Καθώς σύντομα ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με έπαθλο την πρόκριση στο final four της Μαδρίτης, ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί 13 χρόνια πριν όταν οι δυο ομάδες είχαν αναμετρηθεί και πάλι. Τότε το έπαθλο ήταν η πρόκριση στο final four της Σαραγόσα.. Στο πρώτο παιχνίδι στη Μόσχα ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριά ήττα με 95-65 και η σειρά μεταφέρθηκε στον Πειραιά.. Στο 2ο ματς που διεξήχθη την Τρίτη 14/03/1995 ο Ολυμπιακός επικρατεί με 87-77 haloperidolusp.jpgκαι όλοι ετοιμάζονται για το 3ο και τελευταίο ματς της σειράς που θα γινόταν την Πέμπτη 16/03/1995.. Όλοι είπαμε; Μάλλον όχι, καθώς από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και λίγα λεπτά πριν από το παιχνίδι ένας-ένας οι Ρώσοι παίκτες μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.. Η λίστα των ασθενών περιελάμβανε τους Κουντέλιν, Πανόφ, Καράσεφ, Μοργκούνοφ και Κορνέεφ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αττικής με τα ίδια συμπτώματα: σπασμοί, αφόρητοι πόνοι και υψηλή πίεση.. Η ιατρική διάγνωση έκανε λόγο για “τετανία από έλλειψη ασβεστίου”, ενώ οι αναλύσεις αίματος και ούρων ήταν καθαρές, οπότε δεν ετίθετο θέμα ντόπινγκ.. Οι Ρώσοι αρχικά έκαναν λόγο για δηλητηρίαση, ενώ στη συνέχεια ο τότε προπονητής της ΤΣΣΚΑ Στάνισλαβ Ερέμιν μίλησε για προβοκάτσια εναντίον τους, αλλά και εναντίον του Ολυμπιακού, λέγοντας πως η Ελληνική ομάδα δεν φταίει σε τίποτα. Αργότερα ανέφερε: “Ξέρουμε ποιοί και τιhaloperidol_structure.jpg μας έβαλαν στο νερό, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε μέχρι να έχουμε στα χέρια μας αποδείξεις..” Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, παρ’οτι η ΤΣΣΚΑ είχε μόλις πέντε παίκτες στο φύλλο αγώνα.. Θα αναφερθούμε παρακάτω στο αγωνιστικό κομμάτι.. Φεύγοντας για τη Μόσχα, οι Ρώσοι πήραν μαζί τους δείγματα από νερό και τρόφιμα που χρησιμοποίησαν στην Αθήνα για εξετάσεις.. Tα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι στα μπουκάλια με το νερό ανιχνεύθηκαν μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου Aloperidin.. Εντελώς χοντρικά, το Αloperidin (δραστική ουσία η Αλοπεριδόλη) είναι αντιψυχωσικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας (όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση), ενώ τα διάφορα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν νωθρότητα, αλλοιωμένο λόγο, υπερδιεγερσιμότητα, ανησυχία, σπασμούς και υψηλό πυρετό..

Δέκα χρόνια αργότερα, η Ρώσικη εφημερίδα «Sport Express» ξεθάβει το θέμα, μιλώντας με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, οι οπoίοι διηγήθηκαν ανατριχιαστικά πράγματα.. Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Κυριακάτικου Βήματος ξεχωρίζουμε τα εξής: Ο Καράσεφ είχε συσπάσεις στο πρόσωπο, ενώ μαζί με τον Κισούριν δεν μπορούσαν να περπατήσουν πάνω από 50m. Επιπλέον, αισθανόντουσαν κατάθλιψη και μελαγχολία..       O Kουντέλιν (ο οποίος είχε παραισθήσεις βλέποντας ..αρχαία βάζα) και ο Μοργκούνοφ (ο οποίος δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του) δεν μπορούσαν να εκπνεύσουν καθόλου, υποφέροντας από ασφυξία, ενώ η μέση, τα πόδια και τα χέρια τους είχαν “διπλώσει”..        Ο Κορνέεφ είχε αισθανθεί σπασμούς στους μυς της πλάτης.. Ο Πανόφ, εκτός των άλλων συμπτωμάτων, εβγαζε και αφρούς από το στόμα.. Ο Σπιριντόνοφ λέει ότι υποχρεώθηκε να βάλει τέλος στην καριέρα του νωρίτερα του αναμενομένου, επειδή αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι μετά τα όσα έγιναν στον Πειραιά και παρά το γεγονός ότι τότε ο οργανισμός του είχε αντέξει και δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί της ΤΣΣΚΑ είπαν ότι τα μπουκάλια με νερό που τους έδωσαν οι γηπεδούχοι είχαν διαρροή και ότι την ζημιά την έκαναν οι οπαδοί.. Από την άλλη πλευρά, ο Ιωαννίδης έκραξε τους παίκτες του Ολυμπιακού στο ημίχρονο, επειδή δεν έπαιζαν καλά (σ.σ. το σκορ ήταν 37-32) και παρ’ότι ο Βολκόφ του ζήτησε να μην αγωνιστεί, αρχικά αρνείτο.. Στο 5ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου ο Κουράσoφ αποβάλλεται με πέντε φάουλ, ενώ έξι λεπτά και δέκα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα τραυματίζεται ο Σπιριντόνοφ και η ΤΣΣΚΑ συνεχίζει με τρεις παίκτες! Ο Γιάννης Ιωαννίδης απαντάει με πρέσινγκ.. Πέντε εναντίον τριών.. Οταν η διαφορά φτάνει στους 20 πόντους, ο Ιωαννίδης αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι στα “ίσια”, τρεις εναντίων τριών. Εν τέλει, ο Ολυμπιακός κερδίζει με 79-54 στο “3 on 3” και παίρνει την πρόκριση.. Δηλαδή, τηρήθηκε το fair play.. Ο Στάνκοβιτς έκανε τον ..Κινέζο και απειλούσε με πρόστιμο αν δεν κατέβαινε η ΤΣΣΚΑ, οι Έλληνες γιατροί (παρ’ότι αρχικά πανικοβλήθηκαν) διαβεβαίωναν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ο Σαλονίκης επικαλείτο το τηλεοπτικό συμβόλαιο, ώστε να διεξαχθεί ο αγώνας.. Ο Ερέμιν ήθελε να μείνει με δυο παίκτες για να διακοπεί ο αγώνας, ώστε να επιληφθεί του θέματος η Πειθαρχική Επιτροπή της FIBA. Αργότερα υποστήριξε πως ευθύνονται εκείνοι που θα έχαναν χρήματα σε περίπτωση ήττας του Ολυμπιακού.. Περίεργα πράγματα γενικώς..

P.S.1 Ο κομισάριος του αγώνα Βαλεντίν Λαζάροφ ανέφερε ότι λίγο καιρό μετά έφτασε στα αυτιά του η άποψη ότι οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ δηλητηριάστηκαν σε κάποιο εστιατόριο όπου πήγαν για φαγητό, συμπληρώνοντας επίσης ότι υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ δηλητηριάστηκαν από μόνοι τους και για πάρα πολλά χρήματα.. Επιπλέον, ο τότε διευθυντής της ΤΣΣΚΑ Γιούρι Γιουρκόφ αναφέρει ότι την επίμαχη ημέρα τούς πλησίασαν άνθρωποι του Παναθηναϊκού, οι οποίοι προσφέρθηκαν για να βοηθήσουν, ώστε να γίνουν στην Ελλάδα οι αναλύσεις του νερού, από το οποίο υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι δηλητηριάστηκαν..

P.S.2 Το 1998 κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ της Αθήνας, οι παίκτες όλων των ομάδων κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο υπήρχε και μια ερώτηση που αφορούσε τις αναμνήσεις τους από την Ελλάδα. Οι Ρώσοι διεθνείς Ιγκόρ Κουντέλιν και Σεργκέι Πανόφ απάντησαν Haloperidol..