Λίγες μέρες πριν το F4 και έφτασε η ώρα για μία μικρή ξενάγηση στην Πόλη για τους τυχερούς ταξιδιώτες του blog! Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, επομένως όσα θα προτείνω είναι μετά από αρκετή έρευνα στο ίντερνετ και σε τουριστικούς οδηγούς. Ελπίζω να αποδειχθούν σωστά και να σας ικανοποιήσουν! Βέβαια, αν δεν πάρουμε το έβδομο ευρωπαϊκό, θα έχει κανείς όρεξη για επισκέψεις σε μουσεία, βαρκάδα στο Βόσπορο ή να γευθεί πολίτικες γεύσεις;

Στην Πόλη ήρθα, Πανάθα για σένα, για να σηκώσουμε με τρέλα άλλο ένα…

Πριν το ταξίδι

Απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι η αστυνομική ταυτότητα και το εισιτήριο του αγώνα. Χωρίς αυτά δεν θα μπορέσετε να ταξιδέψετε! Όσον αφορά την ταυτότητα, σημαντικό είναι να αναγράφεται η ιθαγένεια και όλα τα στοιχεία να είναι με λατινικούς χαρακτήρες. Καλού κακού, όσοι έχετε ταυτότητα σε κακή κατάσταση, μπορείτε να βγάλετε νέα (πιστοποιητικό γέννησης – τέσσερις φωτογραφίες) ή διαβατήριο.  Φτάνοντας στο αεροδρόμιο θα χρειαστεί να αλλάξετε τα ευρώ σας με τουρκικές λίρες. Η ισοτιμία είναι 1€=2,35 λίρες  και οι λύσεις που προτείνω είναι α) ανάληψη από τα atm του αεροδρομίου και β) ανταλλακτήρια στο κέντρο της πόλης. Τα ανταλλακτήρια του αεροδρομίου είναι μόνο για μικροποσά, ίσα ίσα για τα πρώτα έξοδα. Τα πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια είναι 1) Bamka Doviz στην Ταξίμ, 2) Cetin Doviz πάλι στην Ταξίμ, 3) Ziraat Bankasi  στο Sultanahmet.

Διαμονή

Αν και οι περισσότεροι θα έχετε κάνει την κράτηση σας, οι δύο καλύτερες επιλογές είναι η παλιά πόλη (Sultanahmet) ή η πλατεία Ταξίμ. Όσοι επέλεξαν την πρώτη επιλογή (αντίστοιχη Πλάκα) θα είναι κοντά στα αξιοθέατα (Αγία Σοφία – Τοπκαπί – Μπλε Τζαμί – Αγορές), αλλά θα χρειάζεται το βράδυ να πηγαίνουν στην Ταξίμ, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. Οι Scire και Drazen,βέβαια, προτίμησαν το παλάτι Τσιραγάν

Αξιοθέατα

Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι α) Αγία Σοφία  β)Μπλε Τζαμί  γ) παλάτι Τοπκαπί  δ) Σινάν Ερντέμ. Τα τρία πρώτα βρίσκονται στην περιοχή Sultanahmet. Επίσης, αξίζει μία βόλτα στη Μεγάλη αγορά και στην αγορά των μπαχαρικών. Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι η βαρκάδα στο Βόσπορο (προς Ortakoy). Αυτό είναι το site της ναυτιλιακής εταιρίας Κωνσταντινούπολης. Σε κάποιο blog διάβασα πως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει κανείς το πλοίο της γραμμής από Sarayburnu προς besiktas. Η μετακίνηση στην πόλη γίνεται κυρίως με το τραμ και ταξί. Υπάρχουν και τα ντολμούς (μικρά βανάκια) που έχουν συγκεκριμένα δρομολόγια και ξεκινούν όταν γεμίσουν. Το μετρό δεν καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης, ενώ το τρένο είναι κυρίως για επισκέψεις έξω από την πόλη και το αεροδρόμιο. Τέλος, αξίζει ένα πρωινό να το αφιερώσετε στις συνοικίες Μπάλατ και Φανάρι, όπου βρίσκονται το Πατριαρχείο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στην επιστροφή χρησιμοποιήστε το φεριμπότ για να γυρίσετε. Μία καλή επιλογή για φαγητό στο Φανάρι είναι οι ταβέρνες Agora και Kofteci Arnavut.

Φαγητό – ποτό – χαλάρωση

Τα περισσότερα εστιατόρια – καφέ – ναργιλετζίδικα θα τα βρείτε γύρω από την κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ στις συνοικίες Γκαλατασαραϊ – Μπεγιόγλου – Τοπχανέ (εδώ θα βρείτε πολλά μαγαζιά με ναργιλέ). Θετικά σχόλια για φαγητό άκουσα για τη στοά Cicek Pasaji πάνω στην Ιστικλαλ στο Μπεγιόγλου.  Όσοι επιθυμούν κάποιο χαμάμ, τα Τζαγάλογλου και Τσεμπερλίτας είναι τα πιο δημοφιλή και βρίσκονται στην παλιά πόλη. Επιπλέον, στη συνοικία Κουμκαπί έχει πολλά εστιατόρια (λιγότερο τουριστικά).

Ενδεικτικές προτάσεις

καφέ και ναργιλέ:  Ara cafePerla Kallavi cafeKafeka nargile cafeCorlulu ali pasa Mihrimah cafe, Saray Cafe

εστιατόρια:

Sultanahmet: Koftecisi, Havuzlu (μέσα στην κλειστή αγορά), ozbulu kebap, Pasazade, δείτε εδώ  και εδώ

Μπεγιόγλου: Dulcinea , 360, Nu Pera, + εδώ και στο tripadvisor

κοντά στο Τσιραγάν: Ulus29, Sunset Istanbul και στο Όρτακιοϊ έχει αρκετά ταβερνάκια

κοντά στο γήπεδο: Gelik restaurant