθεί κατά πολύ ο προυπολογισμός σε κάθε τμήμα-αυτό θα φέρει νέους τίτλους και κατά συνέπεια, νέους οπαδούς στο σύλλογο.

Ενδεχομένως αυτή η αύξηση προυπολογισμού με την επίλυση του γηπεδικού να σημάνει και κάποια επιστροφή από το παρελθόν, βλέπε Βαρδινογιάννηδες, κλείνοντας έναν κύκλο που άνοιξε 12 έτη πριν. Προσωπικά και έχοντας κάνει δεκάδες ομιλίες στο γήπεδο (κυρίως στο ποδόσφαιρο) με διπλανούς μου, μου είναι εντελώς αδιάφορο και πιστεύω πως στους περισσότερους είναι. Για μένα, το κυρίαρχο που πρέπει να συζητήσουμε, είναι ο προυπολογισμός: Αν θέλουν να μπουν με χρήμα, καλώς να έρθουν. Αν θέλουν να μπουν δίχως λεφτά, μη σώσει και επιστρέψουν.

Οι πρώτες θέσεις γράφουν ιστορία, οι δεύτερες θέσεις είναι για τα λογιστικά βιβλία. Αυτό ήταν το σύνθημα του 2008. Και ερωτώ: Αν φέρουν λεφτά για να διεκδικείς πρωταθλήματα, γιατί να μην έρθουν; Και γιατί να τους αρνηθούμε να έρθουν, κρατώντας μια μιζέρια και μια εσωστρέφεια, προτιμώντας να είμαστε μόνοι και τίμιοι αλλά δίχως τίτλους; Δεν είναι προδοσία της ίδιας της φύσης του συλλαλητηρίου του 2008 (οποία ειρωνεία);

‘Οσες φορές συζήτησα το θέμα στην μπάλα, το 70% (χοντρικά) ήταν της λογικής “δεν τους συμπαθώ αλλά αν είναι να πάμε σε προυπολογισμό 15+ εκατομμύρια, ας έρθουν”. ‘Ενα 15% ήθελε φανατικά να επιστρέψουν και ένα 15% ήταν της άποψης “όχι ποτέ” (το οποίο όμως δεν βλέπω να πατάει στο γήπεδο πλην derby). Στο μπάσκετ, τα πράγματα είναι πιο απλά με συζητήσεις με φιλάθλους -“αν φέρουν παικταράδες στο μπάσκετ, ας έρθουν πίσω”.

Οι οργανωμένοι βέβαια αντιδρούν στο ενδεχόμενο και προς αυτό βλέπω αυτό το pogrom που τους ετοιμάζει ο DPG αλλά πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος. Ούτε οι οργανωμένοι, ούτε ο DPG έχουν αποκλειστικά λόγο. Λόγο έχουν και οι απλοί οπαδοί, κυρίως αυτοί με τα διαρκείας. Και εμείς πρέπει να ρωτηθούΜΕ αν ο σύλλογος πρέπει να ενωθεί και με την επιστροφή Βαρδινογιάννηδων. Προσωπικά, από συζητήσεις, πιστεύω πως η προοπτική “όλοι μαζί, όλοι σε ένα σημείο, με περισσότερα λεφτά” έχει κερδίσει τον κόσμο. Μπορεί να μην ενθουσιάζεται αλλά ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ στην βελτίωση της κατάστασης.

Και μερικές φορές η συνειδητή πίστη σε κάτι, δίχως ψευδαισθήσεις, είναι και η πιο χρήσιμη όλων.

ΥΓ. Σας είχα πει πως μετά την ανακοίνωση για διαιτησία της Ευρωλίγδας για τον αγώνα μεταξύ ημών και των Κήπων του Φαναριού, το πρόβλημα δεν ήμασταν εμείς. Τώρα, με την ανακοίνωση μετά τον αγώνα με τη Βαλένθια, νομίζω φαίνεται. Ο χορηγός προσπαθεί να κρατήσει μια ομάδα στους 8. Και εις κατώτερα.

ΥΓ2. Του χρόνου ελπίζω σε μια χρονιά δίχως ψευδαισθήσεις και σωστή στελέχωση: Με δεύτερo δημιουργό pg δίπλα από τον Καλάθη (στη λογική των James-Rice), με combo guard που θα μπορει να παιξει αμυνα, δίχως Ιαντα-Παππά, με πρωτοκλασσάτο mobile 5ρι, με 4/5ρι που θα απειλεί από μακριά, με FW που θα μαρκάρει 3 θέσεις.