Επειδή κάποια πράγματα είναι σημαντικότερα από το μπάσκετ, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε με εγκωμιαστικά σχόλια στον zupan.jpgΜίχα Ζούπαν, που είδαμε πρόσφατα στον αγώνα της Ολίμπια Λιουμπλιάνας εναντίον του Ολυμπιακού. Ο 25χρονος Σλοβένος έγινε ο πρώτος αθλητής με πρόβλημα ακοής που αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα, ξεπερνώντας με επιτυχία ένα ακόμα εμπόδιο που συνάντησε στη ζωή του.. Σχεδόν από τη στιγμή που γεννήθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν άκουγε, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε ν’ασχοληθεί με το μπάσκετ στην εφηβεία του. Σε ηλικία 16 ετών είχε ύψος 2.03 και συμμετείχε στην ομάδα των Κωφών της χώρας (η οποία λάμβανε μέρος και στη Γ’ Εθνική Κατηγορία της Σλοβενίας), ένα χρόνο μετά έρχεται γίνεται μέλος της Εθνικής Ομάδας Κωφών της Σλοβενίας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών εντυπωσιάζει. Προκύπτει όμως σοβαρό πρόβλημα με τα γόνατά του (τα οποία δεν αντέχουν την απότομη αύξηση του ύψους του) και αναγκάζεται να κάνει εγχείρηση που τον κρατάει εκτός γηπέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.. Επανέρχεται στην αγωνιστική δράση το 2000 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών (που διεξήχθη την Ελλάδα) και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς αγωνίζεται για πρώτη φορά σ’έναν αγώνα επίδειξης εφήβων ακουόντων. Ο Ζούπαν εντυπωσιάζει τόσο πολύ, που άνθρωποι της Σλόβαν τον πλησιάζουν και του προσφέρουν επαγγελματικό συμβόλαιο.. Ο ίδιος λέει για την εμπειρία του: «Στην αρχή αγωνιζόμουν χωρίς ακουστικό στο αυτί, επειδή υπήρε φόβος να το χάσω. Δεν ήξερα τι σύστημα παίζαμε, τι έλεγε ο προπονητής στα τάιμ άουτ, δεν άκουγα αν σφύριζαν οι διαιτητές. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τι γινόταν στο παρκέ. Μετά, ο κόουτς Ιβάν Σουνάρα με συμβούλευσε να φορέσω κορδέλα στα μαλλιά για να συγκρατεί το ακουστικό. Από τότε όλα άλλαξαν, καθώς μπορούσα να ακούω στο γήπεδο. Πολλοί λένε ότι το παιχνίδι μου βελτιώθηκε κατά 70%. Το να μπορώ να ακούω τους συμπαίκτες μου, τον προπονητή μου και τους διαιτητές ήταν κάτι καταπληκτικό για μένα». Το καλοκαίρι του 2006 τον αποκτά η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, όμως στο ξεκίνημα της σεζόν 2006-07 η Σλόβαν κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ολίμπια, απαγορευοντάς του ν’αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα.. Μετά από πέντε μήνες και σειρά δικαστικών διαμαχών, ο Ζούπαν ανήκει οριστικά στην Ολίμπια και αποκτά το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Πρωτάθλημα της χώρας του όχι όμως και στην Ευρωλίγκα, καθώς η Ολίμπια έχει αποκλειστεί από το top 16.. Εν τέλει, το κατάφερε φέτος..

P.S. 1 Το καλοκαίρι του 2006 ο Άλες Πίπαν τον καλεί για πρώτη φορά στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας της Σλοβενίας ενόψει Μουντομπάσκετ, αλλά κόβεται τελευταίος από τη δωδεκάδα, ενώ τo ίδιο συνέβη και φέτος το καλοκαίρι.. Μάλλον του χρόνου θα είναι η τρίτη και φαρμακερή..

P.S. 2 Ο Ζούπαν δεν έχει εγκαταλείψει την Εθνική Κωφών της Σλοβενίας. Όπως λέει ο ίδιος: «Το πιο δύσκολο είναι ν’αγωνίζομαι και πάλι χωρίς ακουστικό. Είναι ένα σοκ για μένα να μην μπορώ να ακούσω τι γίνεται στο γήπεδο ξανά. Αλλά είμαι ευτυχισμένος να βοηθάω την ομάδα και περήφανος για τα όσα έχουμε καταφέρει».

P.S. 3 Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες..