Αυτό ήταν λοιπόν… Το ταξίδι του Παναθηναϊκού στο ΝΒΑ έλαβε τέλος… Κρίμα, πάνω που είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε όλοι (εμείς τα ξενύχτια και ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι στην άλλη άκρη της γης…)

Στο δεύτερο παιχνίδι του, ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς πιο …προσαρμοσμένος στον Aμερικάνικο τρόπο παιχνιδιού και sanisan_antonio.jpgγενικά είχε αξιοπρεπή παρουσία. Εντάξει, έχασε και μάλιστα άνετα, όπως μαρτυρά το 113-91, αλλά έδειξε να είναι πιο μέσα στο παιχνίδι. Δεν κρύβω ότι μου πέρασε από το μυαλό πως αν είχε ακόμα δύο παιχνίδια στο ΝΒΑ με λιγότερο δυνατούς αντιπάλους (τύπου Grizzlies ή Raptors για παράδειγμα) και προσάρμοζε λίγο παραπάνω το παιχνίδι του στο στυλ του ΝΒΑ, θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και νίκη. Ένα μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού σε αυτούς τους δύο αγώνες, όπως επισημάνθηκε από όλους, ήταν η αδυναμία του να ακολουθήσει τους κανονισμούς του ΝΒΑ. Αλλά φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό… Κατ’εμέ το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός ήταν η άμυνα στα 7,25. Μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι του Παναθηναϊκού βασίζεται πολύ στις αλληλοβοήθειες, με ιδιαίτερη έμφαση στα hedge out του Μπατίστ. Γι’αυτό το είδος άμυνας, βολεύει όσο το δυνατόν μικρότερος χώρος.

Στην Ευρώπη η γραμμή βάσης (γνωστή και ως “βασική γραμμή” όπως αποκαλείται λανθασμένα) έχει μήκος 15m οπότε το box άμυνας (που σχηματίζεται από αυτή και την κορυφή του τριπόντου) έχει συνολικό εμβαδόν 15X6,25 = 93,75 τετραγωνικά μέτρα. Στο ΝΒΑ αντίστοιχα η γραμμή βάσης έχει μήκος περίπου 15,5m και το box άμυνας έχει εμβαδόν 15,5Χ7,25 = 112,4 τετραγωνικά μέτρα. Οπότε, σε κάθε άμυνα οι παίχτες του Παναθηναϊκού καλούνται να καλύψουν συνολικά 18,65 περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, νούμερο αρκετό για να βγάλει εκτός ισορροπίας την αμυντική λειτουργία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην επιθετική λειτουργία. Οι ψηλοί στα p’n’r πρέπει να κάνουν τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω για να φτάσουν σε καλή θέση στο low post, με αποτέλεσμα να μην γίνεται γρήγορα η κίνηση ενώ και οι κοντοί είναι αρκετά αργοί για να παίξουν στο ένας εναντίων ενός τα γκαρντ των Αμερικάνων, εξ’ου το μπλοκάρισμα.

Συμπέρασμα: Δεν μπορείς να προσαρμόσεις τον Ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού στα Αμερικανικά δεδομένα, είσαι χαμένος από χέρι…