Δεν είμαστε μπροστά όταν ζυγίζεται, απλά ψάξαμε διάφορα άρθρα για να ετοιμάσουμε ένα μίνι χρονικό που να σχετίζεται με το βάρος του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Το θέμα έχει συζητηθεί πολύ, άλλοι κάνουν λόγο για ένα παιδί που sofo03.jpgχρειάζεται ειδική μεταχείριση, άλλοι για έναν τύπο που δεν μπορεί να ελέγξει τις ορμές του και πάει λέγοντας. Αρχικά βρήκαμε ότι το καλοκαίρι του 2002 ο Σοφοκλής ζύγιζε 125 κιλά, όμως μέχρι τα Χριστούγεννα όμως της ίδιας χρονιάς είχε φτάσει τα 140 κιλά.. Πάντως, στο προφίλ του παίκτη στην ιστοσελίδα nbadraft.net (η οποία αναφέρεται στο καλοκαίρι του 2003, όταν ο Σχορτσιανίτης έγινε draft, ο παίκτης εμφανίζεται να ζυγίζει 125 κιλά). Τη σεζόν 2003-2004 ο Σοφοκλής αγωνίστηκε στην Καντού και η ζυγαριά αποφάνθηκε 160 κιλά (σύμφωνα με το legabasket.it). Όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον παίκτη το καλοκαίρι του 2005, αυτός ζύγιζε 172 κιλά (με ποσοστό λίπους 30%). Με το ειδικό πρόγραμμα που ετοίμασε ο Κώστας Χατζηχρήστος σε συνεργασία με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν στα τέλη Νοεμβρίου να κάνουν την ζυγαριά να δείξειsofo07.jpg 150 κιλά (με ποσοστό λίπους 18%). Έκτοτε ο Χατζηχρήστος είναι γνωστός και ως “Χουντίνι”.. Η υπόλοιπη χρονιά κύλησε σε ρυθμούς συντήρησης. Στις αρχές Αυγούστου του 2006, όταν ο Σοφοκλής εμφανίστηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας ζύγιζε 162 κιλά. Τότε ανέλαβε δράση ο γυμναστής της ομάδας Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος τον επανέφερε σταδιακά στην τάξη. Μετά το Μουντομπάσκετ όμως, άρχισε η αντίστροφη πορεία.. Τον Δεκέμβρη του 2006 η ζυγαριά έδειχνε 165 κιλά (και ποσοστό λίπους 25%). Ο Χατζηχρήστος όμως δεν υπήρχε πια στον Ολυμπιακό (ελέω Άβι Κοβάλσκι) για να σώσει την κατάσταση, παρότι έγινε προσπάθεια επαναπροσέγγισης από πλευράς Αγγελόπουλων. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι στα τέλη της αγωνιστικής περιόδου που μας πέρασε το κοντέρ έγραψε +180 κιλά (οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι το limit up του ήταν 200 κιλά), με αποτέλεσμα -όπως ήταν λογικό- ο Σχορτσιανίτης να αυτοαποκλειστεί απο την προετοιμασία της Εθνικής. Έπειτα, ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα όλο το καλοκαίρι με απώτερο σκοπό να είναι έτοιμος στην προετοιμασία του Ολυμπιακού. Παρότι διάφορα καλοκαιρινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Σοφοκλής βαδίζει σε καλό δρόμο, η εικόνα του στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. Ο Big Sofo δεν ακολούθησε την υπόλοιπη αποστολή των “ερυθρολεύκων” στο Καρπενήσι, ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμα που ακολουθεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο παίκτης (σύμφωνα με κύκλους της ερυθρόλευκης ΚΑΕ) εμφανιζόταν να ζυγίζει 167 κιλά, όμως στα τελευταία εργομετρικά τεστ που υποβλήθηκε, οι σχετικές πληροφορίες τον φέρνουν πάνω από 180 κιλά.. Ο ίδιος αρνήθηκε να μετρηθεί, ενώ υποστήριξε πως ζυγίζει 182 κιλά.. Πάντως, η κατάσταση του είναι τέτοια, ώστε αν ξεκινήσει προπονήσεις κινδυνεύει άμεσα η υγεία του και ενώ μπορεί να αντέξει το πολύ 20 λεπτά σε ρυθμούς προπόνησης..

Υ.Γ. 1 Το ιδανικό ποσοστό λίπους για έναν αθλητή είναι 7%. Πάνω από 20% ένας άνθρωπος θεωρείται υπέρβαρος, ενώ πάνω από 25% θεωρείται παχύσαρκος (τάδε έφη Παναγιώτης Σταματόπουλος, πρόεδρος του εργομετρικού κέντρου του ΟΑΚΑ)

Υ.Γ. 2 Πληροφορίες λένε ότι ο Αγγελόπουλος δεν θέλει να λύσει το συμβόλαιο του παίκτη (το οποίο λήγει το 2010), διότι υπάρχει ο φόβος ότι σε αυτή την περίπτωση ο Sofo θα πάει στον Παναθηναϊκό..