Είναι γεγονός πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που σε σχέση με τις επιτυχίες που έχει επιδείξει σε Εθνικό και συλλογικό επίπεδο, έχει συνεισφέρει ελάχιστους παίκτες στο ΝΒΑ.. Διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού ή μια γενικότερη αδυναμία προσαρμογής στον Αμερικάνικο τρόπο ζωής; Ψάξαμε λίγο ιστορικά το θέμα με τους Έλληνες παίκτες που επιλέχθηκαν στα draft και αυτούς που τελικά δοκίμασαν την τύχη τους στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.. Αναλυτικά οι Έλληνες παίκτες που επιλέχθηκαν στα draft μαζί με τις σχετικές λεπτομέρειες στον πίνακα που ακολουθεί..

Έτος Νο Όνομα Ομάδα
1978 72 Ντέιβιντ Στεργάκος Boston Celtics
1978 95 Ντέιβιντ Καλιγκάρις Detroit Pistons
1979 68 Νίκος Γκάλης Boston Celtics
1982 207 Παναγιώτης Γιαννάκης Boston Celtics
1986 37 Παναγιώτης Φασούλας Portland Trail Blazers
1987 96 Φάνης Χριστοδούλου Atlanta Hawks
1996 23 Ευθύμης Ρεντζιάς Denver Nuggets
2000 25 Ιάκωβος Τσακαλίδης Phoenix Suns
2001 48 Αντώνης Φώτσης Memphis Grizzlies
2003 34 Σοφοκλής Σχορτσιανίτης Los Angeles Clippers
2003 58 Ανδρέας Γλυνιαδάκης Detroit Pistons
2004 50 Βασίλης Σπανούλης Dallas Mavericks
σε Houston Rockets
2006 57 Λουκάς Μαυροκεφαλίδης Minnesota Timberwolves
2007 58 Γιώργος Πρίντεζης San Antonio Spurs
σε Toronto Raptors

     

nbadraft.jpgΌπως φαίνεται από τον πίνακα, χρονικά οι δύο πρώτοι που επελέγησαν σε κάποιο draft ήταν οι Ελληνοαμερικάνοι Ντέιβιντ Στεργάκος (κατά κόσμον Νέλσον) και Ντέιβιντ Καλιγκάρις, αμφότεροι όμως δεν πραγματοποίησαν ποτέ το “μεγάλο άλμα”.. Το ίδιο συνέβη και με τους Νίκο Γκάλη (οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι κόπηκε λόγω ύψους, λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο και επειδή ο τότε ατζέντης του Μπιλ Μάνον έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον για μια άλλη πελάτισσά του, εν’ονόματι Νταϊάνα Ρος..) και Παναγιώτη Γιαννάκη (ο θρύλος λέει ότι οι ιατρικές εξετάσεις στη Βοστόνη έδειξαν σοβαρό πρόβλημα στους πρόσθιους χιαστούς στο αριστερό γόνατο..) Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι ο Νικ στην τελευταία του χρονιά στο Seton Hall University (’78-’79) ήταν τρίτος σκόρερ του NCAA πίσω από τους Μπάλντερ και Λάρι Μπερντ.. Ο Παναγιώτης Φασούλας -που επιλέχθηκε σε αρκετά υψηλή θέση για τα δεδομένα της εποχής, καθώς τη σεζόν ’85-’86 αγωνίστηκε στο North Carolina State University- μόλις είδε τον τρόπο φιλοξενίας των Αμερικανών για τους υπό δοκιμήν παίκτες που προέρχονταν εκτός Αμερικής αποχώρησε διακριτικά (αρνήθηκε να μείνει σε κοινόβιο με άλλους υπό δοκιμή παίκτες..) και ο Φάνης Χριστοδούλου (που σύμφωνα με τους scouter μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα) μόλις άκουσε για διπλές προπονήσεις και 82 ματς μέσα στη σεζόν, δεν το σκέφτηκε καν.. Τελικά, ο πρώτος που το έκανε πράξη δεν ήταν καθαρόαιμος Έλληνας.. Αναφερόμαστε φυσικά στον Ιάκωβο Τσακαλίδη-Λέντκοφ, ο οποίος δεν έκανε όμως την καριέρα που όλοι περίμεναν.. Ο πρώτος 100% Έλληνας που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ ήταν ο Αντώνης Φώτσης, όμως τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του, οι κακοί συμβουλάτορες και η απάθεια του μετέτρεψαν το πέρασμα του σε τυπική διαδικασία.. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς πήγε εν τέλει πολλά χρόνια μετά την επιλογή του στο draft (και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Εφήβων το 1995), όταν η καριέρα του είχε αρχίσει να φθίνει ακόμα και στην Ευρώπη (παρ’ότι οι Philadelphia 76ers του είχαν εξασφαλίσει τριετές εγγυημένο συμβόλαιο..) και μοιραία έπαιξε ελάχιστα.. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο περσινό Μουντομπάσκετ, δείχνει να εχει χάσει οριστικά την μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για τους γνωστούς λόγους (και ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ακόμα πιο υψηλή θέση στα draft από αυτή που τελικά πήρε, ίσως το μικρό ύψος του για σέντερ έπαιξε και αυτό το ρόλο του). Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης το πάλεψε το θέμα (μετά από μια ομολογουμένως πολύ καλή χρονιά στο NBDL, όπου στέφθηκε Πρωταθλητής με τους Albuquerque Thunderbirds, αγωνίστηκε για κάποια παιχνίδια στους Seattle Supersonics), αλλά -κακά τα ψέματα- δεν είναι για τέτοια κόλπα.. Η πρόσφατη περιπέτεια του Βασίλη Σπανούλη έχει συζητηθεί και αναλυθεί πολλάκις, ενώ οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Γιώργος Πρίντεζης ακόμα ψάχνονται..

P.S. Εκτός του Ιάκωβου Τσακαλίδη, άλλοι “Έλληνες” που επιλέχθηκαν στα draft είναι και οι Ντράγκαν Τάρλατς (Κωνσταντινίδης), Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (Κίνης), Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς (Μακρής) και Μάρκο Γιάριτς (Λάτσης), ενώ η περίπτωση του Ρόνι Σεϊκέλι (Σακαλής), ο οποίος όμως τελικά δεν πήρε ποτέ την Ελληνική υπηκοότητα..) αναφέρθηκε πρόσφατα..