Βρισκόμαστε πλέον στο μήνα Μάρτιο, λίγες μόνο αγωνιστικές μείνανε για το top8 της Ευρωλίγκας και σιγά σιγά η 8δα αρχίζει να ξεχωρίζει. Αξίζει σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια μικρή επισκόπηση, πριν αρχίσει η συζήτηση για τα πιθανά ζευγάρια του top8 και πιο ακριβώς συμφέρει περισσότερο την ομάδα.

  • Η 1η 4δρα πλέον έχει ξεφύγει και δε θα σπάσει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) μέχρι το τέλος. Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ θα κονταροχτυπηθούν μέχρι τέλους για την pole position, με τους Μοσχοβίτες να φαντάζουν το φαβορί. Η ΤΣΣΚΑ συνεχίζει να μην πείθει αλλά καταπίνει αμάσητους τους αντιπάλους της σε αυτό το “ευρωπαικό πρωτάθλημα”, λόγω τεχνογνωσίας και ποιότητας. Παρόλα αυτά, θα συνεχίζω να αμφιβάλλω για το αν μπορεί να κάνει το back to back στα ευρωπαικά πρωταθλήματα (ακόμα και με τη γνωστή προστασία των γκρι) και θα συνεχίσω να επιμένω πως η Ρεάλ φέτος είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Είπαμε-τα πράγματα που κάνει ο Γιουλ φέτος τα έχουμε δει μόνο από τον Διαμαντίδη τη χρονιά 2010-2011.
  • Οι υπόλοιποι 2 της 4δρας, Φενέρ και η ντροπή του μπάσκετ, θα καταλάβουν λογικά τις θέσεις 4 και 3 αντίστοιχα. Η Φενέρ παρότι χτίστηκε με πολλές ελπίδες φέτος και διοργανώνει το f4 στην έδρα της, δεν πείθει ούτε και αυτή. Οι παίκτες φαίνονται κουρασμένοι, χτυπημένοι από τραυματισμούς λόγω του δύσκολου προγράμματος που έχουν (το πρωτάθλημα στην Τουρκία είναι ίσως το 2ο καλύτερο στην Ευρώπη) ενώ η ομάδα παίζει στον αυτόματο πιλότο, χρησιμοποιώντας πολλά έτοιμα συστήματα από πέρσυ. Αυτό χαρίζει μεν πλεονεκτήματα στους αγώνες της κανονικής περιόδου αλλά στα play offs αυτό μπορεί να γίνει και μειονέκτημα γιατί δεν κρύβεις άσσους στο μανίκι από τις αντίπαλες ομάδες. Όπως και να έχει, προσωπικά πιστεύω πως  η Φενέρ το πολύ να φτάσει μέχρι τελικό όπου θα πνιγεί στο άγχος, τον κορεσμό των παικτών και την κούραση της. Και η παρουσία της στο f4 δε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Αλλά και η άλλη ομάδα δεν πρέπει να θεωρεί σίγουρη την παρουσία της στο f4 και πρέπει να δούμε τις διασταυρώσεις. Έχοντας μια ομάδα που στηρίζεται περισσότερο στην ομοιογένεια και αρκετά λιγότερο στην ποιότητα, τα όρια είναι σαφέστατα, ειδικά απέναντι σε απρόβλεπτες ομάδες. Σε εμφύλιους τα προγνωστικά είναι πιο δύσκολα. Αντιθέτως, σε φιλικές σειρές αγώνων ή ομάδες όπως η Βασκονία, δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για τούρτους, ειδικά από τη στιγμή που και οι δύο ομάδες (Ερυθρός, Βασκονία) αρέσκονται στο παιχνίδι μέσα από τη ρακέτα, το παραδοσιακά καλό σημείο της άμυνας της ομάδας του λιμανιού. Τώρα, αν περάσει  η ομάδα τις διασταυρώσεις, το πόσο μακριά θα φτάσει εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πότε θα συναντήσει τη Ρεάλ. Δεν είναι μόνο ο αέρας νίκης που έχουν οι Μαδριλένοι σε αυτούς τους αγώνες, είναι και το στιλ παιχνιδιού:Η ομάδα της Καστίλλης αρέσκεται στο να σουτάρει πολλά τρίποντα και μαντέψτε ποια ομάδα από τους πρώτους 4 έχει μεγάλο αμυντικό πρόβλημα σε αυτό το σημείο. Αντιθέτως, η ΤΣΣΚΑ δεν πιστεύω να αποτελέσει πρόβλημα για αυτούς. Επομένως το ερώτημα για μένα είναι αν θα φάει την 25ρα στο κεφάλι από τη Ρεάλ στον ημιτελικό ή στον τελικό. Και μάλλον θα είναι και το κύκνιο άσμα αυτής της “φουρνιάς”. Εν κατακλείδι, και οι 2 αντίπαλοι μοιάζουν τρωτοί, με τη Φενέρ προσωπικά να με πείθει λιγότερο για τη συμμετοχή της στο φ4.
  • Η 2η 4δα είναι αντιθέτως πιο…στον αέρα. Λογικά οι gay-roi της Σερβίας και ΠΑΟ θα μπουν στην 8δα, παιζονται ακομα οι θέσεις τους. Βασκονία, Εφές, Νταρουσάφακα θα κονταροχτυπηθούν για τις υπόλοιπες 3. Οι gay-roi της Σερβίας κάνουν μεγάλο limit up μετά το φθινόπωρο, εκμεταλλευόμενοι την ομοιογένεια, την έδρα της και μια σκανδαλώδης κατά καιρούς διαιτησία. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το πάει μέχρι τέλους αλλά η 5η θέση δεν είναι απίθανη, αφού έχει ευκολότερο πρόγραμμα. Η Εφές έχει ποιότητα στους παίκτες αλλά οι ίδιοι παίκτες ζορίζονται να ενσωματώσουν τη νοοτροπία του προπονητή. Μάλλον θα μπει στην 8δα όπου θα πέσει ηρωικά και πένθιμα. Τη χρήζω όμως φαβορί για την Τουρκία και το πρωτάθλημα της, ειδικά αν ο Ζοτς δεν πάρει το ευρωπαικό. Η Νταρουσάφακα έχει κακή στελέχωση, που οδηγεί επιθετικά σε άναρχο παιχνίδι αλλά μεγάλη προστασία από τους διαιτητές. Δεν πιστεύω πως θα καταφέρει να πάρει τη θέση της Εφές στην 8δρα. Η φετινή Βασκονία πληρώνει την κακή επιλογή στο 5 (ποιος Μπαρνιάνι) και το γεγονός πως πέρσυ διαλύθηκε. Της λείπει βάθος στον πάγκο και χρόνος αλλά όπως και η Εφές, του χρόνου θα είναι πολύ επικίνδυνη. Ειδικά αν βρει ένα καλύτερο 5ρι, ο Αλόνσο του χρόνου θα κάνει μεγάλες κηδείες.
  • Ο ΠΑΟ είναι ενα κλικ πιο κάτω από το group που θα πάει στο f4. Δεν είναι η θέση η ένδειξη, είτε τερματίσει 6ος είτε 5ος, η ομάδα δεν έχει ακόμα αυτό το ..knack Έχει χάσει και έχει κερδίσει τόσους αγώνες στο νήμα, δείγμα πως δεν στερείται ποιότητας αλλά ομοιογένειας. Προβληματίζουν η αμυντική επίδοση της ομάδας με τον Μπουρούση στο 5 (σωστά επισημάνθηκε στο hoopfictionism πως δεν έχει τους παίκτες στα 3 και 4 να ρίξουν ξύλο φέτος) και η επιθετική λειτουργία της ομάδας όταν δεν μπαίνουν τα τρίποντα. ‘Οσο περίεργο και αν ακούγεται σε αρκετούς, το πρόβλημα είναι ενιαίο. Αν η ομάδα είχε καλύτερη αμυντική λειτουργία με τον Μπουρούση στο παρκέ, αυτός θα έμενε περισσοότερο εντός αγώνα, δίνοντας λύσεις στην επίθεση. Κλασσικό παράδειγμα η χθεσινή ήττα (την οποία προσωπικά περίμενα παρά τις φανφάρες των γνωστών δημοσιογραφικών sites για πισωγυρίσματα και λοιπά παπατζιλίκια).
  • Ο τραυματισμός του Γκιστ επιδείνωσε αυτό το πρόβλημα όσο το πρόβλημα της ομοιογένειας, αφού στέρησε από την ομάδα έναν από τους 3 παίκτες που παίζανε πέρσυ. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα επανέλθει ο Γκιστ στα τέλη Μάρτη και πόσο γρήγορα θα ενσωματωθεί. Αν όμως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αναμένω ξεκάθαρη βελτίωση του ΠΑΟ τόσο στην αμυντική λειτουργία όσο και στην επιθετική, ειδικά στο τέλος των αγώνων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ερώτημα λοιπόν είναι πια ομάδα θα ήθελες από τις 2 εφικτές της 4δρας. Και η απάντηση για μένα είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΦΕΝΕΡ.

Κατ’αρχάς, δε θέλω πολλές αναμετρήσεις φέτος με την ντροπή της ανθρωπότητας. ‘Οταν παίζουν 2 ομάδες συχνά, χάνεται το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και σε μια σειρά αγώνων κερδίζει η καλύτερη ….ομάδα, αυτή με τη μεγαλύτερη ομοιογένεια. Δεν επιθυμώ λοιπόν να ρισκάρω τα πιθανά τρικ του Πασκουάλ για το ελληνικό πρωτάθλημα για κάποιες ελπίδες πρόκρισης στο f4, ειδικά με την διαιτησία της Ευρωλίγδας. Συμφωνώ πως εκεί το πλεονέκτημα έδρας του αντιπάλου θα μετράει λιγότερο ωστόσο δεν είναι το μόνο κριτήριο για να αποφασίσεις απέναντι σε ποιον θα παίξεις. Πιστεύω πως η φετινή ομάδα πρέπει να κρατήσει κάθε στοιχείο αιφνιδιασμού απέναντι στον αντίπαλο για τους φετινούς τελικούς ,όπου λογικά θα έχουμε και το μειονέκτημα έδρας. Εν συνεχεία, ο φετινός ΠΑΟ χτίζεται με το βλέμμα στο μέλλον και πρέπει να δέσει ως ομάδα για του χρόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ομάδα οφείλει να παλεύει κάθε αγώνα όσο περισσότερο μπορεί για να χτίσει χαρακτήρα και να αποκτήσει γρήγορα ομοιογένεια και χημεία. Κάθε αγώνας πρέπει να αποτελεί αφορμή να υπερβούν οι παίκτες τα όρια τους και όχι να πουλήσουμε αγώνες για πιθανό καλό διασταύρωμα. ‘Αλλωστε το ίδιο το άθλημα σε τιμωρεί αν έχεις τέτοιες συμπεριφορές: Πέρσυ που ο Σάλε πέταξε τον αγώνα στην Πόλη για να παίξει με τη Βασκονία, βγήκε νοκ-αουτ σε 3 γύρους.

Επιπροσθέτως, η Φενέρ, όπως ξαναέγραψα, απλά δεν με πείθει. Αγκομαχά, την βοηθούν οι διαιτητές σε αρκετούς αγώνες, παίζει το ίδιο μπάσκετ με πέρσυ και ο αντίπαλος μπορεί και την διαβάζει εύκολα. ΄Εχει χτυπητά τρωτά στοιχεία και μια ομάδα που μπορεί να κάνει επιθετικά ροντέο το ματσάκι,  θα τη δυσκολέψει αρκετά (όπως η Βασκονία). Ο φετινός ΠΑΟ έχει πολλούς τέτοιους παίκτες, που επιθετικά στηρίζονται στο ταλέντο τους και κατ’επέκταση, θεωρώ πως έχουμε αρκετές πιθανότητες να αιφνιδιάσουμε τη Φενέρ σε έναν αγώνα στην Πόλη και μετά να τους αφήσουμε να πνιγούν στο άγχος των μη εκπληρωμένων προσδοκιών.’Οπως και να έχει, ο ΠΑΟ θα πρέπει να περάσει πρώτα από το Κάουνας για να εξασφαλίσει την 5 θέση και αυτό δεν φαίνεται εύκολο. Ας μην ξεχνάμε πως το πρόγραμμα της ομάδας δεν είναι διόλου εύκολο (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ εντός, Βασκονία εκτός, Μακάμπι εκτός) και μπορεί να τερματίσουμε και 6οι. ‘Ομως θα τα δούμε αυτά αφού τελειώσει η κανονική περίοδος.Εν αναμονή λοιπόν των τελευταίων αγωνστικών της Ευρωλίγκας, για να δούμε με ποιον θα παίξει αντίπαλος ο ΠΑΟ για το δρόμο προς στο f4.

ΥΓ. Όπως βλέπετε, έχουμε λίγο πήξει με τα …πραγματικά προβλήματα στη ζωή μας, εξού και η καθυστέρηση στην ανάρτηση νέων σχολίων ή μη απάντηση σε κάθε σχόλιο.

ΥΓ2. Μην επικεντρώνεστε φέτος σε ατομικές επιδόσεις των παικτών. Η φετινή χρονιά είναι μουρλοκομείο, με προσθαφαιρέσεις 2 παικτών, αλλαγή προπονητή και τραυματισμούς. Μη χάνετε το δάσος για το δέντρο. Αν δεν είχαμε τα παραπάνω και οι ατομικές αποδόσεις θα ήταν διαφορετικές. Η επόμενη χρονιά θα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική (και μη βιαστείτε να κάνετε προβλέψεις για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει).

ΥΓ3. Δημήτρη, αντί να ποζάρεις στο instagram, δεν σφυρίζεις κανά 2 λογάκια στον Ζόρντι; Γιατί κατέντησε αηδία το πράγμα.