Στον παραδοσιακό καφέ με έναν φίλο μου, όπου τη συζήτηση μονοπωλεί το μπάσκετ, αναρωτιόμασταν αν η συνέντευξη τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου βγάλει είδηση… Καταλήξαμε όμως στο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα προκύψει κάτι συνταρακτικό, αφού η κατάκτηση του double αυτομάτως απέτρεψε αποφάσεις εν θερμώ και δίχως καθαρό μυαλό.

Τελικά, πιστός στο να μας εκπλήσσει, προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκείνος που θα «τρέχει» την ομάδα του χρόνου.

Ακούσαμε για «Ελληνοποίηση με κάθε κόστος», για «θέαμα που δεν άρεσε τόσο στον ίδιο, όσο και στον κόσμο του ΠΑΟ, τον οποίο απέτρεψε να προσέλθει στο γήπεδο», δήλωσε ότι η Ευρωλίγκα στο άμεσο μέλλον θα αποτελεί μακρινό όνειρο, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα σπάσουν συμβόλαια παικτών (ή πιο σωστά δεν θα γίνει ανανέωση) που θεωρούνταν σίγουροι για την επόμενη σεζόν. Αν μη τι άλλο αποφάσεις που δύσκολα θα περίμενε κανείς λαμβάνοντας υπόψιν την κατάληξη της χρονιάς.

Θέλοντας να τα βάλουμε σε μία τάξη, ας ξεκινήσουμε από το τι συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι και τι κινήσεις έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε και λέμε: Ανανέωση Κάρι (34 ετών), προσθήκη Φώτση (33), Μπατίστ (36), Μαυροκεφαλίδη (30), Παππά (24), Γιάνκοβιτς (24). Εν ολίγοις, πέρυσι για διάφορους λόγους διοίκηση – τεχνικό τιμ αποφάσισαν την «γεροντοποίηση» του ρόστερ με εξαίρεση τις προσθήκες των Παππά – Γιάνκοβιτς, οι οποίοι φυσικά δεν αποτελούν επένδυση για το μέλλον αλλά για το παρόν!

Την «γεροντοποίηση» της περυσινής σεζόν ακολουθεί η φετινή «κολλεγιοποίηση»! Από τη μία άκρη στην άλλη δηλαδή!

Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι από το 2012 ο ΠΑΟ έχει ανάγκη από νέο αίμα. Η αδυναμία αξιοποίησης νεαρών παικτών επισημαίνεται καιρό τώρα αλλά δυστυχώς αποτυγχάνουμε στο κομμάτι αυτό εδώ και χρόνια. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά δεν είναι της παρούσης..

Είναι πρόδηλο, λοιπόν, πως ο ΠΑΟ οφείλει να στραφεί στα εγχώρια ταλέντα, τα οποία πρέπει να υποστηρίξει, να τα εντάξει στο πρόγραμμα του, να τους δώσει ευκαιρίες αλλά όχι με κάθε κόστος. Άπαντες στο στρατόπεδο της ομάδας οφείλουν να απαντήσουν τα εξής:

α) Θεωρούν ότι ο κόσμος της ομάδας θα δεχθεί τυχόν απώλεια τίτλων για χάρη μερικών πιτσιρικάδων; Νομίζω ότι πρόκειται για τους πλέον καλομαθημένους οπαδούς στην Ευρώπη..

β) Είναι σίγουροι ότι η επένδυση στο μέλλον, αν συνδυαστεί με απώλεια τίτλων, θα αποφέρει καρπούς;

γ) Γιατί κρίνεται απαραίτητη η ριζική αλλαγή στο ρόστερ και όχι η σταδιακή ανανέωση αυτού;

Η προσωπική μου άποψη είναι πως τρεις παίκτες αυτή στη στιγμή είναι αδιαπραγμάτευτοι. Διαμαντίδης – Λάσμε – Γκιστ. Θεωρώ πως θα είναι μεγάλο αυτογκόλ να αποδεσμεύσουμε τους δύο Αμερικανούς. Αφενός ήταν οι στυλοβάτες στο παιχνίδι μας, αφετέρου αδυνατώ να δεχθώ πως οι συγκεκριμένοι δύο θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην εξέλιξη των νέων.

Γίνεται λόγος στα ρεπορτάζ της επόμενης ώρας για «υπεραξίες που δεν θέλει να συντηρεί ο Γιαννακόπουλος» στο ρόστερ της ομάδας, «υπεραξίες» που έφερε το «σκούπισμα». Πρώτα απ’όλα, πιστεύω πως αυτούς που «σκούπισαν» το ΣΕΦ οφείλεις να τους επιβραβεύσεις. Είναι εκείνοι που σε κράτησαν και δεν διαλύθηκες στο δυσκολότερο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων. Εν συνεχεία, επειδή το μπάσκετ είναι χρηματιστήριο, κοιτώντας το πράσινο ρόστερ, που διακρίνετε υπεραξίες; Είναι υπεραξία το ένα εκατομμύριο του Λάσμε και όχι το ένα εκατομμύριο του Φώτση; Είναι υπεραξία οι 600-700 χιλιάδες ευρώ του Γκιστ και όχι το αντίστοιχο ποσό στον Έλληνα Μαυροκεφαλίδη; Οι 200-300 χιλιάδες για την συνταξιοδότηση του Μπατίστ δεν θα μπορούσαν να επενδυθούν διαφορετικά;

Εκτίμηση μου είναι πως αν υπάρχει το σκεπτικό αυτό στους διοικούντες, πρόκειται για λάθος στη σωστή πορεία που ορίζουν. Επιβάλλεται η ανανέωση αλλά όχι με τον τρόπο που αναφέρεται στα ρεπορτάζ.

Αν και φέτος δεν το ήθελα, θα αναφέρω και εγώ τη δική μου 12αδα.

Στα guard: Διαμαντίδης, Μποχωρίδης, Παππάς, Κούπερ, Καλάθης

Στη θέση του SF: Γιάνκοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Βεζένκοφ

Στη θέση PF: Γκιστ, Φώτσης

Στη θέση του C: Λάσμε, Διαμαντάκος/Παπαγιάννης, ψηλός με πλάτη

Με αυτό το ρόστερ δεν μπορώ να καταλάβω πως ανακόπτεται η εξέλιξη των νέων ή το μπάτζετ φτάνει τα «20 εκατομμύρια»!

υ.γ: Του Μάντζαρη ήταν αστείο;

υ.γ2: Μήπως το πρόβλημα είναι στο τύπο των συμβολαίων; Μήπως τα μεν είναι κλειστά, ενώ τα άλλα έχουν option; 

υ.γ3: Ποιοι παίκτες του ΠΑΟ πρόσθεσαν κομμάτια στο παιχνίδι τους την τελευταία διετία;;

υ.γ4: Αν και Ματσιούλις βοήθησε πολύ στο τέλος, θα είναι εμπόδιο στην εξέλιξη των Γιάνκοβιτς και Βεζένκοφ.

υ.γ5: Για Ιβάνοβιτς είμαι διχασμένος.